BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter drygt fyra månaders regeringsförhandlingar nådde SPD, Angela Merkels CDU och systerpartiet CSU till slut en lösning under förra veckan. Martin Schulz ska först ha utsetts till utrikesminister i den nya storkoalitionsregeringen, men drog snabbt tillbaka den kandidaturen efter hård kritik.
SPD är ett parti i kris för närvarande. Förtroendet för Martin Schulz i partileden är minimalt, och många socialdemokrater är upprörda över att man sviker löftet om att aldrig sätta sig i en koalitionsregering med Merkel igen.
Opinionssiffrorna slår nya bottenrekord och är nu nere 17,5 procent i vissa mätningar. Schulz har aviserat sin avgång som partiledare och väntas lämna över till Andrea Nahles redan under tisdagen, enligt tyska medier.
I början av mars ska SPD:s medlemmar godkänna resultatet av de långdragna regeringsförhandlingarna. Nahles kommer då att vara tillförordnad partiledare.
Nu förutspås en vänstervridning av socialdemokraterna när Nahles tar över. Hon tillhör partiets vänsterflank och har i intervjuer öppnat för mer samarbete med vänsterpartiet Die Linke.
Första kvinnliga gruppledaren
47-åriga Andrea Nahles kommer från Rheinland-Pfalz i västra Tyskland med en pappa som var murarmästare. Redan som 18-åring gick hon med i SPD och 1995 blev hon ordförande för ungdomsförbundet Jusos. Tio år senare valdes hon in i riksdagen och 2007 blev hon vice ordförande för SPD.
2015 var Andrea Nahles drivande i beslutet om en lagstadgad minimilön i Tyskland på 8,50 euro i timmen. Det är en låg siffra med svenska mått, men det innebar ett ordentligt lönelyft för runt fem miljoner tyska arbetare som tjänat under den nivån.
I den senaste regeringen var Andrea Nahles arbetsmarknads- och socialminister, och efter valet i höstas utsågs hon till gruppledare för SPD i riksdagen, som första kvinna på posten.
Motverka digital kapitalism
Nu har hon bland annat sagt att hon vill gå hårt åt de multinationella företag som undviker att betala skatt. Och att hon vill bekämpa det hon kallar den ”digitala kapitalismen”.
– När kapitalismen förändras är det en politisk uppgift att hitta nya regler, sade hon i en intervju med tyska veckotidningen Die Zeit i oktober.
Hon är kritisk mot den nya ordningen där algoritmer och kundrecensioner avgör huruvida någon får fortsätta arbeta eller inte.
– Vill vi verkligen ha ett samhälle med rankning och permanent konkurrens? För mig är detta den avgörande sociala frågan. Hur hanterar vi detta, när säkerheten med ett fast anställningskontrakt går förlorad och alla samtidigt ska mätas, klassificeras och utvärderas? Vi måste hitta ett svar på det som en demokratisk stat.
I samma Die Zeit-intervju vill hon fokusera på att hitta nya vägar framåt.
– Vi måste omdefiniera socialdemokratin och fråga oss vilka vi verkligen vill representera. Naturligtvis vill vi representera arbetarklassen, och även de som inte har något arbete.
Klassiskt tal
Andrea Nahles beskrivs ofta som en passionerad agitator, och hennes känslofulla tal under partidagarna i Bonn i januari är redan klassiskt bland tyska folket.
Nu ska hon bli den första kvinnliga partiledaren för SPD, som grundades 1863, och lär därmed även bli partiets kanslerkandidat och främsta utmanare till Angela Merkel i nästa val 2021.
I sin årsbok på gymnasiet skrev en 18-årig Andrea Nahles att hon i framtiden ville bli ”hemmafru eller förbundskansler”. Kanske kan den senare önskan gå i uppfyllelse inom en inte alltför avlägsen framtid.