Jag ställer frågan rakt ut till bosättaren i Efrat.
Vi sitter i ett luftkonditionerat konferensrum i kommunhuset i vad som närmast känns som en sömnig amerikansk medelklassförort. En bosättning utslängd som en grön oas bland de fattiga palestinska byarna på södra Västbanken, halvvägs till Hebron.
Frodiga, välklippta gräsmattor. Solcellsdrivna trafikljus. Palmer. Bevattningsanläggningar överallt. Skolor, vårdcentraler, gröna parker och välfyllda mataffärer.
En stor del av de 12 500 invånarna är unga och välutbildade. Flera är läkare, berättar en rådgivare till borgmästaren i området.
– Vi ser oss som en förort till Jerusalem. Det tar bara 20 minuter med bilen, säger han och lyfter fram tryggheten och den vänliga grannsamvaron i området.
Han berättar historien om platsen, ett omstritt land sedan tusentals år. Ordvalen säger mycket. Han kallar området ”Judeen och Samarien”, inte "Västbanken" eller ”Palestina”. Han säger ”grannskap” eller ”community”, inte ”bosättning”.
Nu svarar han på frågan.
– Folkrättsbrott? Nja, det finns många sätt att tolka konventionerna. Det är inte helt tydligt. Inga palestinier bodde här innan, de har inte hävdat sin rätt till den här marken, säger han.
På vägen därifrån kollar jag än en gång upp fakta för att vara helt säker.
På den engelska Wikipedia-sidan för ”Efrat settlement” går det att läsa följande:
”Precis som alla israeliska bosättningar i de ockuperade områdena anses Efrat vara illegal under internationell lag (folkrätt), även om Israel bestrider detta.
Majoriteten av det internationella samfundet anser att israeliska bosättningar bryter mot den Fjärde Genèvekonventionens förbud mot att flytta en ockuperande makts civilbefolkning till ockuperat område.”
I dagsläget beräknas drygt 600 000 israeler bo på platser i det ockuperade Västbanken och östra Jerusalem som betraktas som illegala, enligt folkrätten.
Den internationella lagen, folkrätten, stöds kraftfullt av en majoritet inom världssamfundet, inklusive den Internationella Brottsdomstolen, Internationella Rödakorskommittén och fem olika FN-resolutioner.
Fram till i måndags kväll stöddes den även av USA.
Sedan 1978 har USA stått bakom hållningen att alla israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken ska ses som illegala.
Men nu har alltså president Trump och hans utrikesminister Mike Pompeo ändrat åsikt.
– Bosättningarna är inte per se illegala, sade Pompeo på en presskonferens under måndagskvällen.
Det är ännu ett steg i Donald Trumps markant Israel-vänliga hållning, efter det uppseendeväckande erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad 2017 och flytten av ambassaden från Tel-Aviv till Jerusalem i fjol, samt erkännandet av de annekterade syriska Golanhöjderna som israeliskt territorium i våras.
En krönika i nyhetstidningen Jerusalem Post bär rubriken ”Amerika har slutligen beslutat att Bibeln inte är illegal”.
Och i Times of Israel uppmanar Oded Revivi, borgmästare i Efrat, just den bosättning jag själv besökte härom veckan, den israeliska regeringen att annektera Västbanken.
Många analytiker menar att det är en present från Trump för att stärka premiärminister Benjamin Netanyahu, som är i ett prekärt läge med alltmer låsta regeringsförhandlingar och risk att åtalas för korruption.
Att Trump vill positionera sig mot EU, som i förra veckan fattade beslut om ursprungsmärkning för varor som producerats på illegala bosättningar.
EU, som blixtsnabbt på måndagskvällen gick ut och deklarerade att folkrätten står bergfast i frågan om de illegala bosättningarna.
Även den svenska utrikesministern Ann Linde gick ut snabbt.
”Sverige delar EU:s hållning om israeliska bosättningar; de strider mot folkrätten”, skrev Linde på Twitter sent på måndagskvällen.
Kyrkorådet i Svenska kyrkan, med ärkebiskop Antje Jackelén i spetsen, uppmanar utrikesministern att "tydligt markera och agera för att upprätthålla överenskomna utgångspunkter för en tvåstatslösning".
Flera människorättsorganisationer har riktat stark kritik mot USA:s nya linje. Philippe Nassif, Amnesty Internationals amerikanske Mellanöstern-chef, säger i ett skriftligt uttalande:
– I dag annonserade USA:s regering för resten av världen att de tror att USA och Israel står över lagen. Att Israel kan fortsätta bryta mot folkrätten och palestinska mänskliga rättigheter och att USA kommer stå bakom dem i det.
Amnesty-chefen fortsätter:
– Dagens uttalande förändrar inte lagen som är glasklar: byggandet och upprätthållandet av bosättningar på den ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem, bryter mot internationell lag och leder till krigsbrott.
I praktiken gäller den internationella lagen även fortsättningsvis. Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att konsesus har blivit rubbat. Nu går det inte längre att hänvisa till att ett ”samlat världssamfund” står bakom. USA är en tung spelare, som Israel kommer luta sig på och hänvisa till i debatten om bosättningarna framöver.
– De flesta här bryr sig inte om politik. De vill bara leva ett tryggt liv, säger borgmästarens rådgivare i det luftkonditionerade konferensrummet i Efrat.
Under min vecka i det heliga landet hör jag många palestinier desperat önska samma sak.