– Rådets funktion har varit att stresstesta att Twitter fungerar för de mest utsatta. Nu finns en reell risk att beslut fattas utifrån Elon Musks dagsform och inte internationell expertis, säger den nu avpolletterade säkerhetsrådgivaren Marcin de Kaminski.
Under sex år har rådet för tillit- och säkerhet ansvarat för att säkra yttrandefrihet och trygghet för hat- och hotutsatta grupper på plattformen. Twitter, och andra sociala medieplattformar, har kommit att spela en viktig roll för demokratiaktivister världen över. På Twitter har hbtq-personer och människorättsaktivister kunnat uttrycka sig utan statlig censur. Rådet, bestående av 60 experter på mänskliga rättigheter och digital säkerhet, har utgjort en kontrollfunktion för användarnas trygghet, ett skydd från hat och hot både från myndigheter och andra användare.
Enligt den före detta säkerhetsrådgivaren Marcin de Kaminski från Civil rights defenders har plattformen tagit arbetet och rådets expertis på stort allvar – tills nu. På tisdagen upplöstes rådet med ett mejl undertecknat ”Twitter”.
– Twitter missbrukas för att sprida känslig persondata i länder där det är livsfarligt att vara hbtqi-person. Kan vi inte lita på att plattformen agerar mot sådana hotbilder, eller säkrar känslig information, kan vi inte längre se Twitter som en positiv kraft, säger han.
Sparkat anställda
När Elon Musk tog över Twitter deklarerade han att plattformen nu skulle införa yttrandefrihet och bryta åsiktsmässig likriktning. Men uttalandet ledde till en oro för att förändringen skulle ske på bekostnad av utsatta grupper. Och under den senaste dryga månaden har det gått fort. Förutom att ha sparkat runt hälften av alla anställda, har Twitters team för mänskliga rättigheter upplösts, experterna för otillbörlig valpåverkan stängts av – och nu även trygghetsrådet. Enligt Marcin de Kaminski har rapporter börjat strömma in om drastiskt ökad otrygghet.
– Material som utsätter barn för sexuella risker och antisemitiskt material rapporteras ha ökat. Organisationer uppger att Twitter agerar på färre felanmälningar.
Är det inte samtidigt just kritik om inskränkt yttrandefrihet som Elon Musk säger sig agera på?
– Målet måste vara att så många som möjligt ska ha så mycket yttrandefrihet det går. Inte att en liten grupp ska ha absolut yttrandefrihet på den stora massans bekostnad. Vi har det rätt gött här i Sverige, men det är många i världen som kämpar för att säga det mest grundläggande. Det är deras säkerhet som måste stå i fokus, säger Marcin de Kaminski.