Texten har skrivits av Fiona Teixer, rådgivare i Paris stadshus. Den kräver att partierna ska ”se verkligheten i ansiktet”, att det i nationalförsamlingen, i rådhus och i regioner sitter män anklagade och ibland dömda för våldtäkt, sexuella övergrepp, övergrepp på minderåriga och kvinnomisshandel. De undertecknade kräver att dessa män inte längre bör erbjudas valbar plats på listorna.
”Vad har det blivit av mandatperiodens nationella angelägenhet?” undrar debattörerna och refererar till att president Emmanuel Macron utnämnde just jämställdheten mellan kvinnor och män en huvudfråga och nationell angelägenhet under den mandatperiod som nu går mot sitt slut.
”Förövare bland lagstiftare”
I texten påpekas att det bara bland presidentkandidaterna finns tre män som har utpekats av kvinnor under franska #metoo. Det gäller bland annat två förmodade presidentkandidater för mindre partier, Jean Lassalle och François Asselineau som både anklagas av medarbetare för övergrepp och sexuella trakasserier. Det gäller också valrörelsens stjärnskott, populisten och högerextremisten Éric Zemmour som anklagas för sexuella övergrepp av en rad kvinnor.
Parlamentsledamoten Marine Tondelier från det gröna partiet EELV är en av de som skrivit under. Hon berättar för tidningen Le Parisien om en symbolisk svart lista bland kvinnliga ledamöter där namnen på de män man ”inte bör ta hissen med” sprids.
Frankrikes tidigare jämställdhetsminster Laurence Rossignol, numera vice ordförande i senaten och som också undertecknat artikeln, säger i en teveintervju att hon skrev under för att partierna ska integrera samma krav på att kandidaterna är prickfria vad gäller allvarliga anklagelser eller domar gällande sexuella övergrepp och våld mot kvinnor som man redan gör vad gäller ekobrott.
”Den politiska sfären bör ta sitt ansvar, plocka bort sexuella förövare och sexister ur leden och visa prov på exemplaritet i utnämningarna. Kvinnornas ord har befriats men när kommer lyssnandets befrielse? Vi kräver att den politiska världen en gång för alla fäster avseende vid #metoo-rörelsen.”
Extremt mansdominerat
I Frankrike har metoo-vågor sköljt genom olika skrån gång på gång sedan 2017 och tidigare. Skådespelare, författare, katolska kyrkan, journalister och nu politiker. Nästan alla 286 kvinnor som skriver under är vänsterpolitiker.
Enligt det franska ”Högsta jämställdhetsrådets” rapport från 2020 är fransk politik fortfarande extremt mansdominerad. På de högsta posterna sitter nästan uteslutande män: 84 procent av borgmästarna och 92 procent av regionsordförandena är män. I regeringen är presidenten, premiärministern, inrikes- och utrikesministern samt finansministern män, medan kvinnor sitter på poster som jämställdhet, kultur och idrott – det som brukar kallas mjuka frågor. Endast försvarsminister Florence Parly står ut som ett undantag.
Bland presidentkandidaterna inför 2022 är det skralt med kvinnor. I början av december väljer högerpartiet Republikanerna förmodligen en manlig kandidat och inte den enda kvinnliga kandidaten Valérie Pécresse. Socialisternas Anne Hidalgo lyfter inte i opinionsundersökningarna och inte ens Marine Le Pen sitter längre säker på högerextremisttronen. Hon riskerar att knuffas undan av den dömda rasisten och flerfaldigt övergreppsanklagade Éric Zemmour inför presidentvalets andra omgång.