UNRWA-förbudet närmar sig i Israel: ”De här lagarna får inte införas”
Matleverans vid en UNRWA-skola i Gaza tidigare i år.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Om allt går enligt Israels planer så är FN-organet UNRWA i Gaza och på ockuperade Västbanken, snart ett minne blott. Enligt Jonathan Fowler, FN-organets talesperson i östra Jerusalem, så är detta något som är närmast omöjligt att förbereda sig på. Och om världen accepterar det så vet Benjamin Netanyahu vad som gäller, säger EU-parlamentarikern Abir al-Sahlani (C).
FN-flaggan har vajat på halv stång i tornet ovanför UNRWA:s huvudkontor i östra Jerusalem i över ett år nu, sedan den första medarbetare dödades i Gaza efter den 7 oktober. I skrivande stund har över 240 FN-anställda dödats i Gaza. Aldrig tidigare har så många medarbetare dödats på så kort tid.
– Det är komplicerade tider, men vi gör allt vi kan. Hopp är en bristvara men finns fortfarande, säger Jonathan Fowler, UNRWA:s talesperson på plats i Jerusalem.
Han befinner sig på sitt kontor, några våningar under flaggan på halvstång. Den 28 oktober röstade Knesset, det israeliska parlamentet, igenom två lagar som i praktiken förbjuder UNRWA från att fortsätta arbeta i Israel. Dagens ETC har tidigare rapporterat om de nya lagarna. Komplikationerna och stressen ökade ytterligare för det redan hårt prövade FN-organet.
I en ”normal värld” borde det finnas ett mått av tydlighet, påpekar Jonathan Fowler. Så är det inte nu. Exakt vad lagarna kommer innebära är det svårt att förutsäga.
– Vi arbetar mot toppskiktet inom FN. Det finns också flera individuella FN-länder, några som är nära allierade med Israel, som arbetar för att stoppa lagarna innan de implementeras.
Det är vägen framåt, fortsätter han.
– Vi har fått frågan från flera håll, även de som är emot lagarna, om vad vi gör nu under övergångsperioden. Vi har varit tydliga och sagt att det inte är en övergångsperiod, för de här lagarna får inte införas. Punkt.
Mångårigt motarbetade
Israel har i flera decennium motarbetat UNRWA. Kampanjen har nu kulminerat i de båda lagarna. En attack inte bara mot UNRWA, utan mot hela FN-systemet, menar Jonathan Fowler.
Det går emot alla principer i FN-stadgan.
– Det går emot alla principer i FN-stadgan. Det är inte hållbart att de israeliska lagstiftarna säger att ”vi har röstat igenom de här lagarna, nu är det upp till er att lösa problemet”. Det är de (Israel) som skapar den här situationen, säger han.
En ockupationsmakt är enligt internationell lag skyldiga att tillgodose den ockuperade befolkningen sina rättigheter. Exakt hur Israel planerar att ersätta UNRWA är ännu höljt i dunkel. När Dagens ETC tidigare intervjuade organisationen Adalah, som arbetar för arabiska minoritetsrättigheter i Israel, sa en av deras talespersoner att frågan inte alls kom upp under lagstiftningsprocessen.
– Det är mycket osannolikt att Israel skulle börja göra det som krävs av dem enligt internationell humanitär lag nu, säger Jonathan Fowler.
Oväntade konsekvenser?
Lagarna lyckas med att vara både tydliga och vaga på samma gång. Den ena slår fast att ett fullständigt kontaktförbud mellan Israel och UNRWA ska införas, den andra att UNRWA portas från ”Israels suveräna territorium”.
– Men det är mycket vagt formulerat hur det ska gå till, säger Jonathan Fowler.
Han rabblar upp några frågor som hänger i luften, för sådana finns i plural, särskilt i förhållande till kontaktförbudet.
– Kommer anställda på Israels utrikesministerium inte längre få behandla UNRWA-anställdas visumansökningar? Och vid militära checkpoints, kommer soldaten få titta på mig, prata med mig, kommer jag få korsa den? Vi vet inte det.
Beslutet att lagstifta bort UNRWA kommer vid värsta möjliga tidpunkt. I Gaza är situationen bortom akut. Bilderna visar förstörelse på en nivå som är svår att ta in.
Påtvingad svält
Att människor svälter i Gaza är inte en slump, något två internationella domstolar och en lång rad humanitära organisationer noga har påpekat – gång på gång. FN sa tidigare i år att det är den snabbast accelererande svältkatastrofen någonsin. Israel har använt mat som ett vapen sedan långt före 7 oktober.
– Det har inte hänt av sig själv, säger EU-parlamentarikern Abir al-Sahlani (C).
Vi såg bara kilometer efter kilometer med lastbilar som stod utanför och inte släpptes in.
För ett år sedan, i december 2023, var hon i Rafah för att se hur det europeiska biståndet till Gaza hanterades. Liksom lastbilarna blev Abir al-Sahlani stående på den egyptiska sidan av gränsen.
– Vi ville se hur biståndet hanterades och hur det kom fram. Men vi såg bara kilometer efter kilometer med lastbilar som stod utanför och inte släpptes in, säger hon.
”Signal om straffrihet”
I ljuset av den humanitära katastrofen i Gaza är Abir al-Sahlani är mycket kritisk till lagarna som Israel röstat igenom.
– Om världen accepterar Knessets förbud mot UNRWA är det verkligen en signal om straffrihet. Israel får fritt spelrum.
Hon träffade nyligen Scott Andersson, som är UNRWA:s biträdande humanitära samordnare i Gaza. Mötet, där flera andra EU-politiker också deltog, handlade bland annat om hur EU kan hjälpa UNRWA att fortsätta med sina livsnödvändiga insatser.
– Han var väldigt tydlig med att det är ett FN-organ man vill förbjuda, som skapades för palestinier i brist på att de har en egen regering som förvaltar deras intressen. Det finns ingen plan b, det finns inget alternativ som kan täcka upp för vad UNRWA gör. Det kommer att innebära att människor kommer att dö i ännu högre utsträckning, säger Abir al-Sahlani.
”En fasansfull situation”
Sedan i torsdags förra veckan finns det en arresteringsorder från Internationella brottmålsdomstolen, ICC, mot premiärminister Benjamin Netanyahu och den nyligen petade försvarsministern Yoav Gallant. De anklagas bland annat för att använda svält som vapen mot civilbefolkningen och brott mot mänskligheten. Netanyahu har dubbla hattar: han är misstänkt krigsförbrytare och lagstiftare på samma gång.
Abir al-Sahlani riktar en känga mot USA och betonar vikten av att EU sätter press.
– Det finns inget annat alternativ än att pressa Netanyahu och Israel. USA känns inte lägre vid internationell rätt. Så den enda aktören som är stor nog att utöva påtryckningar blir EU.
EU-parlamentarikern Hanna Gedin (V) är inne på samma spår. Hon poängterar att Israels krig mot Gaza har skapat fruktansvärda förhållanden. UNRWA är den enda livlinan, enligt Hanna Gedin.
– Det är en fasansfull situation som råder och EU:s och Sveriges ovilja att sätta stopp för Israel kan göra oss medskyldiga till krigsbrott.
Vill se embargo och sanktioner
Hanna Gedin vill se ett fördömande av lagarna både från EU:s och Sveriges håll. Alla till buds stående medel måste användas för att sätta stopp för dem och de fortsatta israeliska krigsförbrytelserna.
– EU är Israels främsta handelspartner och flera medlemsländer säljer fortfarande vapen till landet. Det innebär också att vi har de påtryckningsmedel som krävs för att få stopp på det besinningslösa våldet. Nu måste EU och Sverige besluta om ett omedelbart vapenembargo, införa sanktioner och bryta handelsavtalet med Israel, säger hon.
I norra Gaza är situationen som värst. De nordligaste delarna har varit under total belägring sedan i början på oktober. Under måndagen sa internationella Rädda barnen att 130 000 barn under tio år är fast i området och har varit det i över 50 dagar.
Det är nästan omöjligt att hitta en limpa bröd, berättade Al Jazeeras korrespondent Hind Khoudary i helgen, på plats i Deir al-Balah i centrala Gaza. Och även om du hittar en limpa bröd så är det nästan omöjligt att faktiskt köpa den – för den är så dyr.
– Allt kollapsar i hela Gaza, sammanfattar Hind Khoudary.
UNRWA har funnits sedan 1949, året efter att Israel bildades.
– Vi är ryggraden i hjälpinsatserna i Gaza. Det är inte bara vi själva som säger det. Risken att insatserna helt kollapsar är överhängande, säger Jonathan Fowler.
Det kan elda på social oro i en region där vi behöver mer stabilitet, inte mindre.
När han är runt på fältbesök på Västbanken märks oron tydligt även där.
– Folk är livrädda.
I vilket samhälle som helst, Västbanken är inget undantag, växer ilskan när grundläggande rättigheter inte tillgodoses. Som rätten till utbildning, arbete och vård, fortsätter Jonathan Fowler.
– Och det kan elda på social oro i en region där vi behöver mer stabilitet, inte mindre.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.