– Vi vill också välkomna alla från Nationella rörelsen som kanske är här idag och hälsar på oss. Vi är inte sådana som exkluderar, myser Mentzen.
Han och andra kandidater talar om sina hjärtefrågor. De vill avlägsna den politiska eliten från makten. De vill sänka skatterna. De vill begränsa sociala förmåner för ukrainska krigsflyktingar – här klappar åhörarna för första och enda gången entusiastiskt sina händer. För ovanlighetens skull säger de inte även något grovt rasistiskt eller sexistiskt.
”Gillar deras attityd”
Marcin Gostyński, en man i 20-årsåldern från en liten håla i västra Polen, har kommit hit för att lyssna. Han ska rösta på Konfederacja, bland annat på grund av budskapen om sänkta skatter.
– Jag gillar deras attityd och jag vill inte fortsätta se samma politiker som varit med ända sedan 1989. Jag har fått nog av dem och vill att något förändras.
Han representerar i mångt och mycket det som är Konfederacjas främsta väljarbas: unga män som är trötta på etablissemanget. Partiet har en stark närvaro på Tiktok och andra sociala plattformar där man når ut till unga.
Högerauktoritär huvudvärk
Sedan Polens starke man Jaroslaw Kaczynski och hans parti Lag och rättvisa, PiS, kom till makten 2015 har landet var en högerauktoritär huvudvärk för hela EU. PiS har gjort som i Ungern och tagit kontrollen över domstolsväsendet och avvecklat den demokratiska maktdelningen. Man har attackerat det oberoende civilsamhället och pressfriheten. PiS väljarbas består främst av arbetarklassen och den konservativa landsbygden.
När landet går till val idag den 15 oktober har det beskrivits som ett ödesval mellan en demokratisk och en auktoritär framtid. Hoppet har stått till kvinnliga väljare och till ungdomen. Men problemet är att väldigt många av dessa inte röstar. Och de ungdomar som trots gör det, röstar helst på Konfederacja – vilket bäddar för ett fortsatt starkt högerauktoritärt läger i Polen.
Medierna starkt bidragande
I centrala Warszawa tar Dagens ETC en kaffe med Magdalena Domeradzka som är forskare i politisk diskurs vid SWPS-universitetet i staden. Hon förklarar fenomenet med att så många unga polacker inte vill rösta, med de hårda tongångarna som vuxit fram under PiS-regeringen. Grova personangrepp och lögnaktiga utspel har blivit vardag.
– Det har trappats upp mycket de senaste åren och det helt nya är den mediala polariseringen. Regeringens medier har skruvat upp tonläget. Det här gör att många inte vill ha med politik att göra. Hatspråket har en avskräckande effekt.
Magdalena Domeradzka ger ett exempel. I den regeringskapade tv-kanalen TVP:s nyhetssändningar utmålas den polska oppositionens huvudsakliga ledare, Donald Tusk, som ett hot mot Polens nationella säkerhet. Man framställer honom ena dagen som i maskopi med Moskva, nästa dag som en marionett för EU, allt med hjälp av fake news.
– På nyheterna igår visade man ett videoklipp där Ursula von der Leyen sa till Tusk, att nästa gång de skulle ses så skulle det säkert vara i egenskap av att han är Polens nya premiärminister. Då kommenterade man detta som att det visar att EU och Tyskland bestämmer. Det är de som dikterar och de lägger sig i våra val.
Förvirrar med folkomröstning
Ännu ett dagsaktuellt skäl för unga väljare att känna avsky för politiken och tonläget är den pseudofolkomröstning som regeringen arrangerar på samma dag som valet. Där uppmanas väljarna säga ja eller nej till fyra frågor, men sett till formuleringarna ställs de inte på ett opartiskt sätt. Magdalena Domeradzka har med sig en kampanjtidning som skickats ut till brevlådorna inför folkomröstningen.
Frågorna lyder exempelvis: ”Är du för att ta emot migranter från Mellanöstern och Afrika, i enlighet med tvångsmekanismen som kommer från den europeiska byråkratin?”. I kampanjtidningen är alla fyra rutor för ”nej” som svar redan förkryssade, vilket också är regeringens linje. Man lämnar inget utrymme för egna tankar.
– Det är en instruktion för väljarna, säger Magdalena Domeradzka.
Det har krävts ett geni till politiker för att konstruera det systemet väljarna ska ta ställning till i valet. Som har så många auktoritära inslag, men som kommit krypande i en takt som gjort att regeringen kunnat undvika systemomstörtande protester. Jaroslaw Kaczynski, partiledaren för PiS, har bestämt sig för att stanna kvar vid makten till vilket pris som helst.
Upptäckt den polska själen?
Stanislaw Jedrzejewski lärde känna Jaroslaw och hans numera döda tvillingbror Lech Kaczynski, som tidigare var Polens president, när bröderna var sju år gamla och han själv var tio.
– De var väldigt vältaliga redan som barn. Och de blev ännu bättre när vi studerade vid universitetet. Mitt intryck är att Jaroslaw Kaczynski är väldigt intelligent och kan tala väldigt väl till de längre samhällsklasserna. Han tycks ha upptäckt det polska folkets själ. Men han är också en populist och en cyniker som kan byta ideologi när det passar honom, så länge han får behålla makten.
Han var tidigare chef över den polska public service-radion, som det idag bara återstår en regeringskidnappad propagandaapparat av. Numera är han aktiv i den oberoende Journalistföreningen, som granskar regeringens mediepolitik och hur man håller den egna väljarbasen kvar i en propagandabubbla. Donald Tusk har svurit att public service-medierna ska förändras och bli fria inom 24 timmar efter en oppositionell valseger. Men Stanislaw Jedrzejewski hyser inte några stora förhoppningar om varken det eller om ett regeringsskifte.
Utanför kaféfönstret reser sig det stora Kulturpalatset. Två veckor tidigare stod det en miljon människor där ute på gatorna, i en regeringskritisk demonstration som sades ha varit den största i Polens historia. Stanislaw Jedrzejewski tror inte att den manifestationen gjorde någon skillnad,
– Miljondemonstrationen var bara ett moment och en känsla som varade en liten stund, sedan kollapsade det. De som deltar är glada över att göra det, men de förblir inte politiskt aktiva efteråt.