Det betyder att 250 miljoner ton brunkol nu blir kvar i marken. I förlängningen betyder det också en enorm vinst för miljön, enligt Em Petersson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor vid Greenpeace.
– Det är jättebra. Brunkol är det smutsigaste av de konventionella fossilslagen. De utsläpp som brunkolet skulle ge motsvarar fem gånger Sveriges årliga utsläpp av koldioxid. Att upphöra med användning av brunkol är det första viktiga steget om vi vill komma till rätta med klimatproblematiken, säger hen.
Starkt motstånd
Det var i höstas som tjeckiska bolaget EPH, via sitt dotterbolag LEAG, köpte fyra brunkolskraftverk och fem gruvor av Vattenfall. Att EPH nu väljer att inte utöka verksamheten tror Em Petersson beror på motståndet som verksamheten mött, både internationellt och på lokal nivå.
– Kolindustrin är ju på väg nedåt, så jag gissar att verkligheten har kommit ifatt bolaget, säger hen.
Kan EU:s kommande tak för utsläpp från kraftverk ha påverkat PH:s beslut?
– Det tror jag inte. De visste vilka styrmedel som fanns och borde vetat vilka som var på väg redan när de köpte gruvorna. Det är egentligen inget nytt som hänt. Förra våren sade bolaget att det trodde på en kolrennäsans. Och nu har de insett att det inte riktigt håller.
Det nya beskedet om verksamheten innebär i praktiken att bygget stoppas av ett nytt kraftverk och en ny gruva i tyska kommunen Jänschwalde – den med 250 miljoner ton brunkol – och att expansionen vid en annan gruva begränsas samtidigt som beslutet om expansion vid en tredje skjuts upp i flera år.
Att köpa för några miljarder och sen stoppa utbyggnaden – vad finns det för logik i det rent ekonomiskt?
– De stoppar en gruva, fördröjer en annan och så är det en som blir lite mindre. Så där är det lite oklart vad som kommer att hända. De har redan öppna gruvor som köras till ungefär 2030, så någon vinst räknar de ju med, säger Em Petersson
Förutom en vinst för miljön innebär också brunkolsstoppet att tusentals människor slipper flytta från sina hem, att flerhundraåriga byar inte förstörs och att åkermark och skog förblir orörda.