Olaf Scholz kommer nu att ställas inför en misstroendeomröstning den 16 december. Om endast en minoritet av förbundsdagen röstar för att SPD:s förbundskansler ska sitta kvar blir det nyval. Och med tanke på regeringspartiernas dåliga opinionssiffror och den dåliga stämningen i parlamentet är detta nästan säkert. I så fall kommer det att hållas nyval i Tyskland den 23 februari 2025.
Ursula Münch, professor i statsvetenskap och sedan 2011 chef för Akademin för politisk bildning i Tutzing, noterar att AfD för närvarande är näst störst i opinionsundersökningarna, men hon tror att mycket kan förändras.
– Jag antar att SPD kommer att komma ikapp.
Vilka frågor är viktiga för de tyska väljarna?
– För närvarande verkar ekonomin stå i centrum för uppmärksamheten. Frågan om stödet till Ukraina – försvars- och säkerhetspolitiken – spelar också en roll. När det gäller ekonomin skiljer sig Socialdemokraterna under Olaf Scholz tydligt från CDU/CSU:s och de grönas ståndpunkter.
Vad är AfD:s ståndpunkt när det gäller stöd till Ukraina?
– Jag kan ännu inte se exakt vad AfD:s position är i Ukrainafrågan. De är inte så eniga inom partiet.
En annan fråga som AfD, som kategoriseras som högerextremt, har kunnat plocka poäng på i de senaste valen är migration.
– Varken CDU/CSU, De Gröna eller SPD har något intresse av att spela upp migrationsfrågan. CDU/CSU har alltid fört en restriktiv migrationspolitik, med undantag för Merkel-åren. Men inte heller CDU och CSU har något intresse av att verkligen göra denna fråga till en valfråga. För då kommer de att drivas ännu längre in i AfD:s eskaleringsspiral.
Hur är det med statsskulden, frågan som fick trafikljuskoalitionen att bryta upp?
– CDU/CSU har alltid varit angelägna om att spara. Men har man som folkligt parti råd att gå till förbundsdagsval med ett öppet åtstramningsprogram?
Människor är sällan nöjda med att saker inte blir sämre. De vill ha förbättringar.
Enligt en opinionsundersökning från slutet av november är CDU och CSU på uppgång så här långt jämfört med valet 2021. Även AfD växer jämfört med förra valet. Varför migrerar så många väljare nu till CDU/CSU?
– Det har att göra med väljarnas önskan om ett starkt politiskt ledarskap som trafikljusregeringen inte har tillfredsställt. Många förknippar CDU/CSU med ekonomisk kompetens. Denna trend i opinionsundersökningarna förvärras av den gröna ekonomiministern Robert Habecks måttligt framgångsrika kurs. Energisäkerheten har garanterats de senaste åren, men människor är sällan nöjda med att saker inte blir sämre. De vill ha förbättringar. Och det såg man inte när det gäller ekonomin under den senaste mandatperioden – snarare tvärtom.
Vad händer med unga människor?
– Det finns en osäkerhet bland unga människor. De som är mest bekymrade över pengar är de unga. Tidigare generationer växte upp i tron att de skulle få det bättre än sina föräldrars och farföräldrars generation. Nu har vi en generation som inte vet om de kommer att få det bättre. Både när det gäller klimatet och ekonomin. Det är därför som unga människor i allt högre grad fokuserar på frågan om säkerhet. Detta har också att göra med migrationsfrågan och bristerna i integrationspolitiken.
Om man bara trodde på TikTok skulle man kunna tro att det sker hundratals knivdåd i Tyskland varje dag
Vad ser du för politiska trender i samband med migration?
– Framförallt unga kvinnor anser att den allmänna säkerheten blir lidande på grund av det stora antalet migranter och flyktingar. Detta är också relaterat till innehåll på TikTok, som många unga tittar på. Om man bara trodde på TikTok skulle man kunna tro att det sker hundratals knivdåd i Tyskland varje dag. Under lång tid fick unga kvinnor lära sig att de inte behövde vara rädda för någonting. Plötsligt upplever de en annan verklighet bland annat av partier som AfD. Naturligtvis är det mer sannolikt att människor då röstar på ett parti som CDU, som alltid har lovat säkerhet och samtidigt inte är ett extremistiskt parti.
CDU och CSU har traditionellt haft ett mer manlig väljarkår. Kvinnor tenderar att rösta på SPD, vänstern och de gröna partierna.
– Med undantag för Angela Merkels tid vid makten. Det är därför SPD nu planerar att framställa CDU:s kanslerkandidat Friedrich Merz som en hårdnackad man vars fru förstår honom, men inte resten av kvinnorna. Han har en något förvrängd bild av kvinnor. För att lyckas måste CDU/CSU i sin tur lyckas framställa Friedrich Merz som ekonomiskt kompetent och som en person som kan tilltala en bred del av befolkningen. Många saker kan tala emot honom: hans brist på regeringserfarenhet, det faktum att han arbetat för Blackrock och att han har ett privatflygplan.
Har den politiska klyftan mellan stad och landsbygd ökat i Tyskland?
– Jag tror att den ökar. Människor på landsbygden röstar mer på småpartier och inte på de traditionella mainstreampartierna. Där är tillfredsställelsen med hur demokratin fungerar starkt kopplad till tillgången till infrastruktur. Många människor på landsbygden är missnöjda med sjukhusreformen och de fortsatta skillnaderna mellan öst och väst. Av missnöje röstar de populistiskt eller extremistiskt.
Så landsbygdsregionerna kommer att vara de områden som kommer att vara mest omtvistade i nästa val i vår.
– Ja, det stämmer. Tidigare var det ofta i dessa områden som människor inte gick och röstade. Nu mobiliseras de starkt av de små partierna. Valdeltagandet är högt.
Kommer någon att överväga att bilda en koalition med AfD?
– Jag har svårt att tro att någon skulle göra det. Vissa CDU-organisationer i öst förmodligen inte skulle tycka att det var fel, men CDU i väst vill inte ha det. För närvarande ser det ut som om CDU gärna skulle kunna bilda en koalition med ett försvagat SPD. Frågan är dock: vad skulle uppnås om den stora koalitionen återupprättades? SPD har suttit i förbundsregeringen sedan 1998 – med undantag för ett fyraårigt avbrott. Angela Merkel var i koalition med FDP från 2009 till 2013, annars har SPD varit med i förbundsregeringen hela tiden. Jag känner SPD-folk som säger till mig: det här är inte bra för oss, vi behöver faktiskt en andhämtningspaus i opposition.