Dagens ETC ringer vid lunchtid på onsdagen, precis när Znar Bozkurt tar sig ut från förvaret i Märsta, ett glädjejubel hörs från bakgrunden. Han samlar ihop sina saker, lämnar ifrån sig nyckeln till sitt rum och säger hejdå till de han lärt känna och lämnar kvar. Han måste även lämna tillbaka telefonen han lånat från Migrationsverket och vi får avsluta samtalet kort. Men dagen efter ringer han upp igen.
– Jag är jätteglad och lycklig, att jag kom ut efter 55 dagar. När personalen sa att jag skulle ut så blev jag helt chockad. Jag sa, snälla kan du skaka mig lite? Nu har jag träffat alla mina vänner, min man och mina katter. Jag är hemma. Det känns så fint, säger han och brister ut i gråt.
– Det är glädjetårar, jag kan inte hålla mig, säger han.
Znar Bozkurt är en av ett 40-tal kurder som har fått besked om utvisning efter att Säpo stämplat honom som ett säkerhetshot, något som Dagens ETC tidigare har rapporterat om i en längre artikelserie. Varken Znar eller någon av de andra har fått ta del av anklagelserna.
Pekades ut som PKK-ansluten
Han sökte asyl i Sverige 2016 efter att ha varit ungdomspolitiskt engagerad i det kurdiska partiet HDP, som bland annat gjort att han blivit sökt av den turkiska polisen. Han har inte pekats ut i några av de turkiska "terrorlistorna" i samband med Sveriges ansökan om att gå med i Nato men däremot pekats ut som PKK-ansluten i turkiska medier.
Enligt hans juridiska ombud har skyddsskälen ökat då det skulle det innebära svåra problem för Znar om han nu utvisades till Turkiet. Turkiska medier har även rapporterat om att han är homosexuell och lever med en man och han har på grund av det även fått ta emot dödshot och hot om tortyr.
I mitten av augusti sattes Znar Bozkurt i förvar i Kållered utanför Göteborg och flyttades i september till förvaret i Märsta utanför Stockholm.
Ärendet öppnat
Många har engagerat sig i Znars Bozkurts fall och demonsterat för hans frigivning. Efter den turkiska medieuppmärksamheten har Bozkurts ärende också öppnats igen. Har har alltså inget verkställande utvisningsbeslut mot sig. Ändå fick han sitta i förvaret i totalt 55 dagar på grund av Säpos säkerhetsbedömning.
Nu, till sist, har Migrationsverket kommit fram till att det inte går att ha kvar Znar på förvaret längre. Myndigheten bedömer att processen kommer att dröja och att man därför inte kan motivera att hålla en person så länge på förvaret. Znar väntar på beslut om uppehållstillstånd och kommer därefter att vilja överklaga Säpos bedömning.
– Mina biträdande säger att de inte kan säga något säkert men att jag till 99 procent kommer kunna få tillfälligt uppehållstillstånd.