För DSA i Detroit och i hela Michigan var valet extra nedslående eftersom Trump vann Michigan, en stat som tidigare varit ett pålitligt demokratiskt fäste.
Men det blev istället en vändpunkt. Jessica Newman sitter i ledningen för DSA Detroit:
– Allt har exploderat sedan presidentvalet. Nu är vi tusentals medlemmar och många, många fler stöder oss.
Tlaib: ”Trump måste avsättas”
För bara något decennium sedan var det omöjligt att öppet kalla sig socialist i amerikansk politik, i dag har DSA medlemmar som är invalda i representanthuset och det stora demokratiska partiet är öppet för samarbeten – de behöver hjälp för att kunna besegra Trump i nästa val:
Rashida Tlaib valdes in i representanthuset två år efter presidentvalet. Hon är medlem i DSA och är äldst av 14 syskon i en palestinsk/amerikansk familj. Hennes mamma bor fortfarande på Västbanken. Tlaib är tillsammans med Ilhan Omar, som är somalisk flykting, de första kvinnliga muslimerna i kongressen.
Tillsammans med Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, som allmänt kallas för AOC, och Ayanna Pressley, en svart kvinna från Massachusetts, driver Tlaib en radikal politik i USAs kongress. De har dragit på sig Trumps hat, han kallar dem ”the squad” – patrullen – och uppmanade dem för inte så länge sedan att återvända till sina hemländer. Trots att bara Omar är född i ett annat land.
– Det är bara ett exempel på Trump och hans rasism, Trump måste avsättas och går det inte i en rättegång måsta han röstas bort i nästa val, säger Tlaib.
Hon är djupt engagerad i rättvisefrågor och klimatpolitik:
– Jag har tröttnat på den amerikanska politiken som har till huvuduppgift att se till att ingenting görs. Man talar bara om att ordna nya jobb som om det skulle lösa alla problem. Jobb löser inte klimatfrågan, jobb ger inte alla fri sjukvård och jobb ger oss inte utbildning.
– Istället skickar vi soldater och vapen till andra sidan jorden för att kunna behärska den olja vi inte behöver, den olja som förstör vår planet och våra barns hälsa. Och om jobb vill jag klart och tydligt säga att ett jobb borde vara tillräckligt – men det är inte så i USA, här måste de fattiga ha flera jobb för att kunna överleva.
Facket oroas av klimatkrisen
Det är genom att lyfta rättvisefrågor tillsammans med klimatfrågan som DSA fått ett så starkt stöd. Samarbetet med fackföreningarna – framför allt det stora, starka bilarbetarförbundet United automobile workers (AUW) – har betytt mycket för DSA, men också för fackföreningen.
Allt fler inser att elektrifiering är en ödesfråga för bilindustrin, därför har AUW gått in i ett nära samarbete med DSA när det gäller klimatfrågorna.
David Green, tidigare ordförande i DSA Detroit, mitt i den amerikanska bilindustrins hjärta:
– Vi driver Green new deal och har fått mycket stöd för detta. AUW har bland annat inspirerade av oss givit ut en vitbok om omläggning av bilindustrin. Det är absolut nödvändigt för dem att driva en total förändring av motorindustrin och satsa på elektriska fordon, andra elektriska produkter och inte minst batteritillverkning.
De amerikanska biljättarna GM, Ford och Fiat Chrysler ligger långt efter både de asiatiska och de europeiska biltillverkarna när det gäller att satsa på elfordon. Det är för närvarande mycket lönsamt att fortsätta maximera produktionen av fossildrivna fordon så länge man kan – bara GM har gått med cirka 350 miljarder konor i vinst de senaste tre åren.
– För oss är det nödvändigt att ha ett nära samarbete med de fackliga organisationerna, säger David Green. Vi behöver finnas på arbetsplatserna och nära de problem som finns där för att kunna spela någon roll.
Samtidigt som man har samarbete med AUW genomgår den fackliga organisationen en stor kris. Ett antal ledare har gripits anklagade för att ha tagit mutor av bilbolagen och man utreder också organisationen för penningtvätt. Från fackets sida menar man att det är politiskt grundade anklagelser som förs fram av Trump-administrationen och republikaner för att skada arbetarrörelsen.
Sjung ”Internationalen” – om du vill
Men det är segerstämning när DSA ordnar en insamlingskväll i Dearborn, Detroit. Man har fått låna AUW:s lokaler med en stor kongresshall. Det är dukat med hemlagad mat från ett kollektiv och det serveras veganskt, glutenfritt – men också kyckling, öl, vin och Coca-Cola.
Väggarna är dekorerade med banderoller som förkunnar Green new deal, historiska bilder på strejker och många bilder på Bernie Sanders.
Det är han, Bernie med alla, som är det stora hoppet. Många av medlemmarna kom med i DSA efter att ha arbetat i Sanders kampanj 2016 och förtroendet för honom är enormt stort. Runtom i lokalen står stora pappdockor av honom som man kan fotografera sig vid. I popularitet kommer Tlaib på andra plats efter Sanders.
Under kvällen marscherar en blåsorkester runt och man sjunger unisont ”Internationalen” (men med en utslätad text) och ”Solidarity forever” (Solidaritet för alltid).
Det finns dock fortfarande en försiktighet, konferenciern talar noga om att ingen ska känna sig tvungen att sjunga och när den avgående ordföranden för DSA Detroit, David Green, håller sitt tal varnar han för sekterism:
– Vi ska inte göra några lackmustester på hur socialistiska människor är. Vi ska inte skrämma bort någon, utan se till nödvändigheten att vi samarbetar med liberaler och andra icke-socialister när det gäller de viktiga frågorna som sjukförsäkring och utbildning.
– Vi har flera saker som måste genomföras och där vi socialister inte kan göra det ensamma. Det handlar dels om att se till att Trump inte blir omvald och att vi tar tillbaka lagstiftningen och river upp Trumps reaktionära lagar.
Michigan övergav Demokraterna
Rostbältet är numera ett begrepp inom amerikansk politik och geografi. Med det menas det stora område i mellanvästern som drabbats hårt av fabriksnedläggningar och stoppade gruvdrifter. I rostbältet sprids arbetslöshet, hopplöshet och sociala kriser.
Människorna i rostbältet känner sig förrådda av den moderna, framgångsrika utvecklingen i de stora metropolerna på öst- och västkusten medan det i deras områden sker väldigt lite utveckling – utan framför allt en stor nedrustning av allt. Med de senaste decennierna av besparingar och nyliberalism har de drabbats extra hårt – service dras in, bidrag minskar, utbildningen försämras och blir allt mer orättvis.
I rostbältet lyssnar många till högerpopulisternas propaganda och politiken dras allt mer till höger med följande rasism, homofobi, kvinnoförtryck. Michigan är en av de tidigare mycket framgångsrika industristater som nu räknas till rostbältet.
Trump blev vald till president mycket tack vare stödet från rostbältet där stater som Michigan och Ohio, tidigare säkra demokratiska fästen, nu svängt till höger.
Från att tidigare varit stark i arbetarrörelsen, i medborgarrättsrörelsen och antikrigsrörelsen har vänstern i USA på senare år haft sin bas bland de intellektuella och unga. Den är stark i de stora universitetsorterna både på väst- och östkusten, den har också stöd från de nyinflyttade från Mexiko och Syd- och Mellanamerika, men i de amerikanska kärnområdena har man saknat inflytande.
– Det är därför vi ser nödvändigheten med en närvaro i fackföreningarna och bland vanliga, arbetande människor, alla de människor som objektivt tjänar på allmän sjukförsäkring och fri utbildning, säger bilarbetaren Sean Crawford.
Crawford håller just nu, medan de amerikanska bilarbetarna strejkar, på att bilda en underavdelning till DSA i den klassiska bilstaden Flint, tio mil nordväst om Detroit. Det var i Flint som General Motors bildades. Under sin storhetstid hade företaget nära 100 000 anställda i staden. Nu återstår cirka 8 000.
Från att tidigare varit en av rikaste städerna i USA finns nu Flint på det ekonomiska bottenplanet. Stadens folkmängd nästan halverades under krisen och Flint förvandlades från att ha varit en framgångsrik vit stad till att ha en majoritet av fattiga svarta medborgare – de som inte hade möjligheter att flytta under recessionen.
Hittar gemensam plattform
För tre år sedan rapporterade Dagens ETC om vattenskandalen i Flint. Det var ett samhälle i djup kris. Med alla Trumps planerade neddragningar skulle tusentals människor förlora sina sjukförsäkringar, brottsligheten hade exploderat och Flint placerade sig högt upp på listan över USAs farligaste städer.
Jag åkte då runt med polisen på natten och såg ett armod i fattiga områden som jag knappt sett förut. I stora delar av staden var husen övergivna och vittrade sönder, i andra delar hade de tagits över av hemlösa och tjänade som knarkcentraler. Flint visade en extrem bild av hur det så kallade rostbältet bildats och utvecklats.
Nu åker jag istället till General Motors stora anläggning på van Slyke Road där bland annat företagets gigantiska Suv sätts samman i Chevrolet Surburban-fabriken. Vid varje port står grupper av strejkvakter i det stilla duggregnet. Vid huvudporten står Sean Crawford och vaktar.
De allra flesta strejkvakterna bär den neutrala skylten ”UAW on strike”, men Crawford och några andra bär istället DSAs mer politiska budskap: ”Everyone tier one – solidarity forever” (Högsta nivån för alla – evig solidaritet).
– Det viktigaste kravet från oss är att alla ska ha samma förmåner, GM ska inte kunna utnyttja tillfälliga arbetare genom att ge dem en lägre lön, säger Crawford. Sedan är naturligtvis lönen och sjukförmånerna också viktiga frågor.
Crawford har jobbat länge på GM och förutom att starta DSA i Flint försöker han reformera facket:
– Alltfler ser vikten av att man arbetar för att utveckla facket och det finns mycket att göra, ledarstrukturen är gammeldags och mycket auktoritär. Vi arbetar nu framför allt för att minska skillnaderna mellan temporära och nyanställda arbetare jämfört med de som arbetat länge och har goda löner. Idag kan den som varit på plats länge tjäna dubbelt så mycket som sin tillfälligt anställde kollega trots att de utför samma arbete.
– Detta stämmer väl överens med DSA:s politiska arbete, där det handlar om skapa enighet och få så många som möjligt att engagera sig för gemensamma mål. Klimat- och miljöarbetet är också något som Flint-borna ser vikten av på grund av tidigare erfarenheter.
Utgår från Green new deal
Flint drabbades nämligen för några år sedan av en stor skandal då stadens dricksvatten förgiftades och tusentals människor skadades. Bakgrunden var att man för att spara pengar beslöt att hämta sitt dricksvatten från lokala reservoarer istället för att betala mer för garanterat rent vatten.
Att Flint dessutom varit, och delvis fortfarande är, beroende av bilindustrin gör att DSA:s program Green new deal blivit mycket uppskattat.
Crawford är 38 år och är född och uppväxt i Flint:
– Själv har jag varit socialist i många år och nu kan vi, mycket tack vare Sanders, gå ut och berätta vad vi vill göra utan att bli kallade kommunister och Sovjetterrorister. Jag är övertygad om att DSA kommer att bli starkt i Flint för nu börjar folk förstå sammanhangen.
– För sammanhangen blir klara när GM direkt i början av vår strejk går ut och säger att de slutar betala sjukförsäkringsavgifterna för oss så länge vi strejkar. Detta blir en direkt utpressning eftersom det inte finns någon allmän sjukförsäkring. Så arbetar den politiska makten och företagen tillsammans för att trycka ned alla.
Crawford och DSA försöker utarbeta en global strategi mot tredje parts-utläggningar:
– Facken i Mexiko, Kanada, USA och överallt där till exempel GM finns måste samarbeta och ställa gemensamma krav på företaget oavsett var i världen fabrikerna ligger. Vi får aldrig glömma att det är vi som är de 99 procenten.
– I botten för vårt arbete ligger Green new deal. Vi ska säga till GM, Ford, Fiat Chrysler och alla de andra att om de lämnar och lägger ner så tar vi över och gör fabrikerna till motorerna i Green new deal.
”Bernie är pålitlig”
Inom DSA hoppas man mycket på Flint. Detroit och Flint har alltid varit två av de mest radikala städerna i Michigan och i presidentvalet röstade bägge på Hilary Clinton. Sedan presidentvalet 2016 har Michigan svängt åt vänster, den demokratiska kandidaten Gretchen Whitmer vann guvernörskapet, som tidigare innehades av en republikan. DSA:s kandidat Abdul El-Sayed förlorade dock partiets nominering och fick som en besvikelse bara drygt 30 procent av rösterna. En tröst var dock att Whitmer tvingades driva en betydligt mer radikal agenda i valet.
Det är ingen tvekan vem som är presidentkandidaten för DSA; Bernie Sanders är omåttligt populär. Efter honom kommer ingen, sedan kommer ingen och sedan kommer Elisabeth Warren.
Jessica Newman, ledare för DSA Detroit:
– Bernie är pålitlig, han kommer aldrig att sälja av sina ideal. Jag är tveksam till Elisabeth Warren, hon säger många bra saker men samtidigt säger hon att ”Jag är kapitalist in i benmärgen” och det är inte fler kapitalister vi behöver.
– Jag skulle kunna tänka mig henne som vicepresidentkandidat, men det ställer hon nog aldrig upp på. Hon skulle dock kunna bli en bra utrikesminister i Bernies regering.
Joe Biden är illa omtyckt, trots att han varit på plats och givit bilarbetarna sitt stöd. Han jämställs med Clintons och den gamla partiledningen i Demokraterna.
– Han är en del av den gamla eliten som har större lojalitet med sina klassfränder än med arbetare och vanligt folk, säger Mike Walsh, som är kandidat för DSA i staden Pontiac. Jag skulle aldrig våga lita på honom.
Uppenbart är också att Biden förlorat mycket förtroende efter den affär Trump startade i Ukraina där Biden och hans son anklagades för att vara korrupta.
– Även om han inte gjort något olagligt kan man ju fundera över hur det kommer sig att hans son erbjuds en styrelsepost i ett ukrainskt gasbolag med en lön en halv miljon kronor i månaden. Naturligtvis beror det på att hans pappa var vicepresident.
Gick med efter Charlottesville
Donald Mongrain håller med:
– Vi behöver städa ut den gamla ledningen i det demokratiska partiet centralt. Det måste bli utvädrat efter den kungliga familjen Clinton, tyvärr lyckades inte Barack Obama göra det utan han fortsatte i samma fotspår.
Mongrain gick med i DSA efter den nynazistiska demonstrationen i Charlottesville 2017:
– Jag blev oerhört illa berörd av nationalisterna och rasisternas angrepp i Charlottesville och när jag såg att DSA var en av de som stod för motståndet bestämde jag mig för att gå med. Vi måste sätta stopp för högerextremisterna och får ut deras president ur Vita huset.
Demonstrationen i Charlottesville där en motdemonstrant dödades av en högerextrem anhängare som körde in i en grupp radikaler med sin bil har varit en viktig vågdelare och givit DSA många nya sympatisörer.
Men det nya med DSA är att USA fått en politisk vänsteropposition med ett eget program och inte bara uppbyggt kring en populär person. DSA är dessutom inte en ungdomsrörelse grundad på universiteten utan tilltagande sker organiseringen runt fackföreningarna och vanliga människor.
– Jag är stor optimist, jag känner hur det svänger, säger Mongrain.
– Jag tror att Sanders har stora chanser att bli vår näste president och det är vad USA behöver.
Men han är orolig över vad Sanders hjärtproblem kan betyda:
– Han kommer att visa att han är frisk och kan klara av presidentjobbet, men det här kommer att användas mot honom. Republikanerna och de andra kandidaterna kommer att säga att han är för gammal och för sjuk för att bli president, trots att läkarna slagit fast att han är fullt frisk och det som hände med aortan var en tillfällighet.
Den 7 februari i år lade kongressledamöterna Alexandra Ocasio-Cortez och senatorn Ed Markey fram en plan kallad Green new deal för kongressen.
Namnet är taget från president Franklin D Roosevelts ekonomiska reformprogram för att bryta den stora depressionen på 1930-talet. Programmet lade grunden för stora investeringar från samhället för att skapa nya arbetstillfällen och få fart på ekonomin.
Green new deal är tänkt att göra samma sak för samhället genom att finna lösningar på klimatfrågan och samtidigt lösa problem med ekonomisk ojämlikhet och rasism.
I planen ingår att USA måste ta sin del av ansvaret för att få ned nettoutsläppen till noll senast 2050 – vilket betyder att lika mycket som släpps ut måste kunna absorberas.
Green new deal vill göra detta genom massiva investeringar som ska leda till att all elektricitet produceras förnybart och utsläppsfritt, att landets elnät digitaliseras, att alla byggnader uppgraderas energieffektivt och att hela transportsystemet görs om med hjälp av elfordon och höghastighetståg.
Planen säger dessutom att det år regeringens uppgift att genomföra utbildning till nya, gröna jobb och se till att speciellt regioner som är beroende av fossila industrier får en ekonomisk utveckling.
Av demokraternas presidentkandidater har Bernie Sanders helt anslutit sig till planen genom att kopiera den, Elisabeth Warren stöder den och Joe Biden vill till stor del genomföra den.
Republikanerna motarbetar den på alla sätt de kan. Donald Trump säger att det gröna reformpaketet kommer att ta bort allas rätt att flyga och senator John Barrasso, som också är ordförande i kommittén för miljöskydd och offentliga arbeten, hävdar att Green new deal ”gör att glass, cheeseburgare och milkshakes tillhör det förgångna”.
New green deal kommer att kosta mycket pengar att genomföra, men upphovspersonerna bakom planen menar att den på sikt kommer att betala sig själv.
Bernie Sanders är beredd att investera 160 000 miljarder kronor under de kommande 15 åren, medan Warren beräknar sina kostnader till 30 000 miljarder kronor under en tioårs-period. Biden vill satsa 17 000 miljarder kronor under tio år.