Hela Tysklands territorium väntas införa tvång på användning av ansiktsskydd för allmänheten i kollektivtrafiken, när Bremen, som sista förbundsland, i dag väntas att klubba ett sådant beslut i senaten, rapporterar BBC.
Därmed sällar sig Tyskland till den grupp länder som infört allmän användning av munskydd, som Tjeckien och Slovakien.
WHO rekommenderar användning ansiktsmask om man hostar och nyser, för att undvika att smitta andra. Men säger samtidigt att ansiktsmasker är effektiva ”endast när de används i kombination med regelbunden handtvätt” och att det är viktigt att veta hur man ska hantera dem.
På måndag väntas de tyska tvången införas i kollektivtrafiken, och, i nästan alla förbundsländer, även när man går och handlar.
– I Sverige har vi inte velat införa detta. Vi tycker inte att det har tillräcklig effekt, säger docent och före detta smittskyddsläkaren Hans Fredlund, som ingår i Folkhälsomyndighetens referensgrupp för covid-19.
”Blir ingen vinst”
Munskydd kan fungera för att undvika att smitta andra om de som bär dem är smittbärare, medger han.
– Men svårigheten är att, om man inte lär sig precis hur man ska sköta munskyddet, så är det lätt att man kan smitta sig själv när man tar av sig det.
– Och vi har ju haft lite ont om skyddsutrustning, inklusive munskydd, så jag tycker att det är bättre att man låter det vara inom vården, där man verkligen behöver det.
Är inte risken att man smittar sig själv när man rör masken och inte tvättar händerna ungefär lika stor som när man rör vid något annat föremål?
– Det kan man säga, men det är större risk att smittas när man är uppe och far med händerna i ansiktet, nära alla slemhinnor.
– Jag uppfattar att det är lika stor risk för smitta som det ger skydd, så det blir ingen vinst. Ska man skydda sig mot smitta är det bättre att hålla sig på avstånd.
Ser du ingen poäng i användning av munskydd i stängda utrymmen där man kanske inte kan hålla avstånd?
– Jag tror inte att det är den stora faran i sammanhanget, jag är väldigt tveksam till att införa ett sådant regelverk.