Bakom rådhuset är det dock inte så mycket folk som det är framför.
– Vi hade fått tillstånd och installerat oss där men polisen sade att vi var tvungna att flytta oss hit.
Det säger aktivisten Annie Dilgeraki till Dagens ETC. Polisen hade hänvisat till lagen mot att bedriva politisk kampanj på valdagen då kampanjen är över.
– Jag tycker att det är orättvist. Vi kampanjar inte för ett enskilt parti. Jag menar: vår planet, vår miljö, klimatet… Det angår oss alla! Ingen kommer undan. Det är så absurt. Det borde inte ses som en höger- eller vänsterfråga eller en fråga för ett enskilt parti, säger Annie Dilgeraki.
Skrattade under katastrofen
Bara en halvtimme innan vi träffas, i vallokalen intill, har den Aachenbördige kanslerkandidaten för Kristdemokraterna (CDU), Armin Laschet, gjort en tabbe och råkat blotta sin ikryssade röstsedel för fotograferna när han röstade. Det utreddes om det skulle kunna ogiltigförklaras just med hänvisning till kampanjstoppet – men den godkändes till slut eftersom det ansågs självklart vem han skulle rösta på: Två kryss hade han kryssat i – ett för sig själv som kandidat och ett för partiet.
Armin Laschet efterträdde Angela Merkel som ledare för CDU och ledde partiet och samarbetspartiet CSU till en historisk förlust. Detta oavsett hur det går i koalitionsförhandlingarna – där det rent matematiskt är möjligt för CDU att bilda regering med till exempel de Gröna och liberala FDP.
CDU har varit ett statsbärande parti sedan andra världskriget och det blev det sämsta valresultatet någonsin. En av de största missarna Armin Laschet gjorde under kampanjen var när han reste till svårt översvämningsdrabbade Erftstad i somras och fångades på bild – skrattandes.
Förlust på hemmaplan
På hemmaplan i Aachen har CDU/CSU haft starkt och stabilt stöd i alla år men den här gången blev de Gröna de stora vinnarna följt av socialdemokratiska SPD. Först på tredje plats kom CDU och Aachen-sonen Armin Laschet.
56-årige Johannes Haaner brukade rösta på Angela Merkel men säger han med den här gången blev det socialdemokraternas Olaf Scholz och SPD
– Det här valet var ett av de viktigaste i Tysklands moderna historia. Inte bara att Angela Merkel avgår, vilket skapar instabilitet. Men det är egentligen inte stabilitet Tyskland behöver. Vi behöver förändring och det snabbt. Klimatförändningarna är en tidsfaktor för att det inte ska vara för sent. Jag tror att SPD tillsammans med de gröna kan leva upp till det. Dessutom litar jag inte riktigt på Armin Laschet. Han är för slarvig. Du såg ju vad som hände idag när han skulle rösta, säger Johannes Haaner.
”Klimatet så klart”
22-åriga biologistudenten Hanne Dreyer säger att hon inte är politiskt intresserad men den här gången har hon följt kandidaterna noggrant och långt innan deras kampanjer startade.
– Det är så man vet vad de går för på riktigt.
Hon säger att det är några frågor som är särskilt viktiga det här valet.
– Att ekonomin ska hämta sig och att det ska gälla hela Tyskland. Och så klimatet så klart, säger Hanne Dreyer innan hon går in i Aachens vallokal, med valhemligheten intakt.
Alla personer som Dagens ETC talar med i Aachen nämner klimatfrågan, gamla som unga.
Klimataktivisten Annie Dilgeraki talar om Greta-effekten.
– Jag menar, rörelsen var ännu större för ett par år sedan och sedan kom hela covidkrisen och störde men Fridays for Future är en verklig kraft i Tyskland. Du såg ju strejken i fredags när Greta talade i Berlin. De var tiotusentals, kanske 100 000. Här i Aachen var vi 5 000, det är mycket. Och folk hejar på.
Påverkats av protester
I våras låg de Gröna ett tag var över 20 procent i opinionsundersökningarna och partiledaren Annalena Baerenbock fick status som kanslerkandidat. Hon fick delta i debatterna mot CDU:s Armin Laschet och SPD:s Olaf Scholz som en av storspelarna. Mot den bakgrunden blev valresultatet på runt 14-15 procent av rösterna en besvikelse.
– Men det är nästan dubbelt så mycket som förra valet, då de bara fick nio procent, säger en annan klimataktivist, 22-åriga Annie Romeisk
Hon ritar en pil på marken för att folk ska hitta till klimatverkstaden bakom stadshuset.
– Hur det än går måste vi fortsätta sätta press. Våra protester har fått sådan tydlig inverkan på tysk politik.Tyskland är en viktig spelare, vi kan påverka hela världen. Nästa val tror jag inte de ser klimatfrågan som vänster längre. Alla kommer att ha fattat tyvärr, säger Annie Romeisk.