– Det är en skrämmande tid för oss som arbetar inom högre utbildning. Och det känns väldigt obekvämt att uttala mig om det här.
Så säger en professor vid Utahs universitet anonymt om den pågående konflikten mellan Trump och amerikanska universitet. Columbiauniversitet hör till dem som böjt sig för Vita huset, Harvard till dem som vägrat.
Som straff mot de senare har federala anslag till universitetet motsvarande drygt 19 miljarder kronor stoppats. Trump hotar även med att dra in skolans skattebefrielse, för att universitetet ”inte skyddat judiska studenter” i samband med protester till stöd för Palestina.
Harvard till attack
På måndagen stämde Harvard Trumpadministrationen. Bara några timmar senare hade fler än 150 amerikanska universitet undertecknat ett brev där de fördömer politiska påtryckningar, rapporterar The Guardian.
Utah universitet fanns inte bland dessa. När Dagens ETC försöker få medarbetare att kommentera konflikten är det få som vill göra det öppet.
– Att häva forskningsstipendium vore fruktansvärt skadligt för alla med koppling till universiteten, säger en professor, också anonymt.
En lektor vi pratar med vill att eleverna ska veta att personalen gör allt de kan för att universitetet ska bibehålla sin självständighet.
– Inom skolans nätverk jobbar vi hårt för att påverka – så att vi kan bevara våra tjänster för studenterna, utbilda dem och erbjuda en plattform för forskning och innovation även i framtiden. Vi gör ett mycket viktigt arbete. Men jag jobbar just nu, så jag blir nervös och har svårt att prata, säger lektorn.
Har munkavle uppifrån
En administratör på universitetet förklarar varför ingen vill nämnas vid namn.
— Du kommer inte att ha någon framgång med att ställa frågor här. Inte till medarbetare vid offentliga universitet. Det finns begränsningar kring vad vi får och inte får säga här på campus.
Varifrån kommer dessa begränsningar?
– Jag tror att det är lönlöst att försöka prata med medarbetare. Det är allt jag kan säga.
Lärarassistenten Luca Senn är ett undantag.
– Universiteten måste med absolut nödvändighet vara arenor för fritt tänkande. Att förtrycka och styra utbildning står i skarp kontrast till vad vetenskapen råder oss. Det är fullständigt oacceptabelt och vi måste markera mot det, säger han.
”Världen vi hamnat i”
Många av universitetets forskare är migranter och flera har fått sina visum hävda på senare tid, enligt Luca Senn. Andra forskare han känner har drabbats av indragna anslag.
– Det är otroligt olyckligt att vi lever i en värld där värdet av vetenskap undermineras. Den här administrationen verkar inte bry sig om hur samhället utvecklas och det är ett enormt problem. Själv röstade jag definitivt inte för det här, men det är världen vi har hamnat i.
Att hans eget universitet inte undertecknat det gemensamma uttalande som American Association of Colleges and Universities har publicerat tycker Luca Senn är tragiskt.
– Men universitetet är delvis statligt finansierat. Dessutom bor vi i en delstat där stora delar av vår lagstiftande församling – som fattar beslut om pengar – speglar Trumps politiska linje.
Hoppas att fler följer efter
Även de studenter Dagens ETC träffat tycker att amerikanska universitet måste stå på sig gentemot regeringen.
– Jag älskar också att se att Trumpadministrationen lyckats skapa sig så mäktiga fiender. Att göra fiender av Harvards alumner och advokater är ju bara inte smart. De bästa advokaterna i landet, och andra resurser därtill. Nu när USA är delat i två läger känns det bra att veta att Harvard står på våran sida. Jag hoppas att fler Ivy League-universitet följer deras exempel, säger studenten Ray Aguirre.
Emily Moss, student på högskolan Salt Lake City community college, säger att hon har hört om flera program som inte kommer att erbjudas längre.
– Det är helt fruktansvärt. Regeringen vill ta utbildning ifrån oss. Placera oss i en liten flock och bara göra som de vill. Utbildningssystemet måste hållas åtskilt från staten och universitetens medarbetare känner sina studenter så mycket bättre än Trumpadministrationen gör. Om skolorna böjer sig går allt åt helvete. Det slutar inte bra för någon.
Rädd för deportation
Även studenten Ryken Hodgins oroar sig över konsekvenserna när universitet accepterar Vita husets krav.
– Om alla bara ger efter för vad Trump säger kan det leda till riktigt dåliga platser. Jag upplever inte att allt han säger är korrekt, dessutom är mycket av det han säger hatiskt. Många på min skola tycker att han gör bra saker för USA, men jag anser att det han gör är skadligt. Snart flyttar jag till Europa. Där hoppas jag träffa andra som är skeptiska.
En elev säger att hon har mycket att säga om saken men inte vågar eftersom hon invandrat till USA. Hon har permanent uppehållstillstånd, men vet om en grupp utländska studenter på skolan som nyligen deporterats.
— 17 studenter här på skolan deporterades två veckor innan de skulle ta examen. Flera av dem på grund av trafikförbrytelser. Det handlar alltså inte om brott. Många människor har någon gång klantat sig i trafiken. Så förlåt, men jag vågar verkligen inte svara.