Allt som brukade vara fint är förstört, berättade Seham Alhajs syster nyligen. Samah Alseddeg fick för någon dag sedan en video som visar hennes föräldrars totalförstörda hus i huvudstaden Khartoum.
– När vi kommer tillbaka ... Det kommer vara helt annorlunda. Många finns inte kvar. Mycket kommer inte vara på samma sätt som förut.
I veckan är det två år sedan kriget bröt ut i Sudan.
Flera decennier av förtryck byttes 2019 mot hopp. Diktatorn tvingades bort efter stora protester. Det knakade snart i fogarna: både militären och en brutal paramilitär grupp ville ha makten. Den civila övergångsregeringen fråntogs sedan makten i en militärkupp 2021. Knappt två år senare, den 15 april 2023, bröt ett brutalt krig ut.
– Den dagen var hemsk. Människor från Sudan bor i hela världen. Många har sina familjer kvar, säger Seham Alhaj.
Själv satt hon som på nålar i lägenheten i Vällingby strax utanför Stockholm. Det gör hon fortfarande. På den ena sidan i konflikten står den sudanesiska regeringsarmén, Sudanese armed forces (SAF). På den andra sidan står den paramilitära gruppen Rapid support forces (RSF). Båda sidorna har begått krigsbrott, enligt Amnesty International.
Sudan är ett av de största länderna i Afrika, med 50 miljoner invånare. 40 miljoner människor inne i landet påverkas av kriget, över 11 miljoner är på internflykt.
Krig i vardagen
I Seham Alhajs vardagsrum är kriget i Sudan både nära och långt bort.
– Min syster sa nyligen till mig att ”Seham, om du kommer tillbaka kommer du inte känna igen dig”.
Det Seham Alhaj saknar allra mest med Khartoum, Sudans huvudstad, är att sitta i skuggan bredvid Nilen och ha picknick. De brukade packa väskorna med filtar och mat och stanna hela dagen.
– Jag har så många minnen. Jag saknar allt, allt, egentligen, säger hon.
Seham Alhaj var 24 år när hon flyttade efter sin dåvarande man till Sverige. I Sudan jobbade hon som journalist, härifrån har hon fortsatt följa vad som händer politiskt i hemlandet.
Bild:
Zanna Nordqvist
I Khartoum möts Blå Nilen och Vita Nilen, de flyter sedan vidare tillsammans genom Egypten och ut i Medelhavet. Seham Alhaj och hennes familjs hus ligger nära Vita Nilen, den längre och lugnare av de två floderna.
Nu var det länge sedan de kunde sitta tillsammans på en filt bredvid Nilen. Senaste gången hon var där var 2021, då hopp fortfarande präglade Sudan efter diktatorns fall.
– Det är de här männen, som gillar krig och makt. Stackars de vanliga människorna, säger Seham Alhaj.
Seham Alhaj flyttade till Sverige 2003. Då var hon 24 år gammal, hade precis pluggat klart på universitetet och gift sig. Hon var kär, och hennes dåvarande man jobbade i Sverige. I Sudan var hon journalist på en tevekanal, i Sverige har hon gjort allt möjligt.
– Men jag följer alltid vad som händer politiskt i Sudan.
Attackerar allt civilt i sikte
På Samah Alseddegs fötter sitter klassiska inneskor, ett par bekväma Birkenstocks. Hon jobbar heltid som läkare på en psykiatrisk mottagning för barn och unga. Utöver det är hon ledamot i Svensk-sudanska föreningen. Bara en vecka efter att kriget bröt ut började de samla in pengar och har sedan dess fått ihop över en halv miljon kronor. Pengarna finansierar solel till sjukhus och vårdinrättningar. Samah Alseddeg pratar ofta med kollegor i hemlandet.
Många sjukhus har bombats, plundrats och förstörts. Sjukvårdspersonal har varit hårdvaluta – många har tvingats jobba för RSF, även om de hellre hade velat hjälpa civila än milismän, berättar hon.
– Ett förlossningssjukhus har bombats två gånger.
Också Seham Alhaj pratar länge om hur framför allt paramilitära RSF attackerar allt som är civilt.
– När de går in i byar eller i mindre städer, går de direkt till sjukhuset, till skolorna, de förstör allt – allt bränns, säger hon.
Våldtas och kidnappas
Seham Alhaj har pratat med många vänner och bekanta som själva har mött RSF, både i Khartoum och på andra platser. Många milismän är höga på droger, avtrubbade och omänskliga. Amnesty International släppte i förra veckan en rapport om det utbredda och systematiska sexuella våldet i konflikten.
– Kvinnor har våldtagits och kidnappats till olika länder, säger Seham Alhaj.
Deras granne var en hårsmån från att föras bort. Seham Alhaj pekar på sin egen axel, grannflickan höll så hårt i sin äldre släktings arm att den vreds ur led.
– Men de tog henne inte.
Telefonen är full av meddelanden, videos och bilder från krigets Sudan.
Bild:
Zanna Nordqvist
Samah Alseddeg har flera släktingar som dödats i kriget. Både direkt och indirekt.
– En del för att de inte kan få den vård de behöver.
Lite senare berättar hon om sin dröm efter kriget. Samah Alseddeg vill starta ett samarbete med kollegor i Sudan, för att ge dem det stöd de behöver. Och för att hjälpa landet att läka.
Bärsärk i barndomshem
Seham Alhaj öppnar Facebookappen på sin telefon och scrollar i flödet. De ljusa husen i centrala Khartoum är prickiga av skotthål. Presidentpalatset är slaget i spillror, knappt en fönsterruta finns kvar. En utmärglad ung man som av bilderna att döma brukade plugga på ett universitet i Storbritannien kikar trött upp från en bår. Han kidnappades av RSF och blev fri först när de lämnade Khartoum, enligt texten.
– Han dog förra veckan, säger Seham Alhaj.
Seham Alhajs syskon och föräldrar är inte kvar i Khartoum, men en granne skickade några dagar tidigare bilder från hennes barndomshem. Efter att milisgruppen RSF givit sig av är det totalförstört.
Bild:
Zanna Nordqvist
I en annan video, skickad från en granne, syns hennes föräldrars lägenhet. RSF har gått bärsärkagång i Seham Alhajs barndomshem.
– De har förstört allt, säger hon.
För bara några dagar sedan tog regeringsarmén tillbaka kontrollen över Khartoum, efter en militäroffensiv som inleddes i september. Ett steg i rätt riktning, enligt många. Men det är långt ifrån säkert överallt.
– Jag har sagt till min familj att de ska vänta med att åka tillbaka. Det är inte säkert än.
Och de har ju ändå inget att återvända till, konstaterar hon.
Plundrat och förstört
Samah Alseddeg har en snarlik video i sin telefon, också den skickad för några dagar sedan. Filmen är tagen av en granne, som kort efter att RSF tvingades ut från Khartoum i förra veckan återvände. Väggar och tak finns kvar men i övrigt råder totalt kaos.
– Ser du här? Det är elcentralen. Det finns inte någon el längre.
Samah Alseddeg lutar sig fram över skärmen och pekar. RSF har förstört precis allt, de har tagit sönder varenda skåp, låda, möbel, tavla, garderob. Allt av värde har plundrats.
Vi delar med oss även om vi inte har så bra ekonomi. Vad ska du göra om någon ringer till dig och gråter hela tiden?
Både Samah Alseddeg och Seham Alhaj är ständigt i kontakt med människor i Sudan. Seham Alhaj berättar att hon ibland kontaktas av folk hon aldrig har träffat, som har hittat hennes Facebook.
– De ringer hela tiden och ber om hjälp, ”vi har ingen mat” eller ”vi måste till ett sjukhus”. Vi delar med oss även om vi inte har så bra ekonomi. Vad ska du göra om någon ringer till dig och gråter hela tiden?
Samah Alseddeg jobbar heltid som läkare. Utöver det är hon ledamot i Svensk-sudanesiska föreningen, som samlar in pengar och hjälper sjukhus i Sudan att installera solpaneler.
Bild: Zanna Nordqvist
Vågar hoppas
Den 26 mars återvände militärchefen Abdel Fattah al-Burhan till presidentpalatset i Khartoum, sedan RSF efter hårda strider givit sig av från stora delar av huvudstaden. Nu finns det de som varnar för risken att Sudan splittras. RSF har fortfarande kontroll över stora delar av landet, bland annat regionen Darfur i väst. Där är den humanitära situationen katastrofal.
Tanken på ett splittrat Sudan skrämmer både Samah Alseddeg och Seham Alhaj.
– För mig är Sudan ett land. Vi ska vara tillsammans, säger Samah Alseddeg.
Men RSF:s reträtt från Khartoum har också gjort att människor vågar hoppas. Även om kriget är långt ifrån över i andra delar av landet.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.