Drygt tre veckor har nu gått sedan den 1 juli, det datum då Benjamin Netanyahus regering sedan tidigare meddelat att de skulle vara redo att sätta igång med den annektering av Västbanken som Donald Trumps så kallade fredsplan för Mellanöstern tillåter. Annekteringen skulle enligt experter vara ett flagrant brott mot folkrätten, men få hot om konsekvenser hördes från det internationella samfundet, enligt Yara Hawari, som även agerar politisk kommentator i Guardian och Al-Jazeera english.
– Det som sades hade mest undertonerna att det här vore dåligt för Israel, att det skulle göra det svårt för Israels vänner att stötta landet. Men hur dåligt det skulle vara för det palestinska folket var det ingen som pratade om. Det var chockerande egentligen, väldigt dehumaniserande.
Yara Hawari är på Västbanken när Dagens ETC når henne. Startdatumet 1 juli har kommit och gått, men hon känner sig inte lugnad. Hon berättar att hon har svårt att lita på att en annektering ska leda till konsekvenser för Israel, inte minst för att Netanyahu är en listig politiker.
– Jag tror att det uppskjutna startdatumet är en medveten strategi. Att Netanyahu byggde upp förväntningar på en jätteannektering den 1 juli och sedan när det inte händer andas det internationella samfundet ut och släpper på garden. Exakt så har det gått, samtidigt som Israel fortsätter bygga bosättningar i Västbanken.
Små steg
Hawari tror att Netanyahus strategi nu går ut på att annektera Västbanken i små steg.
– Vi har sett det förut, när Israel annekterade Jerusalem och syriska Golanhöjderna. Konsekvenserna för Israel uteblev, de blev inte alls sanktionerade som Ryssland när de annekterade Krim.
Hur ser motståndet ut på plats?
– Det palestinska motståndet har pågått i decennier, bara det faktum att palestinier lever kvar på sin mark är en form av motstånd. Det har varit väldigt svårt att mobilisera människor under pandemin. Jag menar att det också handlar om brist på ledarskap, samtidigt som palestinska ledare har haft det svårt eftersom de inte har fått det stöd som de hoppats på från exempelvis deras allierade i Europa. Den politiska viljan att stödja palestinierna verkar inte ha funnits.
Ingen dröm
Därför tror Yara Hawari inte att den planerade annekteringen av Västbanken kommer att blockeras av internationella aktörer. Nu hoppas hon att synen på den tvåstatslösning som av många ses som en dröm kan ändras.
– Det är definitivt inte min dröm. Jag hoppas att samtalet kan förändras nu och att det kan sjunka in att tvåstatslösningen är död. Som jag ser det var den död redan från början, Israel har hela tiden visat väldigt tydligt att de inte har för avsikt att tillåta en suverän palestinsk stat i Västbanken och Gaza. Jag hoppas att debatten kan förändras nu och det tror jag att den kan, även om det kommer att ta tid, men nu måste det byggas en förståelse kring att verkligheten som den ser ut är en enstatsverklighet.
Hawari säger att hon tror att framtiden måste se ut just så, men att den staten måste styras av en rättvis och jämlik regering.
– Jag tycker att det är en hoppfull och radikal vision, att rata uppdelning och apartheid är hoppfullt. Palestinier är i dag mer sårbara än vi har varit i min livstid, men jag tror att det i mörka ögonblick finns möjlighet till förändring. Tyvärr är detta ett arbete som kommer att ta decennier och inte år. Vi kommer att få acceptera att det inte finns några snabba lösningar, det kommer att vara en långsam och smärtsam process. Men det är rätt väg att gå.