Homosexuella handlingar är förbjudna i Uganda sedan länge men den nya lagen, Anti-Homosexuality Bill skärper straffen och ger upp till 14 års fängelse för dem som bryter mot lagen första gången. Den som vid upprepade tillfällen gör sig skyldig till homosexualitet riskerar livstidsstraff. Lagen gör det också straffbart för allmänheten att inte anmäla homosexuella till polisen.
President Yoweri Museveni har tidigare uttalat sig kritiskt till lagförslaget och menat att samhället borde vidta andra typer av återgärder för att förhindra homosexualitet. Antigay-lagen röstades igenom i parlamentet i december men krävde presidentens namnteckning för att träda i kraft.
Lagen, som introducerades 2009, har väckt starka reaktioner över stora delar av världen. Svenska FN-förbundet kallar den oacceptabel och Amnesty International skriver att den är ett hån mot de rättigheter som finns i den ugandiska konstitutionen.
– Det som nu sker i Uganda och andra afrikanska stater är oacceptabelt och måste fördömas med kraft, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande på svenska FN-förbundet.
– Det är en djupt kränkande lagstiftning, en skymf mot de mänskliga rättigheterna för alla ugandier och det borde aldrig ha fått gå så här långt, säger Michelle Kagari, biträdande regionchef för Amnesty International.
Lagen innefattar även brott som "främjande av homosexualitet" något som kommer att få en direkt påverkan på människorättsförsvarares arbete och vårdgivare särskilt när det gäller hiv/aids.
– Lagen kommer att institutionalisera hat och diskriminering mot hbtq-personer i Uganda. Den sänder mycket allvarliga signaler och blir ett mörkt avsnitt i nationens historia, säger Michelle Kagari på Amnesty International.
Flera länder har hotat med indraget bistånd och försämrade relationer om antigay-lagen trädde i kraft, däribland Sverige.
– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Svenska regeringen lyfter fram mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter som en viktig del och nu ska jag noga överväga hur vi ska göra med biståndet till Uganda, sade biståndsminister Hillevi Engström (M), till SvD.