BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förslaget har redan avvisats två gånger av västländerna. De rika länderna, däribland Sverige, stödde inte ett sådant förslag vid ett toppmöte i Addis Abeba i juli förra året. Förslaget avfärdades även vid den fjortonde konferensen som arrangerades av FN:s organisation för handel och utveckling, UNCTAD, i Nairobi i juli.
– De utvecklade länderna, med USA i spetsen, blockerade förslaget, säger Manuel Montes från den Genève-baserade tankesmedjan South Centre.
530 miljarder i kapitalflykt
Men en G77-källa som Dagens ETC har talat med berättar att förslaget fortfarande är i högsta grad aktuellt och uppe på förhandlingsbordet.
G77, som är den största koalitionen av utvecklingsländer, kräver att en mellanstatlig expertgrupp inrättas för skattefrågor för att hjälpa länder att ta itu med skatteflykt och öka inhemsk resursmobilisering.
Enbart i Afrika uppgick kapitalflykten till 530 miljarder dollar mellan 2002 och 2012, enligt UNCTAD.
Företagens skatteflykt, korruption på regeringsnivå och kriminell verksamhet som penningtvätt utgör huvuddelen av de olagliga finansiella flödena.
Bhumika Muchhala från Malaysiabaserade Third World Network säger att den största orsaken till det globala skattesystemets brister är att mer än hälften av världens länder inte får vara med vid förhandlingsbordet när globala skatteregler förhandlas fram.
– Vi som tillhör det globala civilsamhället hoppas att G77, med Kina, fortsätter att ihärdigt framhålla behovet av ett mellanstatligt organ för skattefrågor under ledning av FN, säger Bhumika Muchhala och påpekar att det för närvarande är OECD-länderna som sätter reglerna.
Inget mandat till FN
Martin Khor som är chef för South Centre och som deltog vid UNCTAD:s fjortonde konferens säger å sin sida att utvecklingsländerna lyckades försvara sina intressen i olika utvecklingsfrågor men att FN tyvärr inte fick något mandat att inrätta en mellanstatlig grupp för hur man ska handskas med skattefrågor.
– De utvecklade länderna föredrar att använda sin grupp – OECD – för att fatta beslut i frågor som rör skatteflykt och skatteparadis, säger han.