– Hon hade blåmärken över hela kroppen, nagelmärken på halsen och det kom blod från hennes mun och öron. Det var en hemsk syn, säger Ruth Bange Mecha. Hon arbetar för organisationen Usikimye som driver program för att hjälpa tjejer och kvinnor som upplever våld.
Mecha och teamet blev uppringda av grannarna som hade hört Ayumas skrik på hjälp hela natten. När ropen tystnade någon gång på morgonen blev de oroliga och ringde efter hjälp.
– Folk här är vana vid bråk, så de bryr sig inte. De har normaliserat våldet och en del av dem är rädda att blanda sig i andras privata angelägenheter, säger Mecha.
Massiva protester
Ayuma är nu en del av en mörk statistik över mördade kvinnor. Hittills i år har minst 40 kvinnor blivit strypta, knivstuckna eller halshuggna i Kenya, enligt siffror från kvinnorättsorganisationer. Mordet på 26-åriga Starlet Wahu, som hittades mördad i en airbnb-lägenhet i januari, skapade rubriker. Kort därefter, den 14 januari, hittades kroppsdelar av studenten Rita Waeni i soppåsar utanför en annan airbnb-lägenhet i huvudstaden. Huvudet saknades.
De två morden ledde till massiva protester över hela landet. Den 27 januari gick över 10 000 människor ut på gatorna för att demonstrera mot det fruktansvärda våldet mot kvinnor. Demonstranter bar plakat med meddelanden som ”Säg hennes namn” och ”Sluta döda oss!”. Dessa protester var de största någonsin mot sexuellt och könsbaserat våld i det östafrikanska landet. Aktivister använder termen femicide, kvinnomord, för att markera dessa mord som en distinkt form av våld, och för att understryka att morden sker just för att offren är kvinnor.
Nationell kris
Över 270 lokala grupper, inklusive samhällsorganisationer, kvinnorättsorganisationer och advokatbyråer står bakom ett uttalande som ber myndigheterna om uppmärksamhet och omedelbara åtgärder. Bland annat uppmanas regeringen att deklarera kvinnomord som en nationell kris, att inrätta en kommission för att utreda våld mot kvinnor och att garantera snabba och effektiva rättegångar i saker som rör våld mot kvinnor.
– Regeringen måste erkänna att vi har ett problem. Varför säger inte presidenten något? Kvinnor är medborgare i detta land. De förtjänar att existera. Deras röst måste höras! säger Njeri Migwi, som är ledare och grundare av organisationen Usikimye, som betyder "var inte tyst" på swahili.
Organisationen står främst i kampen mot kvinnomordskrisen i landet och har varit en drivkraft bakom protesterna, som nu fortsätter på sociala medier under hashtaggs som #EndFemicideKe #TotalShutDownKe #WeAreNotSafe.
– Varje dag möter vi tjejer och kvinnor som upplever våld och fruktar för sina liv. Senast i går träffade vi en tjej som blivit våldtagen av sin styvfar, men polisen gör inget för att gipa gärningsmannen. Massiv korruption och ett värdelöst rättssystem gör att män går fria, säger Migwi.
Mutar polisen
I slumområdet Soweto träffar vi trebarnsmamman Daisy. Hon håller sin yngsta dotter på sex månader tätt intill kroppen. Daisy har levt i ett våldsamt förhållande länge och nyligen fick hon reda på att mannen våldtagit två av barnen vid flera tillfällen. Rädsla för att bli straffad av mannen gjorde att hon inte vågade rapportera händelserna direkt. Nu har hon äntligen gått till polisen, men ingenting händer.
– Polisen gör ingenting. Jag har varit på polisstationen otaliga gånger men de vänder mig ryggen, säger hon.
Hon misstänker att mannen betalar polisen för att inte agera. Nu måste hon sälja sig själv för att försörja familjen.
– Jag har ingen aning om vad jag ska göra med mitt liv. Jag är livrädd att han ska döda mig, säger hon till Dagens ETC.
Mer än var tredje kvinna i Kenya uppger att de har upplevt fysiskt våld under sin livstid, enligt en nationell undersökning från 2022. I fattiga områden, som Soweto, där hög kriminalitet, alkoholism och droganvändning präglar vardagen, är Daisys historia vanlig.
– När vi för diskussioner med män blir det tydligt hur vanligt våld i hemmet är. Män berättar att de slår sina kvinnor för att få respekt och för att visa vem som har makt. För dem är slag ett sätt att visa kärlek. Slag och sparkar är en naturlig del av äktenskapet, säger Ruth Bange Mecha, som arbetat med ämnet våld mot kvinnor i över 16 år.
Hon säger att våld mot kvinnor är något kulturellt betingat som är så vanligt att många inte ens förstår att det är fel.
– En man kan göra precis vad han vill, inklusive att tvinga en kvinna att ha sex. En kvinna får inte säga nej eller ställa frågor. Då får hon kanske betala med sitt liv, säger Mecha.
Mord på löparstjärna
Några framträdande fall, som mordet på Sharon Otieno 2018 eller knivhuggningen av den berömda olympiska löparen Agnes Tirop 2021, fick uppmärksamhet i media och utlöste vågor av aktivism. De allra flesta mord rapporteras aldrig.
– De flesta kvinnor dör i tysthet. Siffrorna för de dödade är långt högre än den officiella statistiken och det är akut behov av skydd av kvinnor, säger Migwi.
Femicide är inget nytt fenomen. Det har pågått i åratal och sker över hela världen. Enligt kvinnorättsaktivister beror den stora uppmärksamheten kring ämnet i Kenya på ökad medvetenhet och synlighet.
– Kvinnor har mer kunskap i dag. Många känner till sina rättigheter och vågar stå upp för dem. Detta är också farligt eftersom vår kultur säger att kvinnor inte har någon makt och inte får säga ifrån, säger feministen och kvinnorättsaktivisten Marylize Biubwa.
I Kenya är folket besvikna över myndigheternas tystnad. President William Ruto har ännu inte uttalat sig efter protesterna och kritiker anser att myndigheterna inte har något intresse av att skydda kvinnor. Parlamentarikern Gloria Orbowa håller inte med.
– Ruto är inte tyst, det kan bara verka så. Presidenten vet hur allvarligt problemet är, men han vill inte uttala sig, utan vill hellre arbeta för konkreta lösningar innan han säger något. Jag vet att han jobbar hårt bakom kulisserna, säger Orbowa.
I området Soweto har Jacinta Ayumas hem stått orört sedan mordet den 1 februari. Organisationen Usikimye blev vittne till att maken fick pengar från män i området för att fly.
– Vi för en kamp mot polisen som lever på mutor. Ibland måste vi ge vad vi kan för att rädda liv. Det enda vi vill är att få rättvisa för alla dessa oskyldiga kvinnor, säger Ruth Bange Mecha.