Förutom Storbritanniens förenade studentkårer, NUS, med sina 4,3 miljoner medlemmar har hittills fem mindre brittiska fackförbund officiellt ställt sig bakom de kommande globala klimatstrejkerna. Men lagom till Trades Union Congress, TUC, pågående konferens i Brighton uppmanar nu även fackjätten Unite till en 30-minuters manifestation samma dag som skolstrejken den 20 september.
– Greta Thunberg och de unga har visat vägen, nu måste fackföreningsrörelsen visa att de inte står ensamma, säger en talesperson för Unite.
University and College Union, UCU, har redan tidigare föreslagit en 30 minuters manifestation, vilket de hoppas att TUC ställer sig bakom. TUC representerar 50 fackliga organisationer med 5,6 miljoner medlemmar.
– Detta är ett historiskt ögonblick och en verklig möjlighet för fackföreningsrörelsen. Det riktigt viktiga är vad som händer därefter. TUC-kongressen och vårt förslag ger oss möjlighet att ta ett stort steg framåt, säger Dan Ashley, presschef på UCU.
UCU:s hållbarhetschef Adam Lincoln säger att hanteringen av klimatkrisen kommer att vara central inom brittisk ekonomi framöver och en väsentlig del i arbetet för att förbättra livet för arbetarklassen.
– Vi måste stå bakom Greta Thunberg. Om inte facken med enad röst tar ställning mot klimatkrisen och för en rättvis grön omställning så kommer multinationella företag och arbetarfientliga regeringar helt enkelt ta besluten utan oss, säger han.
En rikare säkrare värld
Ian Hodson, ordförande för brittiska livsmedelsfacket The Bakers, Food and Allied Workers Union, BFAWU, håller med.
– Klimatkrisen är i högsta grad en facklig fråga – och en klassfråga. Titta bara på vad som hände när bränderna i Kalifornien, USA, rasade. Då hyrde de rika privata brandmän för att skydda sin egendom, medan staten förlitade sig på interner för släckningsarbetet.
Vi kan inte fortsätta som förut, tiden för stegvisa förändringar från status quo är över, menar han.
– Det är viktigt att komma ihåg att hundra företag ensamma står för 71 procent av de globala klimatutsläppen. Det är bara genom att slå mot deras vinster som vi kan få dem att förändra sitt beteende. Därför behöver vi en arbetarledd omställning till ett nytt grönt samhälle i samklang med naturen och med utvidgade rättigheter för arbetare, säger Ian Hodson.
Adam Lincoln på UCU menar att omställningen inte behöver kosta oss något.
– Tvärtom kan den göra oss rikare och världen säkrare, säger han.