– Jag tycker Kuba är ett bra exempel på ett ekologiskt hållbart samhälle. I relation till andra länder i Karibien har Kuba hög levnadsstandard, utan att förstöra ekosystemet. Enligt FN:s indexrapporter hamnar Kuba högst på listan, det enda landet med ”ekologiskt fotavtryck” som är hållbart.
– Detta visar att en framtid hållbar för klimatet inte ryms inom det marknadsekonomiska samhällsbygget, och därför hoppas jag att de kommer fortsätta sin politik i samma riktning. Det är klimaträttvisa i praktiken.
Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 42 år
– Det är svårt att säga. Det finns mycket att inspireras av från ett fattigt land som Kuba samtidigt som det finns stora problem. En del skapade av blockaden andra mer interna.
– Jag pluggade på Kuba i början av 00-talet och slogs av hur bra vissa delar av samhället fungerade. Men också att många var rädda för att prata öppet om politik. Att det fanns en oro och rädsla. Så min förhoppning om Kubas framtid är att de kan fortsätta utbilda läkare, lärare och arbeta med att få fram mediciner samtidigt som de ökar yttrandefrihet och föreningsfriheten.
Lisa Pelling
Utredningschef på Arena Idé, 47 år
– Det är viktigt att komma ihåg att bristen på demokrati på Kuba inte beror på varken EU:s eller USA:s politik. Att införa demokrati på Kuba ligger i den nuvarande kubanska regeringens hand.
– Det är ett misstag att tro att det faktum att revolutionsgenerationen nu är på väg att lämna scenen i sig kommer att innebära en förändring. Den nuvarande djupa ekonomiska krisen kommer inte heller automatiskt att leda till förändring. Det är de kubanska medborgarnas kraft och engagemang som kommer att skapa förändring. De förtjänar vårt stöd.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.