Nu har det framkommit att presidenten kort efter valet undertecknade en ny lag som människorättsgrupper menar innehåller särskilda bestämmelser som är så svagt utformade att de lämnar fältet fritt för övergrepp.
Adrian Juuko, ordförande för den ugandiska människorättsorganisationen HRAPF, säger att många aktivister är särskilt oroade för de klausuler som innebär ett förbud för organisationer att göra något som anses vara emot ”Ugandas intresse” eller ”ugandiernas värdighet”.
– Användandet av termen ”värdighet” är ett hot mot de organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter, säger Adrian Juuko.
Han menar att termen kan komma att utnyttjas i betydelsen att homosexualitet därför inte kan accepteras.
Livstids fängelse
I december 2013 godkände Ugandas parlament en mycket hård antigaylag som innebar att homosexuella hotades av livstids fängelse. Lagen undertecknades av presidenten i februari året därpå, men sex månader senare upphävdes lagen av konstitutionsdomstolen, på grund av en teknikalitet.
– Den nya lagen kan vara ett sätt att försöka återinföra anti-homosexualitetslagen. Detta eftersom den på samma sätt kommer att påverka organisationer som arbetar för att ge service till hbtq-personer, eller för en avkriminalisering av samkönat sex, säger Adrian Juuko.
Till följd av den nya lagen kan personer dömas till upp till tre års fängelse för mycket vagt formulerade brott uppger människorättsaktivister. Den som inte följer order eller direktiv från de myndigheter som har till ansvar att bevaka ickestatliga organisationer kan enligt den nya lagen dömas till ett års fängelse.
Nicholas Opiyo, ordförande för den ugandiska medborgarrättsorganisationen Chapter Four, menar att presidentens val att underteckna lagen, som tidigare gått igenom i parlamentet, signalerar ”tuffa tider” för landets ickestatliga organisationer.
– Detta är en biprodukt efter en lång tid vid makten, vilket leder till paranoia och en motvilja gentemot dem som är kritiska till staten, säger Nicholas Opiyo.
Ingen besvarar kritiken
Asia Russell, ordförande för den USA-baserade organisationen Health Global Access Project, menar att införandet av den nya lagen kommer mycket olyckligt.
– Hoten och trakasserierna från regeringsmakten mot det civila samhället, medierna och oppositionen förvärras. Och i efterspelet till det hårt kritiserade valet kastar president Yoweri Museveni ytterligare bränsle på elden, säger Asia Russell.
Nu när lagen väl har införts meddelar lokala aktivister att de kommer att försöka få den hävd med juridiska metoder, på samma sätt som tidigare skedde med antigaylagen.
– Om regeringen försöker tillämpa någon av de problematiska klausulerna så kommer vi att vända oss till konstitutionsdomstolen för att få den juridiska giltigheten prövad, säger Anthony Masake vid Chapter Four.
Ingen talesperson för den ugandiska regeringen har velat besvara kritiken mot den nya lagen.
Amy Fallon/IPS