Ukrainska budskapet till Trump: ”Vi är nu de enda som håller tillbaka Rysslands barbari”
Tillträdande presidenten Donald Trump träffade Volodymyr Zelenskyj i Trump tower i september.
Bild: Julia Demaree Nikhinson/AP/TT
Dagens ETC
I sin valkampanj uttalade Donald Trump upprepade gånger att han skulle avsluta kriget på 24 timmar, och kritiserade även omfattningen av det bistånd som USA ger till Ukraina och lovade att ”lösa den här frågan”. Trump har dock inte preciserat hur. Vad tycker vanliga ukrainare? Ser de bara ett hot eller också möjligheter? Dagens ETC:s Alyona Vyshnytska frågar Kievborna.
Alyona Vyshnytska
Oförutsägbarhet och turbulens är vad som kan förväntas av USA:s näste president Donald Trump, enligt Vlad Samoilenko, chef för stiftelsen Gurkit, vars mål är att förse militären och medicinsk personal med medel som kommer att rädda ukrainska liv under kriget.
– Jag antar att de amerikanska väljarna valt en oförutsägbar person som inte är intresserad av Ukrainas och Europas öde. Det kan bli större turbulens och nya hot mot olika regioner och länder, förändringar i internationella normer, principer och förhållningssätt. Detta kan påverka de krig som redan pågår, och kan driva auktoritära/totalitära regimer till nya krig, i synnerhet mot Taiwan och Sydkorea.
Han tillägger att med tanke på inkonsekvensen i Trumps uttalanden och isolationistiska stämningar i dennes krets, finns det en risk för en minskning av det ekonomiska stödet från USA. Bland hoten mot Ukraina nämner Vlad Samoilenko också påtryckningar för att frysa konflikten med tvivelaktiga säkerhetsgarantier.
– En sådan frysning av kriget kan resultera i förlusten av cirka 20 procent av vårt lands territorium. Ryssarna kommer inte att begränsa sig till detta utan kommer att fortsätta förberedelserna för nästa fas av kriget för fullständig förstörelse av vår nation.
Samtidigt betonar han att det är viktigt att inte minska stödet till Ukraina från andra länder, stiftelser, organisationer och vanliga medborgare.
Varnar för Musk och Vance
– I Trumps seger ser jag ett enormt hot om att vi kommer att tvingas till fred på bekostnad av territorier. Även om Trump själv medvetet inte förklarar exakt hur han kommer att stoppa kriget om 24 timmar, har nyckelpersoner i hans kampanj, som JD Vance och Elon Musk, länge sagt allt: Skär av Ukraina från militär hjälp och ge Ryssland territorier. Republikanerna byggde sin kampanj på det faktum att de gjorde Ukraina till en fiende som tar resurser från fattiga amerikaner, och inte en allierad som håller tillbaka USA:s värsta fiende, säger Julia Tymosjenko, aktivist och kommunikatör.
Förändringar på den politiska kartan i USA bör också påverka vad som händer i europeiska länder, menar Julia Tymosjenko:
– Europeiska ledare borde vakna upp och säga till sina medborgare: Det största kriget sedan andra världskriget pågår i Europa och vi kan inte längre lita på det amerikanska säkerhetsparaplyet. Detta är nödvändigt för att folk ska förstå varför försvarsutgifterna kommer att öka. Det bör förstås att antingen sätter vi stopp för Rysslands straffrihet en gång för alla, eller så kapitulerar vi nu och ger Ryssland möjlighet att bygga upp sina styrkor och attackera igen. Nästa gång inte bara Ukraina.
Nu är det upp till Europa
Det största hotet är inte specifikt Trump, men hans följe, i synnerhet är det värt att uppmärksamma JD Vance som kallas ”ukrainofob” av Melania Podoliak, volontär och kommunikationschef för Grunt media:
– Jag tror att européer under dessa förhållanden behöver tänka på autonomi och ledarskap i regionen – det är inte längre möjligt att förlita sig på en annan kontinent. Kommer det att bli värre för Ukraina? Kanske, men inte ens nu är det särskilt bra. Därför ska vi nu främst titta på vår kontinent, hur människor kommer att förbereda sig här. Ryssland upplever geopolitiska förändringar och känner att USA kommer att dra sig tillbaka från Europa. Den amerikanska isolationismens politik är inte fiktion. Vi måste sluta titta tillbaka på USA och börja titta på vilka politiska möjligheter europeiska länder har, säger Melania Podoliak.
Ja, vi behöver ammunition och pengar. Men framför allt bärs detta krig av människor.
Den huvudsakliga strategin för ukrainare bör vara att lita på sig själva, anser Alla Koshlyak, befäl i Ukrainas nationalgarde:
– Oavsett vem som är USA:s president är det omöjligt för honom att avsluta allt på en gång. Därför är det definitivt inte värt att få panik. Är det vettigt att oroa sig för det vi inte kan påverka? Jag tror inte det. Vi har sett sedan starten av den fullskaliga invasionen att utländskt stöd är viktigt. Vi borde uppskatta vad våra allierade gör för oss, men först och främst beror allt på oss. Inte minst de som håller frontlinjen, som slår tillbaka varje försökt att ta ens en meter av ukrainsk mark. Ja, vi behöver ammunition och pengar. Men framför allt bärs detta krig av människor. Och vi måste fortsätta göra det. Den som är i försvarsmakten, fortsätt jobba där. Den som inte är engagerad i armén bör stödja armén. Stöd med pengar, hjälp fysiskt, reparera bilar, donera blod till sårade, bygg en försvarslinje, väv kamouflagenät, samla drönare. Det finns mycket arbete som ska göras varje dag.
”Den sista utposten”
Alla Koshlyak fortsätter med att det amerikanska valet borde fungera som en påminnelse för alla om hur viktigt kritiskt tänkande är och hur viktigt det är att inte bli påverkad av populistiska paroller.
– Och också, det här borde få oss att tänka på vad demokrati är och hur den fungerar. Och hur den tyvärr kan hackas, och vad kan man göra för att det inte ska hända.
Som medborgare i Ukraina skulle hon vilja se fortsatt stöd från andra allierade länder.
– Vi är nu de enda som håller tillbaka medeltidens angrepp och barbariet. I själva verket är vi den sista utposten. Det är nödvändigt att förstå att Ryssland inte ser framåt – det drar alla in i det förflutna, in i träsket. Ukraina håller faktiskt tillbaka nu så att all den här skiten inte rinner ut ytterligare.
Kris för demokratierna
Olga Birzul är filmkurator och kulturchef:
För tredje året nu har jag levt i en verklighet där ryssarna dödar ukrainska barn.
– Jag uppfattar resultatet av de amerikanska valen som en självklar konsekvens av den kris som de internationella demokratiska institutionerna befinner sig i just nu. Jag kan inte säga att jag blev förvånad. För tredje året nu har jag levt i en verklighet där ryssarna dödar ukrainska barn och förstör städer inför hela världens ögon, men våra västerländska allierade upphäver fortfarande inte restriktionerna för användningen av de tillhandahållna vapnen, säger Olga Birzul, filmkurator och kulturchef.
Hon tillägger:
– Jag vill verkligen tro att segern för en så tvetydig politiker som Trump äntligen kommer att övertyga EU om att bli en mer ansvarsfull partner.