Nätverken har byggts upp med hjälp av chattkanaler i programvaran Whatsapp. I båda fallen hade polisen struntat i att informera sina parlamentariska kontrollorgan eller andra berörda.
I det första fallet handlar det föreningen Uniter, från början en förening registrerad 1996 avsedd att underlätta försäkringsåtaganden åt medlemmar inom den militära elitstyrkan KSK, och hjälpa medlemmarna in i det civila samhället efter att de pensionerats från styrkan.
Dödslistor upprättades
Redan för ett år sedan avslöjade dagstidningen Die Tageszeitung (20/12/17) att i augusti samma år hade den federala polisen slagit till mot sex personer på landsbygden i Mecklenburg-Vorpommern (vid Östersjökusten). Listor med namn på 5 000 personer, huvudsakligen engagerade på vänsterkanten, hade beslagtagits liksom datorer med chattkanaler där det spekulerades om möjligheterna att gripa makten och döda personerna på listorna.
Bland de misstänkta finns en åklagare och en polis, men det som förenade fem av dem var att de var medlemmar i ett relativt nystartat (2011) projekt där den tyska militären försöker organisera personer med militär erfarenhet så att de kan kallas in om yrkesarmén inte skulle visa sig tillräcklig. Som die tageszeitung kunde visa hade de misstänkta fyra månader senare ännu inte frihetsberövats och de lokala åklagarna avfärdade gruppen som ofarliga ”preppers”. Själva hade de kallat sin huvudsakliga chatkanal ”Heimatschutz”, hemvärnet.
– De här nätverken uppvisar samma ideologier och inbördeskrigsfantasier som finns i den högerradikala rörelse som de senaste året brett ut sig över Tyskland, säger Ulli Jentsch från NSU-Watch.
Planerade falskt attentat
I mitten av november i fjol kom nya avslöjanden om den här gruppen, nu på förbundsnivå. Den här gången hade Die Tageszeitung (17/11 och 22/12/18) samarbetat med
nyhetsmagasinet Focus (#48/18), och kunde visa att gruppen i Mecklenburg-Vorpommern bara var en del av ett nätverk som omfattar hela Tyskland. Polisen hade kommit nätverket på spåren i samband med att en löjtnant Franco A. från Offenbach i Hessen 2016 misstänktes planera attentat mot bland andra den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas och de Grönas Claudia Roth.
Tanken var att utföra attentaten under falsk identitet som syrisk flykting, för att på så vis dessutom öka hatet mot flyktingar.
Trots att omfattande husrannsakningar har genomförts och många misstänka har pekats ut, har ännu ingen åtalats.
Utredningen (som ännu inte avslutats) ledde till avslöjandet av ett nätverk om ungefär 200 aktiva och tidigare tyska militärer inom veteranföreningen Uniter. A. ska ha varit medlem i en av dess chatgrupper, som kallades Süd. Ett par av de chattgrupper som gruppen i Mecklenburg-Vorpommern använt, Nord och Nord.com, visade sig också vara knutna till Uniter (som liksom KSK är baserade i Baden-Württemberg). Där avslöjades nu bland annat att pokalen vid en årlig skjuttävling arrangerad av en av de sex misstänkta uppkallats efter ett av terrorgruppen NSUs offer.
Misstankar om vapenlager
Det finns misstankar om ansenliga vapenlager vid gränserna till Schweiz och Österrike, och nätverket har egna chattgrupper i båda länderna.
I juli 2016 ska en utvald grupp, Die Defence, ha genomfört vapenövningar på en kommersiell träningsanläggning i badiska Mosbach, som också används av polisen.
En tjänsteman vid militärens personalkontroll misstänktes ha varnat Uniters ordförande André S, som också fram tills nyligen var aktiv soldat i KSK, inför en husrannsakan. Det ligger nära till hands att misstänka att André S både är nätverkets ledare och den militära personalkontrollens källa – och att det helt enkelt handlar om att militären spelar väldigt högt.
Vid ett möte för de tyska inrikesministrarna på delstats- och förbundsnivå i Magdeburg 27 november betonades att mot bakgrund av erfarenheterna från NSU-gruppens terror och de högerextrema kravallerna i Chemnitz och Köthen i augusti måste arbetet mot högerextrema nätverk förstärkas. Enbart delar av oppositionen (Vänstern och De gröna) ville emellertid inbegripa nätverk inom polisen och militären i dessa ansträngningar. Frågan kommer emellertid att behandlas i försvarsutskottet.
Ulli Jentsch och hans forskarkollegor menar att det är svårt att bedöma hur farliga de här grupperna är, eftersom eftersom informationen om dem fortfarande är för liten.
– Men eftersom det rör sig om personer från det tyska försvaret, även från specialstyrkor, men även polisen och nynazister, finns det uppenbarligen stora risker med dessa planer. Man får inte underskatta den våldspotential som finns i den här gruppen, även om myndigheterna tenderar att göra det, säger han.
Bara en fråga om tid
Han menar att nätverken måste ses som en del av den högerextremism som vuxit fram i Tyskland där Pegida, men även stora delar av partiet AfD, tror att en våldsam sammandrabbning, ett inbördeskrig, bara är en fråga om tid.
– Detta är en högerterroristisk fantasi, som redan har lett till våldsdåd från både enskilda personer och smågrupper, till exempel Gruppe Freital. De uttrycker också våldsberedskapen i den kantring högerut som finns i det tyska samhället, säger Ulli Jentsch.
Även om ingen utredning offentliggjorts är han övertygad om att det ändå pågår en utredning mot en hög företrädare för den militära personalkontrollen.
– Myndigheterna talar inte om vad de utreder och hur omfattande utredningarna är. Det kan vara så att myndigheterna verkligen vill skydda sin utredning – eller så är deras utredning inte tillräckligt omfattande. Det är emellertid tydligt att det behövs mer offentligt tryck för att se till att dessa nätverk, särskilt det inom militären, ska utredas på ett omfattande sätt och slås sönder, säger han.