I fråga om vapenexport har USA stärkt sin position som världens ledande exportör med hela 36 procent av den totala vapenmarknaden.
Och flödet av vapen till Mellanöstern fortsätter att öka samtidigt som det minskar till alla andra regioner i världen, ett mönster som upprepats sedan 2009.
Vidgat gap
Även om USA sedan länge prenumererat på guldmedaljen bland världens vapenexportörer har gapet till tvåan Ryssland vidgats rejält under den undersökta perioden. Från att ha varit 12 procent större än Rysslands 2009–2013 gick den amerikanska exporten till att vara 75 procent större 2014–2018.
– När det gäller Mellanöstern handlar det mycket om att de inte har en egen vapenindustri och därför måste importera dessa, säger Pieter Wezeman, forskare vid Sipri.
– Och i fallet USA handlar det delvis om att Ryssland tappat en del av sin export till Venezuela och Indien, vilket gjort att gapet vidgats, men även med detta i beaktande har USA på senare år varit bättre på att exportera sina vapen.
Saudiarabien störst
Med tanke på den ständiga kruthärden Mellanöstern är det kanske inte det minsta förvånande att att vapenimporten där växte med 85 procent mellan 2009–2013 och 2014–2018.
Totalt stod importen till regionen för över en tredjedel av världens totala vapenimport under den senare av perioderna. Det är också i denna region man hittar världens största vapenimportör, Saudiarabien, med en ökning av importen med 192 procent mellan de bägge perioderna.
– Att USA skulle öka sin export förutspådde Sipri redan förra året. Det handlar om att stora exportavtal slöts 2017 som kommer att få effekt under många år framåt. Saudiarabiens stora import kan bland annat förklaras av landets aggressiva krigföring i Jemen, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Vad vet man egentligen om korrelationen mellan vapenhandel och konfliktnivåer i världen?
– Det är klart att ju mer pengar som investeras i vapenhandel, desto mer göds de konflikter som finns. Samtidigt som alternativa lösningar på konflikter får allt mindre fokus. Vad vi ser är att världens militära upprustning ökar och att initiativ för fred och nedrustning får allt lägre prioritet. Det är ett destruktivt mönster vi måste vända.