Skolorna i Storbritannien är stängda för att hindra spridningen av coronaviruset. Utsatta barn som vanligtvis förlitar sig på gratis skollunch får därför hjälp av regeringen så att de ska få mat under dagarna. Under tidigare skolstängningar har hjälpen kommit i form av kuponger som kan användas i mataffärer, men nu ska istället skolmatsföretag skicka matpaket till de som behöver dem. Paketen ska motsvara lunch för antingen en eller två skolveckor och började skickas ut under måndagen. Samma dag började bilder på paketens innehåll spridas på sociala medier.
Ett av de mest uppmärksammade inläggen på Twitter kom från profilen som kallar sig Roadside Mum. Hon listade det som kom i matpaketet, som skulle räcka till luncher i tio dagar:
Två bakpotatisar, en burk bönor, åtta ostskivor, två morötter, tre äpplen, två bitar maltbröd, tre frukttuber, lite pasta, en tomat och en limpa bröd.
Möter inte näringsmålen
Matpaketet skulle ersätta 30 pund, knappa 340 kronor, i matcheckar – alltså 170 kronor per vecka. Men enligt Roadside Mums uträkning skulle maten hon fick kosta knappt 60 kronor från mataffärskedjan Asda.
Journalisten och kokboksförfattaren Jack Monroe blev känd när hon publicerade en kokbok riktad till de som drabbats av den brittiska nedskärningspolitiken, där recepten kunde lagas för mindre än en krona. Hon var snabb på att uppmärksamma de bristfälliga matpaket som skickats ut runtom i landet.
Monroe påpekar att den mat som skickas ut inte möter de näringsmål som barnen enligt lag har rätt till.
Många, men inte alla, av de matpaket som har spritts på bild kommer från Chartwells, ett företag som vanligtvis levererar skolmat till skolor i Storbritannien.
Kallades in till utbildningsdepartementet
Chartwells kallades under tisdagen in till ett möte med det brittiska utbildningsdepartementet, som tillstod att matpaketen som spritts på sociala medier var ”fullständigt oacceptabla”. Företaget bad sedan officiellt om ursäkt för de magra paketen och lovade ändring och återbetalningar.
Chartwells har också arbetat med fotbollsspelaren Marcus Rashford, som sedan coronapandemins början har kampanjat hårt för att barn som behöver det ska ha rätt till gratis måltider när skolorna är stängda. Även Rashford har upprörts av de magra matpaketen. Efter ett telefonsamtal med företaget upprepade han sin kritik mot paketens storlek, men även mot att regeringen bara tänker sig att barnfamiljer behöver hjälp med lunchen, inte frukost och mellanmål. Kan kritiserar också att uppdraget inte gick till diverse lokala företag som haft det svårt under coronakrisen och att kommunikationen kring skolmaten har varit dålig.
– Barn ska inte behöva gå hungriga för att vi inte kan kommunicera eller vara transparenta med våra planer. Det är oacceptabelt, skriver han.