Inne i fabriken arbetar män och kvinnor flitigt medan trafiken utanför byggnaden är intensiv med mängder av lastbilar, bussar, trehjulingar och motorcyklar som susar förbi.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I april 2014 inträffade katastrofen där över 1 000 textilarbetare dödades i samband med att fabriksbyggnaden Rana Plaza rasade samman i utkanten av huvudstaden Dhaka. Händelsen fick stor uppmärksamhet och har för många blivit en symbol för alla de problem som omgärdar den exportinriktade textilindustrin i Bangladesh.
Majoritet kvinnor
Samtidigt har sektorn även haft en stor betydelse för många av landets kvinnor, genom att ge dem en möjlighet att tjäna egna pengar. Utvecklingen har gått snabbt för många kvinnor i Bangladesh under det senaste decenniet, då de getts möjligheten att förbättra livet både för sig själva och sina familjer.
Varje morgon kommer mängder av kvinnor cyklande till sina arbeten. Bara detta är en stor förändring i ett samhälle där kvinnorna traditionellt har hänvisats till att bara sköta hemmet.
Amena Khatun är 35 år och arbetar på en läderfabrik. Hon berättar att tusentals kvinnor från hennes hemregion en bit norrut numera arbetar i någon av de många fabrikerna i den ekonomiska frizonen.
– För 20 år sedan hade kvinnorna i byarna inga möjligheter att få ett arbete, och vi fick knappt gå utanför våra hem. Att cykla var det inte tal om, säger hon.
Afrina Begum är 32 år gammal och arbetar på en fabrik som tillverkar peruker. Hon berättar att det fortfarande är vanligt att familjerna i byarna runt Nilphamari tvingas betala hemgift för sina döttrar när de ska gifta sig. Hennes man ville dock inte ha någon hemgift eftersom han visste att hon genom jobbet på fabriken hade en egen inkomst. Afrina Begum menar att kvinnornas ställning överlag har blivit mycket starkare tack vare deras möjligheter till eget arbete.
Genomsnittslönen för dem som arbetar i fabrikerna där designerväskor tillverkas ligger på motsvarande knappa 600 kronor i månaden, både för män och för kvinnor. Även om det är en dålig lön säger flera kvinnliga fabriksarbetare att inkomsten har förbättrat livskvaliteten för dem och deras familjer.
Stärkt självförtroendet
Sahara Khatun, 26, berättar att hennes man rest till Malaysia för att arbeta inom byggindustrin. Nu tar hennes föräldrar hand om parets femåriga dotter medan hon själv arbetar på en av fabrikerna. Hon menar att möjligheten att tjäna egna pengar har stärkt hennes oberoende och självförtroende.
Det har förekommit protester från fabriksarbetare som krävt högre löner. Men situationen har nu varit lugn i flera år.
– Lönerna är inte tillräckligt bra, säger en anställd, som vill vara anonym.