Kommentarerna duggar tätt på webbsidan Maszwybor, ett välbesökt webbforum där polska kvinnor får information om hur de kan genomföra aborter och själva kan dela med sig av sina erfarenheter. De personliga inläggen har alltid varit emotionella, men sedan förra hösten har det märkts en ökad desperation – och det är många fler som ber om hjälp.
Den 22 oktober har det gått ett år sedan den polska konstitutionsdomstolen beslutade att skärpa landets abortlagstiftning. Polen hade redan tidigare en av de mest strikta lagarna i EU, men skärpningen innebär att kvinnor numera nekas genomföra abort även om fostren de bär på har svåra skador eller livshotande sjukdomar. 98 procent av aborterna som tidigare utfördes vid polska sjukhus skedde på grund av sådana fosterskador. Abort är nu tillåtet endast när kvinnor blivit gravida till följd av övergrepp som incest och våldtäkt, eller när deras liv och hälsa är i fara.
Rädsla för graviditeter
I Warszawa leder Krystyna Kacpura aborträttsorganisationen Federa, som fortsätter kämpa på i den allt hårdare motvinden. Hon berättar för Dagens ETC om katastrofala konsekvenser av den skärpta abortlagen.
– Situationen är extremt svår och kvinnor är rädda. Många klarar inte ens av att ringa oss så ofta gör deras partners det. Idag har jag redan fått sex samtal från män, som sagt att kvinnorna är i ett hemskt tillstånd, gråter och inte har sovit på veckor, säger Krystyna Kacpura.
Sedan oktober i fjol har Federa konsulterat tre gånger så många stödsökande kvinnor än normalt. Hittills över 8100 kvinnor. Andra aborträttsorganisationer uppger liknande ökningar. Abortion Support Network uppger att de kontaktades av 17 000 polska kvinnor under de första sex månaderna efter lagskärpningen.
Krystyna Kacpura kan identifiera två djupt oroande trender bland de stödsökande. För det första verkar många fler polska kvinnor ha blivit rädda för att bli gravida. De använder inte bara preventivmedel, utan genomför också graviditetstest nästan dagligen, har drabbats av sömnsvårigheter och har svårt att äta.
– För det andra får vi många fler samtal från oroliga kvinnor som planerar att bli gravida eller som just blivit det. De ställer frågor om doktorer, tester, riskerna för att något kan gå fel och vad de kan göra då.
Hjälper till abort utomlands
Det här är nya grupper av kvinnor som aldrig förut tagit kontakt med Federa. Förändringen vittnar om en ökad psykisk ohälsa hos kvinnor, även hos de som faktiskt vill ha barn.
– Detta är väldigt oroväckande vad gäller nästa generations framtid, men också beträffande Polens nativitet. Kvinnor är nu rädda för att bli gravida eftersom de oroar sig för att ingen kan hjälpa dem, om det skulle uppstå problem med deras foster, säger Krystyna Kacpura.
Utanför Bielanskisjukhuset i nordvästra Warszawa, där det nu bara i extrema undantagsfall går att göra abort, har det i flera år stått uppmärksammade kampanjskåpbilar tillhörande stiftelsen Pro-Rätt till liv, med brutala bilder på vad som ska föreställa vara aborterade, blodiga människofoster. Flera domstolar har beslutat att skåpbilarna inte får fortsätta sprida sitt budskap i offentlig miljö. Men en kampanjbil står idag allt jämt parkerad utanför sjukhuset, utan att polisen reagerar.
Den skärpta lagen har emellertid gett upphov till en pånyttfödd, underjordisk motståndsrörelse där både äldre och nybildade aborträttsgrupper samverkar – i Polen och internationellt. Man sprider information om hur abortpiller kan beställas till hemmet. Nätverk har etablerats med psykologer och gynekologer, vars utlåtanden om kvinnornas hälsa i vissa fall kan möjliggöra aborter.
Andra gånger ger grupperna både information och finansiell hjälp till kvinnor så att de kan resa och genomföra aborter utomlands. Jolanta Nowaczyk är engagerad i ”Moster Prag”, ett nätverk bildat för ett år sedan av polska kvinnor bosatta i Tjeckien. En överraskande effekt är att även katolska kvinnor bosatta på landsbygden i östra Polen – det starkaste fästet för den ärkekonservativa regeringen och det abortfientliga lägret – har kontaktat Moster Prag.
– Vi är de enda de kan prata med. De skriver inte exakt vad det rör heller, utan brukar skriva, kära moster, jag måste besöka dig, kan du hjälpa mig, säger Jolanta Nowaczyk.
EU vill stoppa pengar
Det här arbetet har inte gått den polska regeringen förbi. I våras avslöjades det att Polens viceambassadör till Tjeckien hade sänt ett brev till den tjeckiska sjukvårdsministern.
– Man bad att Tjeckien inte skulle underlätta för polska kvinnor att komma och genomföra aborter, säger Jolanta Nowaczyk.
På torsdagen arrangerade EPF, Europeiska parlamentariska forumet för sexuella och reproduktiva rättigheter, en konferens i Warszawa för att skapa internationell debatt kring lagskärpningen. EU-parlamentariker och nationella parlamentsledamöter från ett flertal länder medverkade i panelsamtal.
EPF:s ordförande Neil Datta har i flera år uppmärksammat utvecklingen i Polen och ser att det senaste beskedet från regeringen, att polsk lag ska gälla över EU:s lag, alldeles tydligt visar vad agendan är.
– Polen vill förbli i EU men vill inte följa EU:s lagar beträffande rättsstaten, demokratin och mänskliga rättigheter. Så vi måste göra det klart att det här inte är acceptabelt. Det bästa sättet vi kan göra det på är genom att hålla inne med EU:s budgetutbetalningar till Polen, säger Neil Datta till Dagens ETC.
EU fattade i juli 2020 det symboliska beslutet att börja hålla inne medel till polska kommuner som utropat så kallade ”hbtq-fria zoner”. Strax över ett år senare har det visat sig att ett flertal kommuner därefter övergett denna stämpel, för att åter kunna få EU-pengar.
– Det visar att det funkar att vifta med pengakortet, säger Neil Datta.