BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I skrivande stund har inte orsakerna till måndagens attack mot julmarknaden i Berlin fastställts, men Berlinpolisen utgår från att även det är ett terrordåd. Dessutom har IS tagit på sig ansvaret, vilket dock inte betyder att IS faktiskt ligger bakom.
– Om det är ett terrordåd är det ett väldigt effektivt sådant. Att mitt i lugna Berlin köra in i en folkmassa med stor lastbil, säger Per Jönsson som är Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.
Fram till i år har Tyskland varit relativt förskonat från jihadistiska terrordåd trots att landet – tongivande i Europa, och deltagare i koalitionen mot IS – är en måltavla. Per Jönsson menar att länder som Frankrike, Storbritannien och Turkiet är mer attraktiva för IS. Han tror att gärningsmannen bara har råkat befinna sig i Tyskland och får medhåll av sin kollega Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.
– Terrorister agerar där de kan, säger han.
Presenterat åtgärdspaket
I somras presenterade den tyska inrikesministern Thomas de Maizière ett åtgärdspaket mot terror och extremism. För att höja säkerheten i landet lovade regeringen fler poliser, snabbare utvisning av flyktingar som begår brott och indraget medborgarskap för personer som strider för terrorgrupper.
Per Jönsson är osäker på om det haft någon avskräckande effekt.
– De här personerna påverkas inte så mycket av landet de bor i, utan agerar på vad som händer i den regionala politiken i Mellanöstern. De är nog inte insatta i Tysklands inrikespolitik utan agerar bara på uppdrag av organisationer som uppmanar till individuella attacker.
Mats Karlsson tror däremot att åtgärdspaketet kan ha fungerat eftersom polisen lyckats avstyra flera planerade attacker. Efter terrordåden i Nice och Paris har man utgått från att julmarknader är möjliga mål för terrorister och kring de större marknaderna har säkerheten skärpts. Men det går aldrig att garantera en fullständig säkerhet och ett land som Tyskland kommer alltid att vara sårbart för terrorism.
– Vi lever i öppna samhällen, säger Mats Karlsson.
Han gör bedömningen att fler terrordåd kommer att ske i västvärlden.
– De problem vi inte lyckats lösa i år tar vi med oss in i nästa år. Vi har fortfarande inte klarat av att lösa de grundläggande frågorna om hur Europa och den arabiska världen ska samverka och hur personer från olika religioner och nationaliteter ska leva tillsammans.
Vill tvinga fram reaktion
Nycklarna till en framtid utan terrorism är, enligt Mats Karlsson, att skapa bättre socioekonomisk politik. Det handlar om att föra en politik med välfärdsfrågor i centrum för att skapa ett hållbart och jämlikt samhälle.
– Politiker kan inte bara fokusera på terrorism utan måste arbeta med saker som utbildning och hälsovård.
Mats Karlsson säger att vi samtidigt har en skyldighet att inte reagera som terroristerna önskar.
– Idag upplever jag inte att terrorismen har flyttat riktmärkena för den europeiska politiken.