Frankrike har det högsta vaccinationsmotståndet i världen enligt en Gallup-undersökning från 2019. En tredjedel (33 procent) ansåg inte av vaccinering är säkert eller effektivt. Frankrike var dessutom det enda landet i världen där en majoritet ansåg att vetenskap och teknologi kommer att minska antalet jobb, enligt samma undersökning.
Angrips av höger och vänster
Undersökningen visar vidare att det är i höginkomstländer överlag det lägsta förtroendet för vaccin finns. I andra änden av spektrumet finns länder som Rwanda och Bangladesh där nästan 100 procent menar att vaccin är säkra, effektiva och särskilt viktiga för barn att få.
Gallupundersökningen gjordes innan coronapandemin drog över världen. Men i tisdags publicerade Ipsos en global undersökning där Frankrike trumfade såväl Ryssland som Sydafrika och blev det land med flest covid 19-vaccinvägrare i världen. Enligt den undersökningen skulle 40 procent av fransoserna vägra covid 19-vaccin. Förra veckan genomförde dessutom Odoxa på uppdrag av Le Figaro och Franceinfo en nationell undersökning som visade att 58 procent säger att de kommer att vägra covid 19-vaccinera sig.
Den nationella undersökningen kopplade också inställningen till vaccinet till vilka partisympatier de svarande har. Det visade sig att bland Emmanuel Macrons väljare var 56 procent positiva till vaccinet medan hela 68 respektive 60 procent av Marine Le Pens och Jean-Luc Mélenchons väljare var vaccinmotståndare. Marine Le Pen leder det högerextrema partiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten) och Jean-Luc Mélenchon vänsterpartiet La France Insoumise. Bägge, särskilt Mélenchon, har offentligt uttryckt skepsis till de nya covid 19-vaccinen. Båda anses vilja bli den stora, franska antivaccionationsrörelsens presidentkandidat, 2022 utan att helt och hållet vara emot vaccin.
Avsiktlig fördröjning?
Pandemin har blivit en valfråga och har både stärkt och försvagat förtroendet för presidenten i perioder. Det är presidenten som tillsätter premiärministern och godkänner dennes regering. Efter en slö reaktion i pandemins början, där man till en början inte rekommenderade munskydd och snabbtestningen inte kom igång, byttes hälsoministern och till slut hela regeringen ut. Det vore dock vanskligt att göra ännu en regeringsombildning före valet. Men den tröga vaccinationstarten ökar oron för att Frankrike inte ska lyckas hålla tillbaka en eventuell tredje våg och därför skjuta den ekonomiska återhämtningen än mer på framtiden – vilket på allvar kan skada Emmanuel Macrons chanser att bli omvald.
Hälsominister Olivier Véran sa i en intervju till France Inter (fransk public service) i förra veckan att den försiktiga starten var avsiktlig för att ”öka folks förtroende för vaccinet. Uttalandet togs inte emot väl. Då läckte, strategiskt nog, en av president Macrons medarbetare till veckomagasinet le Journal du Dimanche information om att presidenten var missnöjd med regeringens hantering av vaccineringen. Presidenten ska ha kallat den ”lika akut utförd som en familjepromenad”.
Antivaxx påverkar åtgärder
Ursprungsplanen var att börja med samhällets äldsta, boende på vårdhem och då enbart med deras uttryckliga samtycke samt först efter att de har träffat sin läkare. En omständlig procedur om två veckor. Flera ministrar och tjänstemän, inklusive hälsoministern, menade att denna tröghet var nödvändig för att öka befolkningens förtroende. Oppositionen och den stora antivaccionationsrörelsen skulle annars ha anklagat regeringen för att vara arrogant, överilad och elitistisk, menade man. Med andra ord har den stora antivaccinationsrörelsen påverkat regeringens pandemihantering.
Men även inkluderat den avsiktliga trögheten har det gått långsammare än regeringen förutsett. Flera höga tjänstemän säger anonymt till dagstidningen Le Monde att pratet om ”avsiktlig försiktighet” bara är ämnat att som dimridå för att täcka de verkliga problemen. En menar att trögheten beror på att Frankrike är så toppstyrt och centraliserat att det därför tar lång tid för maskineriet att dra igång.
Konsultföretag fick ansvar
Enligt historikern Laurent-Hennri Vignaud vid Burgundy-universitet, som tillsammans med Françoise Salvadori skrivit boken ”Antivax”, är den största anledningen till att Frankrike har ett större vaccinmotstånd än grannländerna och det låga förtroendet för staten och politiker i allmänhet.
– Fransmän har höga förväntningar på sina politiker och när saker och ting går fel sjunker förtroendet enormt, säger han till The Guardian.
Skandalerna kring svininfluensavaccinet, med sideffekter som narkolepsi i kombination med förväntningarna på politikerna ser han som en trolig anledning.
I måndags kallade president Macron hälsominister Olivier Veran och premiärminister Jean Castex till sig för att att utarbeta en bättre plan för att accelerera vaccinationsprogrammet. Till syvende och sist är det han själv som är ytterst ansvarig för hur det hela sköts. Kanske trodde han att det faktum att han har hyrt in det amerikanska, multinationella konsultföretaget McKinsey & Company för att utarbeta programmets logistiska strategi skulle räcka. Detta kunde den digitala tidskriften Politico avslöja i veckan och det ledde till kritik från hela den franska oppositionen. Flera förändringar har nu annonserats, bland annat att alla sjukvårdsanställda över 50 år nu kan vaccinera sig med omedelbar verkan och den omständliga proceduren för de äldre ska förkortas från två veckor till en.
Frågan är om det räcker för att hålla vaccinskeptikerna borta från prensidentvalskampanjen 2022.