– Att MP och V avstod är skamligt. Europa måste stå enat i kampen mot Ryssland och för demokrati, säger hon till Dagens ETC.
Vänsterpartiets Malin Björk å sin sida menar att kommissionens förslag innehöll en rad brister, som gjorde att de inte kunde rösta för det i detta läge.
– Jag tror det är viktigt när vi röstar att det inte bara blir signalpolitik utan att vi faktiskt tittar på hur förslagen ser ut, säger hon.
”Vill rikta stödet till Ukraina”
Främst handlar det om att förslaget kan innebära ett utökade av vapenarsenalen till medlemsländerna, utan någon kontroll över vart de tar vägen sedan.
– I värsta fall kan det handla om att länderna vill bygga upp sina egna arsenaler snarare än att det går till Ukraina. Det här är att subventionera ammunitionstillverkningen. Vi vill inte se EU utvecklas till en militär allians, vi vill rikta stödet till Ukraina. Dessutom kan vi inte acceptera att man försöker kringgå arbetsrättsliga- och miljöregler. Det är fullt rimliga krav.
Även Jakop Dalunde (MP) försvarar varför han valde att avstå omröstningen.
– Detta handlar inte om direktstöd till Ukraina, det handlar om produktionsstöd till europeisk försvarsindustri - oavsett vem som köper försvarsmaterielen. Vi hade velat se en utformning som säkrade upp att den ammunition som produceras inte kan säljas vidare till tredje land, som Saudiarabien, ett förslag som blev nedröstat. Dessutom saknas granskningsmöjligheter för EU-parlamentet, säger han.
Dessutom lyfter han ett problem när det kommer till finansieringen, 5,8 miljarder kronor.
– Vi ser inga större problem med att ta pengar från andra försvarsinstrument, men verktyget öppnar också för att använda EU-medel som var avsatta för den gröna omställningen. Vi vill inte ställa den gröna omställningen mot stöd till Ukraina.
”Unket”
Arba Kokalari menar att vänstern vacklar om stödet till Ukraina.
– Vi vet vad som står på spel, för Ukraina och för Europa. Att vänstern än en gång väljer att rösta som de gör är inget annat än unket, säger hon.
Men Malin Björk ger inte mycket för kritiken.
– Det är skitsnack, för att tala klarspråk. Och hon vet det själv. Vi har diskuterat detta i parlamentet. Jag har jobbat med motståndare till Putin i många år. V har inte vacklat i vårt motstånd mot Putin och hans regim, eller i stödet till Ukraina. Vi har till och med lagt förslag i olika resolutioner, som högern inte stödjer, som handlar om återuppbyggnad, skuldavskrivning. En annan typ av motståndskraft som man också måste stötta i Ukraina, säger hon.
Jakop Dalunde motsäger sig också att de skulle ha vacklat.
– Vi har inte vacklat i en sekund i vårt stöd till Ukraina. Däremot tar vi inte lättvindigt på att utforma ny EU-lagstiftning, och vi är inte beredda att tumma på stödet till den gröna omställningen. Vi vill skicka tillbaka förslaget till kommissionens ritbord för att göra det mer effektivt och trovärdigt, inte för att begrava det, säger han.
Malin Björk fortsätter:
– Det är viktigt, tycker jag, att stödet till Ukraina inte handlar om signalpolitik. Vi avstod ju i omröstningen för att markera. Vi är för att stötta Ukraina med ammunition, men de här delarna vill vi att de ska förbättra i förslaget. Jag hoppas att rådet styr upp det, då kommer vi att rösta för.