Malin Björk från svenska Vänsterpartiet blir tillförordnad ordförande i det nystartade europeiska vänsterpartiet.
Dagens ETC
Efter strider mellan de europeiska vänsterpartierna om inställningen till Ryssland och hjälpen till Ukraina, bildar nu det svenska Vänsterpartiet ett nytt europeiskt vänsterparti. Malin Björk, V:s tidigare parlamentariker, blir partiets ordförande. Och hon vill inte kalla det för en splittring, trots att flera partier nu lämnar den grupp som har funnits tidigare.
– Det här kommer att stärka vänstern, säger hon.
Ulrika Lindahl
Text
Det svenska vänsterpartiet har aldrig varit med i den europeiska sammanslutning av partier som redan finns, European Left. Det har aldrig varit ”en tillräckligt intressant hemvist”, enligt Malin Björk som precis lämnat parlamentet efter ha suttit där i tio år. Hon vill inte precisera närmare varför, men klart är att flera mindre kommunistpartier, som röstat annorlunda än det svenska partiet när det gäller till exempel markeringar mot Ryssland och stödet till Ukraina, är medlemmar i European Left.
Danska Enhedslisten har däremot varit med. Partiet väljer nu att lämna för att istället gå med i det nystartade partiet European Left Alliance for the People and the Planet (ELA). Enligt partiets företrädare har små partier, som det spanska och franska kommunistpartiet och Rifondazione Comunista från Italien, fått oproportionellt stort inflytande.
Det nya partiet ELA ska ta tydlig ställning mot Putins olagliga krig i Ukraina.
– Det är viktigt för oss, säger Malin Björk som är en av två interimistiska ordföranden fram till att ELA kan ha ett ordentligt konstituerande möte.
Inget nytt samarbete i parlamentet
En ansökan om att registrera det nya partiet har lämnats in till Myndigheten för europeiska politiska partier och europeiska stiftelser. Nu ska den granskas och godkännas. Blir den godkänd tilldelas den ett stöd utifrån hur många nationella partier som ingår.
Men Vänsterpartiet kommer fortfarande ingå i vänstergruppen The Left i parlamentet, tillsammans med de små kommunistpartierna. Och det är inte aktuellt med ny parlamentsgrupp, enligt Malin Björk.
– Nej, det här är något separat. Det här är ett samarbete som pågår utanför EU-parlamentet. Vi fortsätter att samarbeta i parlamentet. Vi har byggt upp, reformerat och fått en partigrupp i EU-parlamentet på fötter, en bred vänstergrupp som vi arbetar i.
Den nordiska vänstern gick framåt i EU-valet, men det gjorde också extrema rörelser både på högerkanten och vänsterkanten. Till exempel tyska BSW, grundat av Sahra Wagenknecht som brutit sig ur tyska vänsterpartiet Die Linke. Hennes parti fick sex mandat i parlamentet men får inte ingå i vänstergruppen, bland annat på grund av sitt uttalade stöd till Putin. Enligt Malin Björk är det dock inte valresultatet som har lett till att det nya europeiska vänsterpartiet bildas nu.
– Partisamarbeten måste mogna fram. Och det har väl mognat fram nu, säger hon.
”En grön, feministisk hamn”
Förutom Vänsterpartiet och Enhedslistan består ELA av finska Vänsterförbundet, franska La France Insoumise, polska Razem, portugisiska Block de Esquerda och spanska Podemos.
– Vi ser fram emot att välkomna fler partier under det närmsta året. Jag tror vi kan få med fler partier från öst- och central-Europa som saknar en politisk familj idag. Och då är det viktigt att en sådan här modern, grön, feministisk vänster finns där som en hamn för de partierna, säger Malin Björk.
Finns det en risk att den europeiska vänstern nu blir svagare när det finns två europeiska vänsterpartier?
– Nej, det vi tror inte. Tvärtom. Vi formaliserar nu ett samarbete som vi redan har haft under flera års tid och som vi naturligtvis vill bygga ännu starkare.
Malin Björk säger att ambitionen är att inte bara ”anta långa uttalanden” utan att komma med förslag på konkret politik för de enskilda länderna och för EU.
– Hur kan den gröna klimatomställningen bli mer rättvist? Hur kan vi jobba med den feministiska politiken och med mer rättvist skattepolitik? Frankrike har intressanta exempel på hur vi kan beskatta övervinster och beskatta koncentrationen av rikedom på några få.
Ulrika Lindahl
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.