Khisal Baroudi sitter i styrelsen för Föreningen Syrien Sverige. Hon kom till Sverige i november 2015. Rysslands krig mot Ukraina väcker minnen från kriget hon själv upplevt.
– Varje gång jag ser bilder från Ukraina tänker jag på det som hände i Syrien, på förstörelsen, och det gör mig ledsen. Vi måste visa vår solidaritet med Ukraina. Jag är ledsen för ukrainska folket. Barn och kvinnor som upplever ett krig betyder trauma. Ingen människa ska behöva uppleva ett krig eller tvingas överge sitt hem och sitt hemland.
Också i Syrien bombade Putin civila. Khisal Baroudi har minnen av hur det var att leva under Putins bombningar, då en promenad till och från skolan innebar en fara.
– Jag var ung på den tiden och jag ville överleva. Jag var upptagen med att kämpa för att leva. Jag försökte vänja mig vid fara, att gå till skolan innebar fara och jag var rädd hela tiden. Jag var rädd för döden, men jag var räddare för kidnappningar. Det som var mest skrämmande för mig som ung tjej var att tas från skolan eller hemmet.
Lider med båda folken
Khisal Baroudi är inte förvånad över det som händer i Ukraina, även om det gör henne ledsen. Hon har i Syrien sett vad den ryska regimen är kapabel till.
– Jag som syrier är inte alls förvånad. Putin verkar lida av storhetsvansinne.
Samtidigt vill hon betona att hon lider med det ryska folket, att man inte ska glömma att de lever under en diktator. Att många vill ha fred, menar hon. Men att sanktioner mot Ryssland kan vara rätt väg.
– Det kan leda till att det ryska folket tittar på vad som händer i sitt land och håller regimen ansvarig för det försämrade läget, känner sig pressade och reser sig upp mot Putin.
”Måste visa medmänsklighet”
Hon vill att Sverige ska välkomna ukrainska flyktingar, men att det ska ske på värdigare sätt än det hon har upplevt.
– Att placera människor i flyktingförläggningar fungerar inte. Det är inte humant att placera 200–300 personer på ett och samma ställe. Vi måste visa flyktingar medmänsklighet, att det är en människa som lämnade en bostad och arbete och därmed ska ha bostad och arbete.
Sanktioner kan slå fel
Nadia Al-Haj, också styrelseledamot i Föreningen Syrien Sverige, menar att Putin genast måste tvingas ut ur Ukraina.
– Det är viktigt att visa solidaritet med den ukrainska befolkningen. Krig är omänskligt och jag är inte förvånad, vi syrier vet hur Putin bombade sönder och samman städer i Syrien där många familjer utplånades. Det är galenskap. Han har dessutom hotat med kärnvapen. Jag har personligen ingen erfarenhet av krig, men vi såg vad som hände i Syrien.
Nadia Al-Haj tror att sanktionerna mot Ryssland kan fungera eftersom ekonomi är statens viktigaste pelare. Om man riktar sanktionerna rätt blir staten bräcklig och har inte råd att spendera pengar på krig. Men solidariteten är minst lika viktig.
– Vi måste öppna våra dörrar för ukrainska flyktingar så att de kan leva i trygghet, ge dem uppehållstillstånd och ett säkert liv här. Sverige är ett litet land och kan inte göra mycket mer än vad vi redan har gjort.
”Folket kommer drabbas”
Vid torget i Skärholmen i södra Stockholm jobbar Mohammed Alsheikh i en butik som säljer syriska sötsaker. Han är 59 år och minns vad sanktionerna innebar för Syrien. Han tror inte att sanktionerna kommer träffa rätt personer.
– Presidenter och ledare blir aldrig drabbade i sina fina stora palats. De som drabbas är folket och jag tror att det ryska folket kommer att drabbas, säger Mohammed Alsheikh.