IG Metall-ordföranden Jörg Hoffman kallar uppgörelsen en ”milstolpe”.
– Samtidigt markerar detta kollektivavtal en vändning i frågan om arbetstid. Flexibilitet har allt för länge varit arbetsgivarens privilegium. Nu har de anställda för första gången bindande krav på kortare arbetstid, säger Jörg Hoffman i ett pressmeddelande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Uppgörelsen berör just nu närmare en miljon anställda i metall- och elektronikindustrierna i delstaten Baden-Württemberg och är ett så kallat pilotavtal. Det väntas implanteras steg för steg för att täcka alla 3,9 miljoner industriarbetare inom IG Metalls avtalsområde. Den kommer också att bli vägledande när flera andra fackförbund inleder kollektivavtalsförhandlingar närmsta månaderna.
Kortare arbetstid tillfälligt
Uppgörelsen innebär rätten att gå ner från normala 35 timmars arbetsvecka till 28 timmar under en begränsad period för att ta hand om exempelvis barn eller sjuka närstående.
IG Metalls motpart arbetsgivarorganisationen Südwestmetall menar att avtalet är en acceptabel kompromiss men varnar för att det kan bli dyrt för en del företag. Det tror också Thilo Bordman, ordförande i VDMA, en branschorganisation i teknikindustrin.
– Kollektivavtalet drabbar särskilt många medelstora företag i maskin- och ingenjörssektorn, säger Thilo Bordman i ett uttalande.
IG Metall gick ut hårt i årets avtalsrörelse. Utöver arbetstidsförkortning krävde de löneökningar på 6 procent och hotade med en storstrejk utan slutdatum, något som inte inträffat i Tyskland sedan 2003. Efter en rad punktstrejker på 24 timmar senaste månaden lyckades dock fack och arbetsgivare enas. IG Metall fick nöja sig med löneökningar på 4,3 procent och släppa sitt ursprungliga krav på full lön vid 28 timmarsvecka. I dag ska Tysklands näst största fackförbund Verdi presentera sina lönekrav. Verdi representerar tjänstemän i offentlig sektor.