– Den ungerska regeringen föreslår att medborgarna ska ha en chans att uttrycka sin ståndpunkt i frågorna om könspropaganda. Vi är fast beslutna. Vi anser att vi måste säga nej till hbtq-propaganda i skolor som genomförs med hjälp av frivilligorganisationer och medier, utan föräldrarnas medgivande.
Det sa Balázs Orbán, biträdande premiärminister i Ungern på tisdagen. Strax därefter godkände det ungerska parlamentet fyra folkomröstningar som rör hbtq-rättigheter.
Folkomröstningen kommer att innehålla frågor om sexualundervisningsprogram i skolor och tillgången till information för barn om könsbyte. Ungerska medborgare kommer också att tillfrågas om de stöder ett förbud mot publicering av hbtq-innehåll som ”påverkar utvecklingen av minderåriga barn”.
Kritiserad lagstiftning
Folkomröstningarna är en följd av de lagar som infördes i juni i år av den allt mer auktoritära regimen. Lagarna begränsar bland annat lärares möjligheter att undervisa om homosexualitet och transfrågor i skolan samt medier att publicera ”könskänsligt innehåll” som kan nås av minderåriga.
Ungerns regering har blivit starkt kritiserad av bland annat EU-kommissionen och hbtq-organisationer för att stigmatisera och diskriminera sexuella minoriteter genom den nya legisleringen.
– Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, sade Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Ökade attacker
Det har sedan 2019 skett en upptrappning av kränkande retorik och lagstiftning mot hbtq-personer i Ungern. I fjol kom lagen om att förbjuda juridiskt könsbyte för transpersoner och allt fler hbtq-personer upplever ett ökat hot mot deras säkerhet.
– Det pågår en förföljelse av hbtq-personer. Ända sedan förra årets förbudslag har det varit många fler som kontaktat oss med anledning av att de vill lämna landet, sa Luca Dudits från hbtq-organisationen Háttér Társaság, till Dagens ETC i en tidigare intervju i juli.
De kommande folkomröstningarna ska hållas i samband med det nationella ungerska valet i april 2022 för att ”spara skattebetalares pengar” som Balázs Orbán uttrycker det.
Enligt kritiker är folkomröstningarna ett sätt för premiärminister Victor Orbán och hans parti Fidesz att locka stöd från väljare i ett val där oppositionen ser ut att bjuda på det tuffaste politiska motståndet sedan 2010.