Förnödenheter når inte Gaza – vårdsystemet nära kollaps
En ambulans transporterar ett barn som skadats i en bombning i Rafah på Gazaremsan. Läget är nu akut på det fåtal sjukhus som fortfarande fungerar i området.
Bild: Ismael Abu Dayyah
Dagens ETC
Attackerna mot sjukvården har varit fler i Gaza än i någon annan pågående konflikt i världen. Läget är akut och enbart 11 av de 36 sjukhus som fanns på Gazaremsan är nu igång, samtidigt som förnödenheter inte kommer in i Gaza.
– Det står över 1700 lastbilar fullproppade med förnödenheter som vi skulle behöva få in till Gaza, säger Frida Lagerholm från Läkare utan gränser.
Sjukvården i Gaza har blivit hårt ansatt sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut i oktober. Ambulanser och sjukhus har beskjutits och patienter och personal skadats och dödats. Sjukvården är överbelastad och drabbas av ständiga elavbrott, brist på sjukvårdsmateriel och mediciner.
Enligt det Hamasstyrda vårddepartementet är vårdsystemet i Gaza nu nära kollaps. Detta bekräftas av Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig vid Läkare utan gränser, en av få hjälporganisationer på plats i Gaza.
– Jag har sagt det under en ganska lång tid nu – i princip redan sedan första veckan i oktober – att läget för sjukvården i Gaza är katastrofalt och nu nära kollaps. Det är mycket problematiskt.
”Ofattbara dödssiffror”
Sjukhusen behöver både hantera akut skadade och de som ska föda barn eller har kroniska sjukdomar. Många människor som annars hade överlevt har dött i undernäring och andra sjukdomar.
– 490 hälsoarbetare har dött, varav fem kollegor. Siffrorna är ofattbara, säger Frida Lagerholm.
Det är enligt henne också svårt att få in medicin, vatten, mat och andra nödvändiga varor till Gaza. Detta försvårades ytterligare i förra veckan då israeliska styrkor tog kontroll över gränsen och stängde gränsövergången mot Rafah.
– Det står över 1700 lastbilar fullproppade med förnödenheter som vi skulle behöva få in till Gaza. Innan israeliska styrkor tog över Rafah kunde ungefär 40 lastbilar komma över varje dag, nu kommer ingen över gränsen.
Viktiga bränsleleveranser vid gränsövergångarna har blivit stoppade. Det är bränsle som behövs för ambulanser, personaltransporter och för att driva generatorer på sjukhus. Och patienter som behöver evakueras för vård sitter fast.
– Det får förödande konsekvenser. Israel har medvetet strypt livlinan till Gaza. Vi kan inte erbjuda den vård som behövs. Problemen är också psykosociala, det är över två miljoner människor som är traumatiserade.
Säkra zoner inte alls säkra
Innan kriget i Gaza bröt ut fanns 36 sjukhus utspridda i delar av Gazaremsan. Knappt två månader senare fanns bara elva stycken kvar som inte kan användas i sin helhet, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
– Vårdpersonalen försöker göra så mycket de kan och jobbar dygnet runt. Det är fruktansvärt slitsamt. Många ur den palestinska vårdpersonalen har också förlorat familj och är påverkade av det. Många vägrar ge upp, trots att de inte vet om de kommer få se sin familj igen när de går till jobbet.
Det går inte heller alltid att lämna sjukhuset när det varit flyglarm om attacker.
– De säkra zonerna vi tilldelats av Israel har inte alltid varit säkra. Ibland har personal blivit attackerade när de använt dem.
Frida Lagerholm, som själv varit på plats i Gaza och sett konsekvenserna av kriget, skulle vilja se ett större engagemang från den svenska regeringen.
– Man kan ju också fråga sig vad den svenska regeringen sysslar med. Det är galet att de inte går ut starkare och visar motstånd på samma sätt som de gjorde mot Hamas fasansfulla attack i oktober, när vi på marken rapporterar om allt som sker, som absolut inte är i linje med krigets lagar. Regeringen har inte heller gått ut och krävt permanent vapenvila, jag ser det som en personlig kränkning att de inte gjort det.