Någonstans ute på öppet hav väntar båtar markerade med "Food for Peace" på besked om styrriktning. 500 000 ton mat hinner ruttna innan den kommer fram, oavsett slutdestination. Det rapporterar den amerikanska tillsynsmyndigheten, OIG, den 10 februari. Eftersom dessa varor inte inkluderades i undantaget för livsavgörande bistånd hölls de i limbo och utsattes för förstörelse. Dagen efter publiceringen avskedades USAID:s generalinspektör, Paul K. Martin, av Vita huset.
Den ruttnande maten är en av många omedelbara konsekvenser efter Trump-administrationens beslut att frysa det amerikanska USAID-biståndet. Nedlagda program för exempelvis vaccinationer och kolerabehandling gör att epidemier hör till andra följder som mottagarländer varnar för.
Tidigare USAID-anställda försöker nu dokumentera effekterna genom enkätbaserade kartläggningar, rapporterar AP. Hemsidan USAID Stop-Work lanserades för att dokumentera antal förlorade jobb – i dag räknar den till uppemot 55 000 jobb. Ett annat initiativ, Global Aid Freeze, mäter effekterna av det frysta biståndet.
Men försöker man ta sig in på USAID:s hemsida möts man av ett vitt ark. Sedan den 3 februari har den amerikanska biståndsmyndigheten datorsystem legat nere.
Dagens ETC har pratat med Bama Athreya och Nelson Osei, tidigare USAID-anställda i Washington och Ghana.
"Enorm oro"
Fram till 19 januari arbetade Bama Athreya som biträdande administratör på USAID, politiskt utsedd av Biden-administrationen. Enligt henne är det troligt att USAID-anställda blivit instruerade att inte prata med allmänheten, inte ens med andra myndigheter, om vad som hände när världens största biståndsmyndighet stängdes ner. Själv har hon haft oräkneliga samtal med berörda personer och organisationer.
– Personer som nyligen varit anställda av USAID över hela världen har hört av sig till oss i hopp om att vi kan berätta något för dem.
Bama Athreya vittnar om chock, förvirring och oro.
– Det var så lite förståelse för vad som hände, varför det hände, och viktigast av allt, en enorm oro för människor i utsatta situationer i hela världen. Människor som inte kommer få den medicinska hjälp de behöver. Människor som har fördrivits på grund av naturkatastrofer, säger Bama Athreya.
"USAID måste dö"
Nelson Osei, tidigare utvärderingsexpert för USAID i Ghana, fick höra om nedläggningen av USAID via media. Till skillnad från Bama Athreya, välkomnar han nedläggningen.
– USAID måste dö för att en ny effektiv hjälporganisation ska uppstå, säger han.
Enligt Nelson Osei är nedläggningen av biståndsmyndigheten ett resultat av korruption och slöseri med resurser, något han även lyft till den statliga tillsynsmyndigheten, OIG.
– Pengarna har inte nått fram, säger Nelson Osei.
I OIG-rapporten framkommer det att USA:s tillsynsmyndighet de senaste åren identifierat betydande utmaningar vad gäller bedrägeri, slöseri och missbruk. Men Trump-administrationens svar – omfattande personalminskningar, i kombination med osäkerhet kring omfattning och tillåten kommunikation – har snarare försämrat USAID:s förmåga att effektivt dela ut humanitärt bistånd finansierat av skattebetalare.
Bevis är borta
Fram till den 24 januari fanns det omfattande forskning om kostnadseffektiviteten för olika USAID-finansierade program. All denna information har gjorts otillgänglig för allmänheten, något Bama Athreya ifrågasätter.
– Om det finns bevis för att USAID-stödet inte var effektivt, varför görs inte denna information tillgänglig av Trump-administrationen?
Bama Athreya är mycket oroad över de förlorade dokumenten.
– Vi måste verkligen förstå omfattningen. Det handlar om 40 miljarder dollar. All information om hur dessa 40 miljarder dollar har spenderats är borta.
Positiv omställning eller humanitär katastrof?
Enligt Nelson Osei är det bra att USAID läggs ner. Det är en möjlighet att göra om hela biståndsapparaten och bli fri från beroendet till USA.
– USAID ska inte betala för medicin. Det ska regeringen göra. Regeringen måste äga sin egen utveckling, säger Nelson Osei.
Ghana har redan klivit fram för att kompensera för de 156 miljoner dollar som saknas efter USAID-frysningen, rapporterar Reuters. Samtidigt varnar FN om att nedläggningen av USAID kan leda till miljontals fler dödsfall i aids.
Bama Athreya vill inte spekulera i hur olika regeringar kommer agera. Men att frysa biståndet kommer få konsekvenser för de mest marginaliserade och utsatta människorna.
–Mindre gräsrotsorganisationer som arbetar direkt med marginaliserade och utsatta samhällena är tvungna att stänga sina dörrar och säga upp personal, berättar hon.
Det handlar om organisationer som ger mat till undernärda barn, tramua-stöd till barn som varit offer för människohandel i Ghana och proteser och stöd till krigsskadade i Ukraina.
– Trump-administrationen förnekar den typen av livräddande hjälp, säger Bama Athreya.