Det ena är Patriots for Europe som grundades i juni 2024 och blir den tredje största gruppen i EU. Ledare för gruppen är Jordan Bardella från franska Nationell samling, som är störst i gruppen med 30 ledamöter. I gruppen finns även Viktor Orbáns parti Fidesz.
Vill försvara kristna rötter
Gruppen har ett politiskt manifest, byggt på en vilja att ”Försvara kristna rötter” och ”Stå emot illegal invandring”.
I ett uttalande har gruppens ledare Jordan Bardella sagt att ”Patrioter för Europa representerar ”Hopp för tiotals miljoner medborgare i europeiska nationer som värdesätter sin identitet, sin suveränitet och sin frihet.”, enligt Politico.
Många av medlemmarna hörde tidigare till EU-gruppen Identitet och demokrati (ID). Bland annat har ID:s före detta generalsekreterare Philip Claeys från belgiska partiet Vlaams Belang fått samma roll i Patriots for Europe.
Högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, fick lämna ID i maj i år eftersom partiets toppkandidat Maximilian Krah uttalade sig om att inte alla som bar SS-kostym nödvändigtvis var kriminella, till italienska tidningen La Repubblica.
Nu har 14 ledamöter från partiet gått samman och skapat en ny grupp, som kallar sig för The Sovereignists. Gruppen leds av René Aust från AfD och blir den minsta EU-gruppen med 25 medlemmar från åtta länder.
Bland annat från det tjeckiska partiet Frihet och direktdemokrati, som en gång uppmanade väljarna att gå med grisar i närheten av moskéer, enligt The Guardian, och Frankrikes Reconqûete (ungefär Återerövring), vars grundare Éric Zemmour, är dömd för uppvigling till rashat.
Organiserar sig trots EU-skepsism
The Sovereigntists beskrivs som ultranationalistiska, EU-skeptiska och proryska.
– Något som är paradoxalt är att många av partierna i de två nya grupperna är EU-motståndare och nationalistiska, och jag tolkar det som att de ändå vill vara med i EU för att ha en plattform och nå ut mer med sin politik, säger Karl Magnus Johansson, affilierad professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Trots att det nu finns två nya högerextrema grupper, varav en av dem blir den tredje största, framhåller Karl Magnus Johansson att det inte med automatik kommer leda till ett mer högerextremt inflytande i EU.
– Man ska vara försiktig med att översätta grupperna och deras mandat till inflytande. Jag tror inte att så många från de nya grupperna kommer få några större utskottsposter i EU.
Ju starkare grupperna ser ut att vara på papperet desto starkare incitament för mitten att samarbeta, säger Karl Magnus Johansson, som tillägger att han tror att de stora partierna i mitten kommer att bilda ett kraftfält för att undkomma inflytande från de högerextrema grupperna.
– Något som förvisso kan bli rörigt, men de partierna brukar vara mer vana vid kompromisser. Sedan är det väl tvivelaktigt ur demokratisk synpunkt att mitten agerar som en slags kartell för att få bort inflytande från partier som röstats fram demokratiskt.
Kan bli opioninsbildande
Men trots att de nya partierna inte får så mycket inflytande tror Karl Magnus Johansson att EU kan bli en plattform för opinionsbildning för grupperna.
– Så blev det till exempel för Nationell samling, som hette Front National, när de kom in på 80–talet. De fick stort genomslag i media och senare politiskt.
Något som man dock kan förvänta sig, enligt Karl Magnus Johansson, är att grupperna kommer få svårt att samarbeta, eftersom de innehåller en väldigt brokig skara partier.
– Deras program är dessutom ofta otroligt nationalistiska, som transnationella behöver de samarbeta med partier från andra länder. Så jag ser framför mig en splittring, det finns många frågor som de skulle kunna vara oeniga om.