Nu visar det sig att de erhållit mångmiljonlån från en ungersk bank med kopplingar till premiärminister Viktor Orbán.
Banken – Magyar Bankholding (MBH) – ägs till största del av Corvinus international investment, en investeringsfirma helt kontrollerad av den ungerska staten under Viktor Orbáns ledning.
En annan storägare är Ungerns rikaste man, oligarken Lőrinc Mészáros, barndomsvän till Viktor Orbán och i folkmun kallad “Orbáns plånbok”.
Detta avslöjades av journalister från VSquare, ett nätverk för grävande journalistik i de så kallade Visegrádländerna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.
Vox: ”Inga konstigheter”
Banken har lånat ut 9 miljoner euro, motsvarande över 100 miljoner kronor, till Vox för att finansiera både parlamentsval och sommarens EU-val. Till en början ville partiet inte avslöja varifrån pengarna kom, men efter att tidningen El País grävde vidare i frågan medgav Pepa Millán, Vox talesperson i parlamentet, att de hade vänt sig till en ungersk bank, dock utan att känna till kopplingarna till den ungerska staten.
– När ingen spansk bank ville låna oss pengar vände vi oss till en ungersk bank. Det är inte konstigare än så, sade Pepa Millán till pressen.
Den ungerska investeringsfirman har tidigare varit inblandad i ett offentligt uppköpsförsök av den spanska tågtillverkaren Talgo genom det ungerska bolaget Magyar Vagon. Uppköpet stoppades av hittills hemligstämplade "nationella säkerhetsskäl". Den spanska nättidningen Eldiario.es skriver att det förmodligen funnits underrättelseuppgifter om ryska intressen bakom affären. Detta har dock inte kunnat bekräftas.
Det ungerska lånet kan innebära ett brott mot spansk lag om partifinansiering som uttryckligen säger att "partier inte får ta emot någon form av finansiering från regeringar, organ, företag som är utländska eller statligt ägda, eller företag med direkt eller indirekt koppling till dessa." Vox hävdar dock att de redan har återbetalat lånet från MBH och insisterar på att allt är registrerat och godkänt.
Le Pen fick lån av samma bank
Historien påminner om när franska Nationell samling fick lån av en rysk bank. Dåvarande partiledaren Marine Le Pen försvarade det på samma vis: med att kritisera franska bankers ovilja att låna ut pengar till partiet. Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 blev det dock politiskt omöjligt att ta emot ryska pengar.
Le Pen fick istället ett lån från samma ungerska bank, MBH, på drygt 110 miljoner kronor inför presidentvalskampanjen 2022
– Det var som att finanskällan bara bytte flagga officiellt, säger Miguel Gómez som samtidigt påpekar att det inte bara är vilda spekulationer utan att det finns bekräftade band till Ryssland.
Kopplingen mellan lånet till spanska Vox och Ryssland är svår att belägga till fullo, men MBH har varit samarbetspartner till ryska Internationella investeringsbanken (IIB), som fram till 2023 hade sitt huvudkontor i Budapest. IIB kallas ofta en "rysk spionbank" och "Putins arm i Europa". MBH förvaltade bankens konton och var sedan direkt involverat i att frysa dess tillgångar efter att IIB blev föremål för sanktioner från USA och EU på grund av dess direkta kopplingar till Ryssland.
Officiellt har Ryssland efteråt kritiserat Ungern för detta, och när journalister frågade varför MBH höll ryska pengar svarade de att det var bankhemligheter.
“Slugt upplägg”
– Om upplägget stämmer är det mycket slugt. Orbán kan inför EU visa att Ungern infört sanktioner som alla andra. Samtidigt kan rysk finansiering av europeisk extremhöger fortsätta via Ungern. Vi måste i alla fall utgå från detta och fortsätta granskningen, menar Miguel González.
Efter valet till EU-parlamentet i juni meddelade Vox partiledare Santiago Abascal att han överger den Giorgia Meloni-ledda högerradikala EU-gruppen ERC till förmån för Orbáns “Patrioter för Europa”.
Beslutet meddelades samma dag som Viktor Orbán invigde Ungerns roterande ordförandeskap i EU-rådet (1 juli - 31 januari 2024) genom att åka till Kreml och träffa Rysslands president Vladimir Putin, vilket upprörde EU:s diplomater. Det gav bilden av att Orbán var där som representant för EU, trots att han gjorde besöket utan mandat.
– Ungern fungerar som en sluss för rysk påverkan i EU och Nato, säger Miguel Gómez.