På torsdagen hade människor, flera av dem ditresta från olika delar av Tyskland, börjat hedra offren genom att besöka brottsplatserna och placera blommor vid avspärrningarna. Under fredagen fortsatte människor att strömma till platsen.
– Det kunde ha varit jag, jag är också en migrant, berättar läraren Ardil, som rest till Hanau för att visa respekt för de mördade, för Sveriges Radio
Men det är inte bara sorg som nu ventileras i Tyskland. Även oron växer. I rapporteringen påpekas att massmordet begicks i en region som traditionellt utmärkts av mångfald och tolerans. Det högerextrema våldet i Tyskland har också ökat på senare år.
Politiker mördades
Senast i oktober mördade nynazisten ”Stephan B” två personer i ren frustration efter att han misslyckats med sitt primära objektiv, att ta sig in och genomföra en massaker på en synagoga i tyska staden Halle.
Fyra månader före dess mördades CDU-politikern Walter Lübcke, av allt att döma eftersom han stött förbundskansler Angela Merkels välkomnande politik gentemot asylsökande. Även i detta fall misstänks en högerextremist för mordet.
Totalt räknar tysk säkerhetstjänst och myndigheter till 94 offer för dödligt, högerextremt motiverat våld i Tyskland sedan landet återförenades 1990.
Stort mörkertal
Det verkliga dödstalet kan emellertid vara betydligt högre. Det tror både journalister och antirasistiska stiftelsen Amadeu Antonio Foundation, som tidningen Deutsche Welle talat med. Samtliga anger att en troligare siffra på hur många som fallit offer för det högerextrema, dödliga våldet är uppåt 200.
Tyska säkerhetstjänster kategoriserar högerextremt våld som ”politiskt motiverade högerbrott”. I detta ska ingå våld mot utlänningar, judar, muslimer, politiska motståndare och statliga tjänstemän. Men kritiker hävdar att myndigheterna missar en hel del politiskt motiverade brott eftersom dessa i stället kategoriseras som motiverade av hämnd eller andra orsaker.
2015
Aret då flyktingströmmarna från bland annat krigets Syrien till Europa når en ny intensitet, ökar antalet hatbrott och våldsdåd mot asylsökande och asylcenter runt om i landet.
Maj 2015
Medlemmar i den nynazistiska gruppen ”Oldschool Society” grips i fem olika tyska städer misstänkta för att ha planerat attacker mot flyktingar, moskéer och skolor.
2015
Gruppen ”Gruppe Freital” utför flera attacker mot flyktingar och aktivister. Tre år senare, 2018, döms åtta medlemmar i gruppen för att ha försökt grunda en terroristorganisation.
Oktober 2015
Politikern Henriette Reker knivhuggs i nacken av en högerextremist. Precis som i fallet med Walter Lübcke misstänker polisen att det är Rekers positiva syn på flyktingmottagande som föranledde mordförsöket.
2017
Den tyske soldaten ”Franco A” grips misstänkt för att ha förberett terrorattacker mot politiker. Hans plan är att anklaga syriska flyktingar för attackerna. En regional domstol kan inte hitta bevis för att terrorklassa planerna och strålkastarljuset riktas mot den tyska försvarsmakten eventuella problem med högerextremism inom den.
Hösten 2019
Polisen konstaterar att massmordet 2016, då en 18-årig man sköt ihjäl nio människor i ett köpcenter i München, hade högerextrema motiv.
2018
En av medlemmarna i den nynazistiska terrorgruppen NSU döms till livstids fängelse för sin medverkan i nio mord på invandrare samt en polis mellan åren 2000 och 2007. Två av gruppens tre medlemmar tog sitt liv innan de kunde gripas för ett bankrån 2011.