Flera har beskrivit utspelet som starten på en ”Swexit”-debatt – medan andra avfärdat det som en dimridå eller ren populism.
”Inte förvånad”
MP-språkröret Per Bolund säger till Dagens ETC att han inte är förvånad över SD:s återupplivade EU-skepticism.
– Trots att det är viktigare än någonsin med internationellt samarbete driver SD på för att isolera Sverige. Partiets linje i klimatarbetet är att vi varken ska göra något i Sverige, i EU eller internationellt. Med den pågående klimatslakten på hemmaplan är EU nu en garant för att man inte kan sjunka hur lågt som helst i klimat- och miljöarbetet – det är klart att det sticker i SD:s ögon, säger han.
Naghmeh Nasiritousi, docent i statsvetenskap med fokus på global klimat- och energistyrning, tror att utspelet främst är populistiskt och har sin bakgrund i de slitningar som finns mellan SD och regeringspartierna.
– Finns det ett missnöje att utnyttja så gör SD det. Samtidigt tror jag att SD, i och med att det är lite körigt i regeringssamarbetet nu, använder det här som ett sätt att pressa regeringen för att få sin vilja igenom i vissa frågor, såsom migration eller reduktionsplikt.
Gemensamma utmaningar
SD:s argumentation om att EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige ger hon inte mycket för.
– Det handlar ju om att medlemsländerna har gett EU rätten att försöka lösa gemensamma globala utmaningar, och det EU nu gör på exempelvis klimatområdet är en konsekvens av att vi har Parisavtalet som Sverige har förbundit sig till. Att då anse att just det egna landet inte ska behöva ta ansvar går stick i stäv med vad världen har kommit överens om, säger hon och fortsätter:
– Ett EU-medlemskap betyder inte heller att enskilda länder saknar påverkansmöjlighet. Det är demokratiska processer som styr samarbetet och Sverige har en stark röst i EU, men det väljer SD att inte lyfta fram.
När det gäller just EU:s klimat- och miljödirektiv har SD protesterat allt mer högljutt på senare tid. Bland de svenska riksdagspartierna var partiet också det enda som – tillsammans med den yttersta högern i Europaparlamentet – tryckte på nej-knappen när EU:s stora klimatpaket Fit for 55 nyligen röstades igenom. I samband med omröstningen skrev Jimmie Åkesson ett inlägg på Facebook där han påpekade att förslagen, som bland annat innefattar utsläppsnormer för bilar och en social klimatfond, är ”orimliga, ineffektiva och omöjliga att nå”.
”Saknar ambitioner och förslag”
Andra partier har beskrivit paketet som ett genombrott för EU:s klimatpolitik och ett kliv i ambitionen att sänka utsläppen till 2030. Miljöexperter har också – med anledning av bland annat Fit for 55 – lyft fram EU som en av få progressiva krafter för klimatet när den svenska regeringen sviker genom att minska viktiga budgetposter och nedprioritera miljö- och klimatfrågorna.
Naghmeh Nasiritousi stämmer in i den beskrivningen.
– Ja, den nya regeringen har mer och mer antagit den idé som vissa ekonomer pratar om – att vi i Sverige inte behöver göra så mycket själva, utan att vi bara kan göra det som EU kräver av oss.
Hur skulle du beskriva ytterhögerns klimatambitioner i EU?
– Jag skulle säga att de saknar ambitioner och förslag. De ser ju inte klimatkrisen som en kris och då ser de inte någon anledning att göra något åt den. Då blir det också lätt att rösta nej till allt.
Kan få effekt i opinionen
Även om inget annat parti i nuläget driver SD:s linje om en utvärdering av medlemskapet har kritiska röster mot delar av EU:s klimatpolitik varit framträdande inom flera partier. Regeringen har till exempel inte hymlat med sin kritik mot EU-förslag som skulle göra att Sverige var tvunget att minska det intensiva skogsbruket för klimatets och den biologiska mångfaldens skull.
Enskilda riksdagsledamöter går ut ännu hårdare. Efter SD:s utspel i veckan twittrade moderaten Jan Ericson att han är ”en mycket bekymrad EU-vän” och att ”om EU fortsätter på den inslagna vägen att peta i allt mer och styra över människors liv, driva en allt mer verklighetsfrånvänd klimat- och energipolitik och kräva ständigt ökande budget och fonder så kan snabbt den negativa vågskålen väga över.”
Den typen av uttalanden, kan – precis som SD:s utspel – få effekt i den allmänna opinionen, enligt Naghmeh Nasiritousi. Just nu är stödet för EU-medlemskapet stort och ligger i den senaste opinionsundersökningen på drygt 60 procent. Men det kan förändras om bilden att EU förstör för Sverige får mer fäste, säger hon.
– Om politiker börjar skylla på EU och inte tar eget ansvar så finns det en risk att befolkningen på sikt ändrar åsikt.