Det här väcker kritik. Mindre kärnvapen ökar risken för kärnvapenkrig, varnar flera organisationer – som påtalar att Donald Trump visat sig vara oberäknelig och dessutom varnar andra nationer med förintelse på Twitter. Utvecklingen är ”farlig” och påminner om Kalla kriget, menar organisationen Arms control association.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Går för långt”
Den nya policyn – första uppdateringen på åtta år – utökar även omständigheterna när det kan bli aktuellt för USA att använda sin arsenal, säger Jon Wolfsthal.
Enligt förslaget ska kärnvapen kunna användas om USA utsätts för en attack som inte är nukleär men som dödar många människor, eller som riktar sig mot landets infrastruktur. Pentagon ska presentera denna policy först efter att Donald Trump hållit sitt tal till nationen den 30 januari.
Samtidigt är den senaste versionen inte fullt så ”extrem” som tidigare utkast, säger Jon Wolfsthal till The Guardian. Då ville Pentagon stryka löften om att inte använda kärnvapen mot nationer som själva saknar kärnvapen, samt utveckla helt nya typer av kärnvapen.
– Nu finns inte lika mycket hemska inslag. Men det är fortfarande dåligt, konstaterar Jon Wolfsthal, som via sina kontakter har fått höra att Pentagon vill sända en signal till Ryssland, Nordkorea och Kina.
– Det är antagligen nödvändigt. Men sedan går de för långt.
Kostnad: 8 000 miljarder
Donald Trump har visat intresse för att stärka USA:s kärnvapenarsenal. I ett möte med utrikesminister Rex Tillerson ska han ha talat om en tiofaldig ökning, enligt NBC. Något presidenten tillbakavisar. Men han säger att han vill se ”modernisering och restaurering” av amerikanska kärnvapen.
Under sin kampanj för att bli president hade Donald Trump flera sittningar med säkerhetsrådgivare. Han ska då ha frågat:
– Om vi nu har kärnvapen, varför kan vi inte använda dem?
Barack Obama återkom under sin tid i Vita huset om att målet måste vara en kärnvapenfri värld. Men det innebar inte att USA fattade sådana beslut. Istället påbörjades en stor satsning på att modernisera ubåtsbaserade kärnvapen.
Redan existerar projekt som för 3 200 miljarder svenska kronor kommer att uppdatera arsenalen till och med år 2026. Totalt väntas USA satsa uppemot 8 000 miljarder kronor närmaste 30 åren.
Detta inkluderar då inte de förslag som kommer med Pentagons nya policy.