Tyskland går till parlamentsval nästa år och Die Grünen siktar på att få så många röster, att de efteråt kommer kunna bilda en koalitionsregering tillsammans med konservativa CDU. Det gröna partiet växte kraftigt i EU-valet i maj 2019 och i opinionsundersökningarna är man nu Tysklands näst största parti.
Dagens ETC talar med Franziska Brantner som är parlamentsledamot för Die Grünen och partiets talesperson i europeiska frågor. Hon förklarar att ett flertal samverkande faktorer ligger bakom partiets expansion.
– En orsak är att vi under många år haft starka lokala förankringar ute i landet. Folk har förstått vad vi sysslar med och vad grön politik handlar om. Det har kunnat avväpna personer som sagt att allt kommer kollapsa, om de gröna får styra.
”Inget enfrågeparti”
Man har lyckats bygga broar till fackförbundsrörelsen och andra tunga samhällsaktörer. Vidare har de olika frågor som partiet kämpar för, där klimatfrågan bara är en, blivit allt mer mainstream.
– Och vi har alltid varit en bredare rörelse än bara ett enfrågeparti. Vi har också tagit ansvar för sociala frågor, jämställdhet, trygghet. Det har varit mycket komplext än i många andra länder, säger hon.
Men det går också att tala om ett komplext förhållande mellan Die Grünen och den gröna klimatrörelsen i Tyskland. Somliga skulle till och med kalla relationen för en ganska öppen konflikt. Die Grünen ingår idag i koalitionsstyrena i elva av Tysklands 16 delstater, och klimataktivister har uttryckt allt större missnöje över att politiken allt för mycket präglas av svaga kompromisslösningar.
– Vi har inte 50 procent av rösterna någonstans, och vi befinner oss för det mesta i en position där måste förhandla med andra partier. Bara den dag vi får mer än hälften av alla röster kan vi implementera en fullt grön politik, säger Franziska Brantner.
Ockuperar hotad skog
Sedan i början av november har delstaten Hessen varit en symbolisk plats för den just nu främsta konflikten mellan det gröna partiet och klimatrörelsen. Die Grünen ingår i delstatens koalitionsstyre, som är i full färd med att såga ner 27 hektar träd i den gamla skogen Dannenröder, i syfte att öppna upp för en förlängd sträcka av en motorväg.
Klimataktivister har ockuperat Dannenröderskogen i trädkojor sedan ett år tillbaka, men sedan den 10 november har hundratals poliser skickats in för att vräka alla ockupanter, samtidigt som skogsarbetare börjat fälla träden.
– Det finns förstås en spänning här. Vi, det gröna partiet, anser också att vi måste röra oss snabbare och mer ambitiöst mot klimatmål. Jag tycker att det viktigaste är att se att vi och aktivisterna har olika roller, men vi har fortfarande samma mål som vi måste hålla fast vid, säger Franziska Brantner.
– Men det finns också folk där ute som vill förstöra demokratin och ifrågasätter rättsstaten. Vi måste visa att det går att ha ett demokratiskt system, klimatskydd och välstånd på en och samma gång, tillägger hon.
”Skadade och traumatiserade”
En av de mest iögonfallande markeringarna mot Die Grünen som ägt rum sedan konflikten i Dannenröderskogen eskalerat i november, ägde rum förra veckoslutet i Hessens huvudstad Wiesbaden. Klimatgruppen Robin Wood lät då uppföra kojor som ockuperade några träd rakt framför partiets högkvarter i staden.
Dominique Just, som är mobiliseringsansvarig i Robin Wood och själv mycket engagerad i Dannenröderkonflikten, slår bestämt ifrån sig anklagelser som att klimataktivister skulle vara ett hot mot den tyska demokratin och rättssystemet.
– Vissa av klimataktionerna nu sker utanför lagens ramar, men det flesta inte. Men sättet som man nu bemöter dessa protester på är nästan ett brott mot mänskliga rättigheter. Folk har blivit skadade och traumatiserade i polisingripanden. Flera aktivister har fallit ner från träden när polisen har kapat rep. Både parlamentariska och kyrkliga observatörer har skadats av poliser. Så jag tycker det är väldigt upprörande när det gröna partiet talar om respekt för rättssystemet när man inte respekterar den från myndigheternas sida, säger Dominique Just.
Faktum är också att myndigheterna i Hessen, när de 2012 gav bygglov för motorvägen, ignorerade att den ska gå genom ett vattenskyddsområde som ger dricksvatten åt en halv miljon människor. En tysk domstol har dömt ut detta som ett brott, men planerna har ändå fortskridit.
Avstår från att sätta press
Såväl jurister vid tyska Greenpeace som ett utlåtande från en annan tysk domstol har kommit fram till att transportministeriet i Hessen ännu kan stoppa bygg- och skövlingsplanerna i Dannenröderskogen. Ministeriet i fråga kontrolleras av Die Grünen, men partiet säger sig inte kunna påverka något. Det är koalitionspartnern CDU som kontrollerar delstatens inrikesministerium, men Die Grünen skulle även här kunna sätta press på CDU för att beordra ett stopp på de allt mer aggressiva och våldsamma polisingripandena i Dannenröderskogen. Men även här gör det gröna partiet ingenting.
– Folk är väldigt arga på det gröna partiet, såväl den mer radikala klimatrörelsen som större miljöorganisationer och mainstreamgrupper, säger Dominique Just.
Få verkar heller se på saken som att Die Grünen har samma mål som klimatrörelsen. I förra helgen när partiet tog fram sitt nya partiprogram skrev de in Parisavtalets mål. Men Parisavtalet har varit på plats i tre år. Så varför, undrar Dominique Just, bestämmer sig det gröna partiet först nu att följa avtalet?
– Jag förutser en utökad konflikt efter Dannenröderskogen. Väldigt många aktivister ser oförlåtande på det som händer och kan inte rösta på partiet igen, och många andra klimatmedvetna människor resonerar likadant.