USA-experten efter Trumps kampanjfilm: Allt tyder på att han bestämt sig om valet
Bild: Montage. Bilder: Wilfredo Lee/AP/TT / Skärmdump från Trumps kampanjvideo
Dagens ETC
Trumps nya och nattsvarta kampanjvideo spär på polariseringen i landet som på sikt utmanar USA som demokrati, anser USA-kännaren Frida Stranne.
Videon signalerar även att Trump är klar över om han tänker ställa upp för omval eller inte, tror journalistprofessorn Bengt Johansson.
– Ja, jag tror att han har bestämt sig, säger han.
Alexander Jacobsson
Det har varit hektiska dagar för Donald Trump som återigen toppar löpsedlarna världen över. I tisdags slog FBI till mot tidigare presidentens lyxresort Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.
Enligt uppgifter i amerikansk media, misstänks Trump som inte var i bostaden vid tillslaget, för att ha stulit eller förstört dokument om hans presidentskap när han lämnade Vita huset i januari 2021.
Några timmar efter polisrazzian publicerades en kampanjvideo på Trumps nystartade sociala medieplattform Truth social.
Filmen är nästan fyra minuter lång och har ett dystopiskt tonfall i svartvitt. Donald Trump står i talarstolen och pratar om ett land i förfall med regnoväder som bakgrundsljud.
Donald Trumps kampanjvideo, inbäddat från The Telegraphs Youtube-kanal.
Kan generera våldsamheter
Expresidenten räknar upp USA:s hantering av olika problem som exempelvis inflationen och evakueringen från Afghanistan och Ukrainakriget, och att det har förvärrats eftersom han inte är president längre. Han hävdar också att demokraterna avsiktligt förföljer honom.
– Vi är ett land där rättsväsendets tar till vapen mot det oppositionella republikanska partiet, säger Donald Trump i videon.
Fredsforskaren och USA-kännaren Frida Stranne, verksam vid högskolan i Halmstad, är inte förvånad över innehållet i videon. Däremot ser hon en överhängande risk att polariseringen späs på ytterligare mellan demokrater och republikaner och mellan olika grupper i det amerikanska samhället.
– Den här typen av budskap riskerar att generera ökade spänningar och konfrontationer på kort och lång sikt, säger hon.
”Inrikespolitisk oro”
Frida Stranne menar att konfliktytorna i USA:s har gått i en negativ riktning under de senaste åren. Hon benämner det som ”toxisk polarisering” vilket betyder att olika grupper i samhället positionerar sig allt starkare mot varandra vilket i förlängningen kan få våldsamma konsekvenser.
– Den här videon underblåser det, säger hon
I en undersökning från Chicago universitet som kom nyligen, uppgav var fjärde amerikan att de kände sig så alienerade från regeringen att de ansåg att det snart blir nödvändigt att ta till vapen mot makteliten i Washington.
– Parallellt med ökad ekonomisk stress, bristande framtidstro och annat så ser vi en ökad risk för inrikespolitisk oro som bara eskalerar.
Juridiskt motiverat
Trumps retorik att svartmåla och peka ut sina meningsmotståndare som ett hot, förvärrar ett redan allvarligt läge menar Frida Stranne.
– Flera profilerade republikaner följer med i detta, att det skulle vara en politisk kupp eller initierat att det är en förföljelse som om det inte fanns något fog för det. Det här är självklart juridiskt motiverat snarare än politiskt motiverat, säger hon med hänvisning till husrannsakan hos Trump.
Bland annat gick Floridasenatorn Marc Rubio ut och lovade att ansvariga bakom FBI:s polisrazzia skulle få vittna under ed om republikanerna får majoritet i senaten efter mellanårsvalet.
”Onda mot det goda”
Enligt Bengt Johansson, professor i journalistik och kommunikation vid JMG och Göteborgs universitet, är en av Donald Trumps främsta styrkor negativ kampanjande. I tillägg att han är skicklig på att förstå hur man får genomslag med sitt budskap i media.
– Videon är nästan kurs-1A hur du jobbar med kontraster mellan ljus och mörker, det onda mot det goda, eländet och den gyllene framtid som visas i slutet, säger han.
Att använda ett bildspråk och retorik för att framställa sina politiska motståndare som en samhällsfara och framhäva sig själv som det enda rätta för framtiden är ingen unikt för Donald Trump, menar Bengt Johansson.
– Det är klassiskt sätt att göra politisk propaganda på, säger han.
Samtidigt menar Bengt Johansson att videon kan få motsatt effekt i höstens primärval till kongressen.
– Det finns en risk när du använder ett hårt språk att du skrämma bort osäkra väljare och särskilt om det senare kommer fram att påståenden är felaktiga. Jag skulle tro att videon talar mer till egna redan övertygade väljare, säger han.
Tror du att han har bestämt sig för att ställa upp för omval?
– Jag tror att han har bestämt sig, men jag vet inte för vilket. Han vill vara säker på att han vinner, säger han.