(ETC/Budapest) ”Valen” vid Donaus strand, det märkligt formade kultur- och köpcentrat i Budapest, har en stor fest inuti sin mage sent på söndagskvällen. Med vallokalerna stängda och nästan alla röster räknade ger resultatet i det ungerska valet en klar seger åt nationalkonservativa Fidesz, med 44,5 procent av rösterna. I det av Fidesz utformade valsystemet räcker det för att ge dem en fortsatt två tredjedels supermajoritet och möjlighet att stöpa om landets lagar och utseende under kommande fyra år. Med det fascistiska stödpartiet Jobbik till och med lite starkare med, har få saker förändrats i maktförhållandena.
– Viktor! Viktor! Viktor!
Utanför Valen samlas det redan tidigt på kvällen en jublande massa Fideszsympatisörer, som hänger sig åt öl och champagne. Efter klockan 23 dyker premiärminister Viktor Orbán upp för ett tal, och förklarar nöjt att resultatet nu gör Ungern till det mest enhetliga landet i hela Europa. Tillsammans sjunger de nationalsången, sedan en hymn från 1848 års revolution. Men samtidigt ligger valdeltagandet enligt siffror vid midnatt på bara 60,2 procent, och frågan är hur stor del av befolkningen Fidesz egentligen har bakom sitt valresultat. Bara ett kvarter bort från festligheterna sitter delar av den demokratiska oppositionen i en källarpub, för en egen valvaka. Gräsrotsvänsterpartiet Fjärde Republiken (4K) har synts flitigt de senaste åren i protestaktioner, debatter och i media.
– Därför används vi nu i pressen som ett bevis på att det fanns ett brett valfusk, säger partiets ordförande András Istvanffy.
Stor apati bland ungrare
Trots all uppmärksamhet lyckades 4K inte samla tillräckligt många underskrifter i tid för att kunna ställa upp med en egen partilista i valet, vilket är nödvändigt i Fidesz nya valsystem. Det är en besvikelse, men inte helt oväntat med tanke på den stora politiska apatin hos så många ungrare, menar András Istvanffy. Bara en kort tid innan valet registrerades det dock en rad tidigare okända eller mycket små partier, som lyckats lämna in tillräckligt många underskrifter. Antalet deltagande partier i valet ökade till 18. Men snart avslöjades att flera av dessa partier helt enkelt var fejkade, och ibland delade både adress och kandidater. Flera saknar partilogos och webbsidor.
– Flera av dem har också bytt och kopierat underskrifter med varandra för att nå rätt antal. Åtta av partierna kontaktade oss för att även vi skulle delta i fusket, men vi vägrade. Det var vi som avslöjade allt för pressen, säger András Istvanffy.
Vägrar utreda valfusk
Men regeringen Orbán har inte velat utreda detta valfusk, trots att dokumenterade bevis finns. De har varken sett tillräckligt starkt material, eller saknat tillräckliga resurser, hävdas det, och det har snarare varit en demokratisk vinst för valet att så många partier som möjligt kan delta.
– Så nu leker de plötsligt jättestora demokrater. Det är väldigt cyniskt, säger András.
I själva verket har detta ytterligare kunnat fragmentisera politiken och förvirra väljarna, och bäddat för Fidesz seger, menar han.
Inför det ungerska valet har en rad inskränkande regleringar som påverkat oppositionens arbete fått stark kritik av omvärlden. Fidesz har gynnat sin egen position, och tystat eller motarbetat sina motståndare.
Regeringen kontrollerar medierna
På Olof Palmes gata i Budapests stadspark träffar Dagens ETC Attila Mesterházy, som varit vänsterkoalitionens premiärministerkandidat och Orbáns främsta utmanare. Det är hans allra sista kampanjdag, men han säger att valet redan på förhand kan kallas orättvist, så som regeringen kontrollerat medierna och utformat valsystemet för en egen seger. Och han är orolig för att odemokratiska krafter i Europa kan gynnas av Orbáns seger.
– Jag har alltid sagt att det här kan vara ett virus. Det här handlar inte bara om Ungern, det är en djupare fråga. Vad vi behöver är mekanismer i EU som kan bevaka hur länder följer våra demokratiska värderingar, säger Attila Mesterházy.
Nere i källarpuben har ungerska journalister anslutit. De kommer från regeringskritiska webbtidningen index.hu och har nekats att få bevaka Fidesz valvaka. På en storbildsskärm kommer valresultatet upp: 133 av de 199 platserna i det förminskade parlamentet till Fidesz, 23 platser till fascistiska Jobbik, och bara 38 till center-vänsterkoalitionen Kormanyváltas. Det är uppebart att oppositionen misslyckats – eller hindrats – från att nå ut till tillräckligt många människor.
– Det här valet är en demokratisk parodi. Men på sätt och vis går vi ändå ur det som segrare, eftersom vi inte själva velat fuska, säger András Istvanffy.
Från den öppna dörren hör vi musik och väsen bortifrån Valen. Fidesz firar för allt de är värda.