Maries klasskamrat Maya Lafti letar fram information om vad hennes skola anser är en ”korrekt klädsel” i sin smartphone. Hon läser högt.
”Det är svårt att precisera en korrekt klädsel. Men givet är att inga underkläder ska vara synliga – och framförallt inte utgöra själva klädseln – att inte magen syns, samt att tröjor etc. inte har tryck med smaklösa budskap...”
Maya Lafti sänker mobiltelefonen.
– Croptops (magtröjor) liksom! Alla har haft såna i sommar. Man visar ju bara lite av magen, vad spelar det för roll?
Debatten drog igång när en elev på en gymnasieskola i Borda, i sydöstra Frankrike tog en bild på en skylt utanför skolbyggnad. ”Korrekt klädsel obligatorisk” stod det, illustrerat med två bilder med röda kryss över. Den ena bilden föreställde en tjejs överkropp, iklädd en top där magen syns, den andra en tjejs underkropp, iförd en kort kjol och bara ben. Hon startade ett konto på instagram (@borda_revolte) men ville själv förbli anonym.
Proteststorm i sociala medier
Bilden ledde till en proteststorm bland skolungdomar över hela Frankrike. Under hashtaggarna #BalanceTonPorc (outa ditt svin), #BalanceTonBahut (”outa din skola”) och #Balancetonprof (”outa din lärare”) berättar de om sexistisk och kränkande behandling av lärare och rektorer. Där finns hundratals vittnesmål från tjejer som skickats hem från skolan på grund av ”oanständig klädsel” – i några fall medan tafsande och trakasserande killar fått vara kvar, enligt vittnesmålen.
Utbildningsministern Jean-Michel Blanquer sade i fransk radio France Inter att han inte förstod uppståndelsen kring klädkoden.
– Det är viktigt att klä sig korrekt i skolan. Skolan är inte som andra platser. Man kommer inte dit som om det var en strand eller en nattklubb. Alla vet att till skolan kommer man republikanskt klädd, sade han.
Hans uttalande blev genast hånat på nätet. Vad menade han egentligen med ”republikanskt”? Bilder spreds av Frankrikes nationalsymbol Marianne, som oftast porträtteras med ett bröst blottat – precis som bilden av friheten i den berömda, republikanska målningen ”Friheten på barrikaderna” av Eugène Delacroix.
Två ministrar i Emmanuel Macrons regering stöttade skolungdomarna i protesterna. Den ena var Marlene Schiappa, tidigare jämställdhetsminister och numera civilrätts- och medborgarminister som skrev så här på Twitter:
”Idag har ungdomar valt att bära korta kjolar, urringningar och smink för att manifestera sin frihet inför sexistiska dömanden och agerande. Som mamma stöder jag dem med beundran och systerskap”
Den andra var den nuvarande jämställdhetsministern Elisabeth Moreno, som i en intervju med dagstidningen Le Parisien sa att ”i Frankrike står det var och en fritt att klä sig som en vill. Det tog flera sekler för kvinnor att befria sig från de strikta klädkoderna. Den hårt uppnådda friheten är ovärderlig”
Men protesterna och systerskap till trots är klädrestriktionerna oförändrade.
Stort stöd hos befolkningen
En stor del av Frankrikes befolkning håller med utbildningsminister Jean Michel Blanquer om att ”en konservativ klädstil” är önskvärd i skolan. Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning tyckte 55 procent av de tillfrågade att magtröjor inte borde tillåtas i skolan och 66 procent tycker det är oacceptabelt för flickor med bröst att inte bära behå.
Céline Picker är talesperson för den feministiska rörelse Osez le Feminism (Våga feminismen). Organisationen har mobiliserat för protester till stöd för skolungdomarnas och särskilt flickornas frihet.
– Det är oacceptabelt att så många fransmän fortfarande år 2020 anser att anständigheten sitter i flickornas klädsel. Skammen måste en gång för alla flyttas över från flickorna till de trakasserande pojkarna. En anständig, republikansk skola disciplinerar pojkar att behandla flickor med respekt. Det enda som är hoppingivande är att allt färre unga tänker såhär, varken killar eller tjejer, säger Céline Picker.
Under protesterna har många killar brutit normerna och gått till skola i magtröja eller kortkorta shorts i solidaritet med sina klasskamrater. Och det stämmer att de konservativa attityderna är präglade av ålder. 79 procent av de tillfrågade över pensionsåldern tyckte att behålös klädsel var oaccaptabel, medan bara drygt 48 procent bland de under 30 år.
– Jag förstår inte vem som blir provocerad av att se en navel? Vad är det för perversa typer som tycker att våra navlar är så himla sexiga att de måste döljas? säger Marie Comry och skrattar.
– Allvarligt, kan de inte bara låta oss vara? Alla säger ju att det är fel med slöja för fel att flickor ska tvingas täcka sig, och så tvingar de oss att täcka andra delar av kroppen. Var är logiken? säger Maya Lafti.