Regeringen har skickat ut ett stort antal poliser på gatorna för att möta demonstranterna. Men i det djupt polariserade Ungern, där hälften av befolkningen stödjer Orbán och den andra hälften avskyr honom, är även poliserna lika politiskt uppdelade. Det oberoende polisfackförbundet FRSZ har öppet uttryckt solidaritet med andra ungerska fackförbund.
Arresterad och för till fängelse
Men andra poliser står alltså på Orbáns sida i konflikten – och de identifierar samma slags fiender som premiärministern gör. En av flera personer som fallit offer för denna maktapparat är Adrien Beauduin, en 32-årig, belgisk-kanadensisk doktorand i genusvetenskap. Redan under den första dagen av protester framför parlamentet i Budapest blev han arresterad och förd till fängelse.
– Vid midnatt när protesten höll på att sluta så bestämde jag mig för att gå hem och lämnade mina vänner. När jag gick så tände några demonstranter eld på en liten släde från en juldekoration. Jag ställde mig närmare polisernas avspärrning. Sedan gjorde poliserna plötsligt en framryckning. Jag och andra ramlade omkull, därefter arresterade de mig.
Doktorerar på Soros universitet
Nu riskerar Adrien att tillbringa två till åtta år i fängelse. Poliserna anklagar honom för att som en del av ett större gäng ha anfallit den ungerska ordningsmakten. Fyra andra personer greps tillsammans med Adrien – han har aldrig träffat dem tidigare.
– Alla vi fem som arresterades vid samma tillfälle har samma slags anklagelser mot oss. Att vi har slagit med vår vänstra hand och sparkat på poliserna. De har i princip klistra in samma fras i alla fem anmälningar, säger Adrien.
Innan han ens blivit utsläppt från arresteringscellen, efter två dagar, hade Adrien blivit namngiven och utpekad i en stor propagandakampanj från de regeringslojala ungerska medierna. Där hävdade man att han är en ”agent för George Soros”. Anledningarna var uppenbara. Adrien doktorerar vid det privata, progressiva universitetet CEU, som i december tvingades börja förbereda sin flytt till Österrike, eftersom regeringen vägrar förnya dess ackreditering.
CEU grundades av den ungersk-amerikanske filantropen George Soros, som under de senaste åren pekats ut som hjärnan bakom all världens ondska mot Ungern, i en stor konspirationsteori från Orbán. Orbánregeringen påstår också att de nu pågående protesterna organiseras av Soros.
– Vi vet allihop att regeringen har en enorm propagandamaskin med hundratals medier, och jag visste att de skulle använda sig av mitt fall. Det var den perfekta måltavlan.
”Beror på domaren”
När Dagens ETC talar med Adrien har han nyss vaknat. Klockan är tre på eftermiddagen. Han har suttit uppe till halv åtta på morgonen för att komma ikapp med jobb som egentligen skulle ha varit klart innan jul. Ända sedan han släpptes ut ur fängelset har han talat med internationella medier och sin ambassad, för att skapa uppmärksamhet och ”försöka skydda sig” inför en möjlig rättegång.
Rättvis rättegång inte självklart
Hans advokat Kata Nehéz-Posony, berättar för Dagens ETC att Orbáns Ungern inte nödvändigtvis är ett land där det längre går att få en rättvis behandling i en domstol. Det är därför Adrien garderar sig.
– Allt beror på vilken domare du får. Om det är en person som beter sig korrekt och inte låter sig influeras av det politiska klimatet, eller om det fungerar tvärtom, säger Kata Nehéz-Pozony.
Än så länge finns det få konkreta bevis i Ungern för en direkt politisk styrning av domstolarna. Men ett sådant fall, som Dagens ETC tidigare skrivit om, var när den syrisk-cypriotiske EU-medborgaren Ahmed Hamed i fjol dömdes till sju år för terrorism på mycket vaga grunder, efter en intensiv propagandakampanj från regeringen.
– Det var ett helt och hållet politiskt influerat fall, säger Kata Nehéz-Pozony.
Vill inte ha martyrer
Bevisen i anklagelserna om anfall mot ordningsmakten ska läggas fram under januari månad, men har ännu inte dykt upp. Förundersökningen kan förlängas gång på gång under två års tid, vilket gör att Adrien ännu måste gå i ovisshet. Han berättar att han har sömnsvårigheter och känner stark oro, inför tanken på att faktiskt åka i fängelse för något han säger sig vara helt oskyldig till.
– Det vore fruktansvärt, förstås. Men jag tänker att straffet nog ändå bör bli milt. Att regimens logik – om en sådan finns, och om domstolarna får politiska instruktioner – är att de vill undvika att skapa martyrer. Jag tror inte Ungern vill ha folk i fängelse som kan betraktas som politiska fångar. Målet är istället att göra folk som vill protestera rädda. Och jag tror att de har lyckats ganska bra med det.