Nio år senare söker målsäganden från de 37 länderna fortfarande rättvisa efter den israeliska flottans stormning.
Varnat om sanktioner
Den Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) inledde 2013 en förundersökning av Israels agerande. Den 1 maj i år bedömdes den för tredje gången bristfällig. Om inte åklagare Fatou Bensouda presenterar bättre underbyggda slutsatser senast den 2 september har domargruppen varnat om sanktioner – något ICC aldrig tidigare använt.
Målsäganden Victoria Strand finner åklagarens bristfälliga förundersökning anmärkningsvärd.
– Att domargruppen underkänner åklagarens förundersökning är ovanligt, säger Victoria Strand, och fortsätter:
– Åklagarsidan drar slutsatsen att krigsbrott begicks men att det inte var allvarligt nog för att tas upp i ICC. De hänvisade ständigt till formaliteter och tycktes oförmögna att svara konkret på frågor.
Från utredningar som gjorts av bland annat Israel lyfte åklagarsidan ensidigt information den kunde använda för att stödja sina slutsatser medan den ignorerade uppgifter i FN:s utredning som motsätter dessa slutsatser. Till exempel det faktum att fem av tio personer som dödades sköts i ryggen.
“Vi blev tillfångatagna”
En av FN:s två utredningar inbegriper vittnesmål och där finns Victoria Strand citerad eftersom hon tillsammans med andra i den svenska föreningen Ship to Gaza befann sig på ett av de sex fartygen.
– Mitt i natten attackerades vi av beväpnade och maskerade kommandosoldater – det rör sig alltså om en konvoj lastad med obeväpnade civilpersoner som reste med hjälpsändning. Det var en absurd och väldigt sorglig upplevelse. De omringade konvojen från alla håll och sköt skarpt från en helikopter mot båten med flest passagerare och från zodiakbåtar underifrån. Vi blev tillfångatagna och bortförda under vapenhot, många misshandlades och förnedrades, de tog våra tillhörigheter som vi aldrig fick tillbaka, säger Victoria Strand, och fortsätter:
– Det var ju nästan 700 personer på konvojen. Vi och våra familjer är alla målsäganden. Sedan drabbades också palestinierna i Gaza som aldrig fick sina förnödenheter.
“Massiva påtryckningar”
Åklagarsidan hävdar motsatsen, de har fått uppgift från den israeliska regeringen om att förnödenheterna faktiskt levererades.
– Det stämmer inte med de uppgifter jag har fått. Elrullstolar vi skickat hade de plockat bort batterierna på vilket gör dem värdelösa, avsaltningsanläggningen till vattenverket kom aldrig fram, cement blev förstörd. När det gäller att ställa Israel till svars finns det massiva påtryckningar från olika håll, säger Victoria Strand, och fortsätter:
– Det finns klart utpekade ansvariga personer inom den israeliska militären som också stod åtalade i turkisk domstol. Fallet gick långt men så gjorde Israel och Erdogan en överenskommelse och Erdogan stoppade rättegången.
Anmälan i Sverige
Även i Sverige fanns en anmälan mot den israeliska militären, men anmälan lades ned.
– Det var inte så att man i Sverige kom fram till att det saknades fog, man lade ned målet för att det inte fanns möjligheter att ställa de ansvariga inför rätta. Så den rättegång som finns nu är den här internationella och en i Kalifornien, annars har de lagts ned, säger Victoria Strand, och fortsätter:
– På åklagarens bord ligger enbart huruvida en undersökning är på sin plats, vilket inte alls är samma sak som en dom. Så vi är inte ens där än utan vi stoppas redan före undersökningen.