I ett lamslaget Spanien – där en person dör var 16 minut på sjukhusen i Madrid, enligt El Pais i torsdags – har socialisten Pedro Sanchez (som länge letat samarbetsvägar med högern för att bilda en minoritetsregering) visat att regeringen han nu leder är enad och har en tydlig vänsterprägel.
Mitt i coronakrisen har den spanska regeringen beslutat om en lång rad åtgärder för att skydda de ekonomiskt svagaste och tygla marknadskrafterna till förmån för folkhälsan.
I söndags ställde man hela den privata sjukvårdens lokaler och personal till det offentligas förfogande för coronabekämpning. Samtidigt har man tvingat (straff väntar den som inte lyder) alla företag som kan tillverka eller sitter på lager av hygien- och sjukvårdsmateriel till full transparens. I de flesta länder ser vi hur tillgång till och pris på dessa varor bestäms av tillverkare och leverantörer och flera utnyttjar situationen för att höja priserna och gå med högre vinster. Men i Spanien tvingas företagen att rapportera direkt till regeringen.
I onsdags trädde ett dekret i kraft som regeringen själv beskrivit som ”den största resursmobiliseringen i Spaniens demokratiska historia”. I landet som ännu inte återhämtat sig helt från 2008-krisen, har regeringen föreslagit ett reformpaket på inget mindre än 200 miljarder euro, alltså i runda slängar 2000 miljarder svenska kronor. Det är bara att räkna nollorna: i svenska kronor blir de tolv. ”Siffran gör en snurrig. Nästan 20 procent av BNP. Det är svårt att föreställa sig den. Den överstiger med råge Spaniens årliga utgifter för alla pensioner”, noterar tidningen El Pais. Denna enskilda åtgärd motsvarar även de samlade utgifterna för socialpolitiken 2018 enligt Eurostats siffror.
Men det mest talande är vad pengarna ska gå till, för det avslöjar den nya spanska regeringens politiska färg. Enligt det ”kungliga dekretet” är syftet med reformpaketet ”i första hand att förstärka skyddet för arbetarna, familjerna och svaga grupper”.
Det innehåller inte bara lån till företag som är i knipa utan även en rad åtgärder för att lindra den ekonomiska dundersmäll som coronakrisen innebär för privatpersoner. Det satsas 600 miljoner euro extra på socialtjänst, äldrevård och vård till andra personer i behov av särskilt stöd. Dessutom ska varken el, vatten eller gas få stängas av för ekonomiskt utsatta hushåll som inte kan betala de räkningarna.
Alla arbetare som blivit permitterade och därmed går miste om sina löner får arbetslöshetsersättning, oavsett om de tidigare haft rätt till a-kassa eller ej. Samtidigt förblir folks intjänade rätt till a-kassa orörd. Alla arbetare har dessutom rätt att gå ner i arbetstid eller sluta arbeta om de behöver ta hand om andra på grund av virusutbrottet.
Redan i tisdags förra veckan hade regeringen beslutat att alla personer som, på grund av coronavirusets spridning, tvingas förbli hemma av hälsoförebyggande skäl och inte arbeta, ska anses vara ”tillfälligt inkapabla att arbeta på grund av arbetsskada”. Staten tar alltså över den ekonomiska bördan från de löntagare som inte kan arbeta hemifrån.
Under krisåren blev vräkningar ett vanligt fenomen i Spanien. Nu inför regeringen en betalningsfrist på bolånen för de som förlorat inkomst eller arbete i coronakrisen.
Det spanska reformpaketet för att möta katastrofsituationen sticker på många sätt ut jämfört med de statliga åtgärderna som vidtas i många andra länder, där privatpersoner, oavsett sina ekonomiska förutsättningar, väntas hantera den ekonomiska bördan – av något som i grunden är ett folkhälsoproblem – på egen hand.