Politiska skandaler involverandes amerikanska presidenter har förvisso dykt upp genom åren men Jan Hallenberg, USA-expert och professor emeritus i statsvetenskap, menar att de juridiska turerna kring Trump är oöverträffade.
– Något sånt här har aldrig inträffat i amerikansk politik, inte ens i närheten. Nixon hade förmodligen fällts i rättegång om inte hans efterträdare benådat honom, men jag vågar påstå att det vi ser med Trump är ännu mer omfattande, säger Jan Hallenberg.
”Uppmanade människor att storma Kapitolium”
I de fyra fallen står Trump åtalad för en rad brott som begåtts innan, under och efter hans tid som president.
Enligt Jan Hallenberg är den tyngsta pågående rättsprocessen det federala åtal som rör Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat och som har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021.
– Det gäller alltså hur Trump mer eller mindre uppmanade människor att storma Kapitolium och på andra sätt försökte förhindra Bidens tillträde som president.
Kräver åtalsimmunitet
Trumps advokater hävdar dock att Trump borde vara immun mot åtalet i egenskap av att ha varit sittande president då de påstådda brotten begicks. Frågan ligger nu hos Högsta domstolen som har meddelat att man ska ta upp ärendet den 25 april.
– Det är otroligt svårt att veta hur Högsta domstolen kommer att resonera. De flesta tror inte att Trump kommer att få fullständig åtalsimmunitet, det vore ju ganska orimligt, att USA:s president ska kunna göra vad som helst. Men samtidigt är det möjligt att de ändå begränsar möjligheten att åtala honom, menar Jan Hallenberg.
I de övriga tre fallen står Trump anklagad för att ha försökt påverka och omkullkasta valresultatet i delstaten Georgia, för att ha tagit med sig topphemliga dokument till sitt hem i Florida, och för bokföringsbrott kopplat till tystnadspengar.
Rättegången för det sistnämnda fallet skulle påbörjas redan idag, den 25 mars, men har skjutits upp ytterligare en månad.
Kan skaka galler och vara president
I samtliga fall skulle en fällande dom kunna leda till fängelsestraff, något som emellertid inte vore oförenligt med en framtida roll som president.
– Det finns ingen juridisk eller politisk regel som hindrar någon som sitter i finkan från att vara president i USA, säger Jan Hallenberg.
Jan Hallenberg menar att domstolarna i USA rör sig på ny mark, i och med uppkomsten av situationer som de amerikanska grundlagsfäderna inte kunnat förutse.
– Den amerikanska konstitutionen är skriven i ganska vaga och oprecisa termer, den förutsätter att det finns vissa normer och regler som styr människors agerande. Det gäller inte i Trumps fall och då uppstår problem.
Klockan tickar för saftig bot
Trumps juridiska trubbel slutar heller inte där.
Förra året dömdes nämligen Trump att betala 83 miljoner dollar, motsvarande ungefär 863 miljoner kronor, för förtal av journalisten E Jean Carroll.
Därtill fälldes Trump och hans söner i ett civilrättsligt bedrägerimål som avslutades i februari för att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter i syfte att få mer förmånliga lånevillkor.
Straffet?
En saftig bot på 355 miljoner dollar, som på grund av ränta stigit till 454 miljoner dollar, motsvarande över 5 miljarder kronor. Ett flertal nyhetskanaler rapporterar nu att Trump hittills inte lyckats få ihop bötesbeloppet, som ska betalas in senast idag måndag.
– Det är skarpt läge. Kan han inte få fram pengarna så kan åklagaren börja beslagta hans tillgångar, ett potentiellt sett enormt nederlag för Trump som alltid har framställt sig själv som en skicklig affärsman, säger Jan Hallenberg.