Enligt domstolsdokumenten hade Lily Prince, som tillverkar metallister till kylskåp på Electrolux fabrik i St. Cloud, Minnesota, den 6 augusti 2012 upprepade gånger bett chefen för skiftet om tillstånd att gå på toaletten, men vägrats det.
Allt mer desperat valde hon till slut att stoppa en plastpåse i en papperskorg i närheten av bandet och urinera i den.
– Jag visste att annars skulle jag pissat på mig inför mina arbetskamrater, säger hon till Dagens ETC.
Nästa dag blev hon uppsagd – för ”brott mot hygienreglerna”.
– Jag gick elva månader utan arbete och var tvungen att flytta till en husvagnspark för att klara mig, berättar hon.
”Jag har inte gjort fel”
I juni 2013 avgjorde dock USA:s motsvarighet till Arbetsdomstolen uppsägningen som ogiltig, och hon fick tillbaka sin plats. Hon jobbar nu på ett annat skift med större möjligheter att gå ifrån produktionslinjen.
– Det är skönt att veta att jag numera kan gå på toaletten när jag behöver, konstaterar hon.
Lily Prince har dock inte släppt händelsen utan stämde under hösten 2013 företaget för olaga diskriminering på grund av funktionshinder (sviter efter en operation gör att hon behöver gå på toaletten oftare än vanligt) och uppsägning utan giltigt skäl och för förlorad arbetsinkomst. I februari i år avgjorde en domare att fallet kan gå vidare till rättegång, och avslog en yrkan från Electrolux om att avskriva det.
– Det är inte jag som gjort något fel, säger hon.
Hon hävdar att det inte är första gången liknande problem uppstått.
– Jag har blivit tillsagd av min chef att kissa i en låda en gång tidigare. Jag vet andra på fabriken som pissat på sig vid bandet för att de inte fått gå ifrån.
Reglerade toalettbesök
I stämningsansökan redovisar hennes fackklubb ett specifikt fall med en kvinna som blev tvungen att kissa i en hink. Hon fick inte sparken, men kallades upp till chefen för samtal.
I ett cirkulär till de anställda, som återfinns i domstolshandlingarna, sägs ”Våra möjligheter att förbli konkurrenskraftiga i vår bransch förutsätter att vi maximerar ALLA våra resurser och kontinuerligt förbättrar vår produktivitet... om DU är frånvarande från ditt arbetsområde påverkas produktiviteten och kvaliteten negativt.”
Reglerna för toalettbesök lyder:
”När en anställd önskar använda toaletten under arbetstid måste arbetsledare meddelas. Tidsåtgången och frekvensen för förfrågningar om att lämna arbetsområdet kommer att övervakas. En rimlig tidsåtgång anses vara 3-7 minuter och inte mer än två gånger under icke-rasttid.”
Konservativ: Använd blöjor
Dagens ETC har bett Electrolux USA om en kommentar, men inte fått något svar. På företagets amerikanska Facebooksida har ett flertal personer också lagt upp nyheten med kommentarer som ”de behandlar inte sina anställda bättre än sina kunder”. Electrolux har inte besvarat något av inläggen, till skillnad från klagomål på produkter eller service.
Till tidningen Star Tribune säger dock företaget att man ”ger tillräckligt utrymme för toalettbesök” i form av en tiominuters rast vardera under förmiddag och eftermiddag.
Rätten till toapauser har varit föremål för flera strider i USA, konstaterar Marc Linder och Ingrid Nygard (en jurist och en urolog) i boken Void where prohibited: Rest Bbeaks and the right to urinate on company time. Det var inte förrän 1998 som den reglerades i lag.
Varuhuskedjan Wal-Mart dömdes 2008 som skyldiga till att ha nekat 1,5 miljoner rasttillfällen de varit skyldiga att erbjuda enligt lag. Domen citerar ett fall med en kvinna som kissade på sig under arbetet inför kunder. Hos livsmedelstillverkaren Nabisco ledde förbud mot toalettbesök till att flera anställda fick konstaterade njurproblem och urinvägsinfektioner. Den konservativa debattören Emmett Tyrell Jr uppmanade dem i en kommentar till konflikten att använda specialblöjor.